JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets landsmøte 2022

Ingvild (24) vil at folk også i framtida skal kunne gå av med pensjon ved 67 år

Fagforbundet bør gå i bresjen for et nei til å øke pensjonsalderen, oppfordrer Fagforbundet Innlandets Ingvild Sønsteli Aasen.
BEKYMRET FOR MINSTEPENSJONISTENE: Sykepleier Ingvild Sønsteli Aasen kan selv gå av med særaldersgrense, men er bekymret for sine kollegaer dersom pensjonsalderen økes.

BEKYMRET FOR MINSTEPENSJONISTENE: Sykepleier Ingvild Sønsteli Aasen kan selv gå av med særaldersgrense, men er bekymret for sine kollegaer dersom pensjonsalderen økes.

Per Flakstad

ida.wangberg@fagbladet.no

Pensjonsutvalget, med Kristin Skogen Lund i spissen, har foreslått å øke pensjonsalderen, som nå er 67 år.

Denne uka går fristen for å komme med innspill ut. Ingvild Sønsteli Aasen i Fagforbundet Innlandet vil ha forbundet med på å si nei til å øke pensjonsalderen.

– Å øke pensjonsalderen vil ramme våre medlemmer, og flere vil måtte gå av som uføre, sa hun fra talerstolen på Fagforbundets landsmøte tirsdag.

Pensjon: Josefine må jobbe til hun er 68 for å få pensjon som tilsvarer 2/3 av lønna: – Det er lenge å jobbe i barnehage

Frykter flere må gå av som ufør

Sønsteli Aasen er sykepleier, og har dermed særaldersgrense. Men hun er bekymret for at sine kollegaer som er pleiemedarbeidere ikke skal få lov til å gå av med pensjon ved 67 år lenger.

– Det er et tøft yrke, og det gjøres lite for å tilrettelegge for at folk skal kunne stå lenger i jobb. Vi opplever heller det motsatte – at folk må yte mer, raskere og billigere for å beholde jobben, sier Sønsteli Aasen til Fagbladet.

Bekymret for minstepensjonistene

Hun viser til at nesten en av tre kvinner er uføre før de fyller 62 år. Og trekker fram yrker som barnehagemedarbeidere og SFO-assistenter, som heller ikke har særaldersgrense, men der mange blir uføre før de er gamle nok til å gå av med pensjon.

Sykepleieren er spesielt opptatt av minstepensjonistene, som vil måtte stå i jobb lenger enn til 67 år dersom pensjonsalderen økes.

– Vi har mange medlemmer som jobber deltid, og som må belage seg på å bli minstepensjonister. De må fortsatt få lov til å gå av ved 67.

Støtte fra Trøndelag

Forslaget fra Fagforbundet Innlandet støttes av delegasjonen fra Trøndelag.

– Mine medlemmer er bekymret for en ting: Pensjon, sa Mats Monsen, leder for Fagforbundet Trøndelag fra talerstolen på Fagforbundets landsmøte.

– Hva med våre medlemmers trygghet og mulighet til en verdig alderdom? Ikke nok med at vi skal forklare medlemmene at de er nødt til å jobbe lenger for å få en god pensjon, nå skal de ikke engang få lov til å gå av, sa Monsen.

Han oppfordret Landsmøtet til å kjempe for pensjon for hele laget.

– Folk greier ikke å stå lenger i jobb selv om man vedtar det.

LO vil ha sliterordning før pensjonsalderen kan økes

LO skriver i sitt høringsinnspill til Pensjonsutvalgets forslag at de ikke kan støtte en økning av pensjonsalderen før det har kommet på plass en ny sliterordning i folketrygden, for å ivareta dem som jobber i så belastende yrker at det er vanskelig å stå i jobb fram til 67.

Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag satt i Pensjonsutvalget for SV, og utgjorde sammen med Terje Søviknes et mindretall som i tråd med LOs syn mente pensjonsalderen ikke burde heves uten at det først tas grep som ivaretar dem som ikke kan kompensere for levealdersjusteringa ved å stå lenger i jobb.

Landsmøtet skal vedta Fagforbundets prinsipp- og handlingsprogram på fredag.

Warning
Annonse
Annonse