Privat omsorg
Bemanningsbyrå i hardt vær: 100 filippinske helsearbeidere kan bli utvist fra Sverige
Omsorgsgiganten Attendo mistenkes for å ha brutt reglene da de rekrutterte helsepersonellet fra Fillipinene. Etter mange år i svensk helsevesen står de i fare for å bli utvist.
Attendo drev fem sykehjem i Norge da de trakk seg ut av landet i 2020. Nå risikerer et hundretalls av deres filippinske helsevikarer å bli utvist fra Sverige.
Yngvil Mortensen
marte.bjerke@fagbladet.no
– Det er kjempetrist. Vi har vært nyttige for dette landet, og nå kan vi få beskjed om å dra, sier Christine Taquiga til SVT.
Hun er en av de filippinske sykepleierne som venter på avgjørelsen fra Migrationsverket i Sverige – tilsvarende Utlendingsdirektoratet i Norge.
Stor aktør
Sverige er i likhet med Norge rammet av en helsepersonellkrise. For å dekke behovet for arbeidskraft henter bemanningsbyråene helsearbeidere fra andre land.
Selskapet Attendo AB er ifølge egne nettsider et av Nordens eldste og ledende vikarbyråer. 25.000 medarbeidere skipes ut for å ta vare på eldre og mennesker med funksjonsnedsettelser i Sverige, Danmark og Finland.
Mener Attendo har rekruttert på feil grunnlag
Filippinene er ett av landene der Attendo har drevet aktiv rekruttering. Drøyt 200 personer har kommet til Sverige gjennom selskapers prosjekt, som blant annet har inneholdt svenskkurs.
De første kom allerede i 2016. Mange har fått svensk sykepleierautorisasjon og permanent oppholdstillatelse. Men nå risikerer de som kun har midlertidig oppholdstillatelse å bli utvist fra landet.
Migrationsverket i Sverige har begynt å avslå søknader om forlengelse. De mener Attendo brøt reglene da de markedsførte kursene som åpne for alle EU-borgere, når de i praksis kun var åpne for filippinere.
Attendo tilbakeviser anklagene og hevder at alle kunne søke seg til prosjektet på Filippinene.
– Hvis det var feilformuleringer i annonsen, så er det jo bare å beklage det, sier Linda Bengtsson, pressesjef i Attendo, til SVT.
Attendo trakk seg ut av Norge
Det er ikke første gang selskapet er i hardt vær.
Da pleieassistenten Stine Christophersen varsla om dårlig smittevern ved et av Attendos sykehjem i Stockholm under pandemien, ble hun kalt inn til et oppvaskmøte der hun ble beskyldt for å være illojal og spre usannheter. Mediedekningen førte til politietterforskning av Attendo.
Attendo var også etablert i Norge, men trakk seg ut i 2020 fordi de mente det ikke lenger var bærekraftig å drive eldreomsorg her til lands. Fem sykehjem var i porteføljen da aksjene ble overdratt til selskapet Lovisenberg Omsorg AS.
Har privatisert dobbelt så mye av omsorgen i Sverige
I vårt naboland er langt mer av helsetjenestene privatisert. 24 prosent av timene i den svenske hjemmetjenesten ble håndtert av private aktører i fjor. Og 20 prosent av de eldre i Sverige bor i et privatdrevet aldershjem, ifølge bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen Vårdföretagarna.
Til sammenligning ble i underkant av ni prosent av sykehjemsplassene i Norge drevet av private aktører i 2020, og andelen er synkende, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).