Ny ledelse i Fagforbundet
Jeanette Romslo er Fagforbundets nye ungdomsleder
Som ung, kvinne og SV-politiker bosatt i bibelbeltet er Jeanette Romslo godt trent på å takle hersketeknikker. Nå er hun leder for Fagforbundet Ung.
STATSVITER I SJEFSSTOLEN: Nåværende nestleder i Fagforbundet Ung, Jeanette Lea Romslo (24), vil etter alt å dømme bli valgt som ny leder for ungdomsutvalget i dag.
Bjørn A. Grimstad
bjorn.grimstad@fagbladet.no
– Det er en veldig innarbeida partikultur i ledelsen i Fagforbundet. Man refererer bare til «partiet» når man snakker om Arbeiderpartiet. Men ikke alle er der. Jeg kommer til å sitte i arbeidsutvalget som SV-medlem, og det er bra, sier Jeanette Lea Romslo, som ble valgt til ny leder av Fagforbundet Ung i dag.
Mot landsstyrets innstilling fikk ungdomsutvalget en plass i ledelsen på første dag på landsmøtet, med tale- og forslagsrett i Arbeidsutvalget. Romslo mener det er bra å utfordre partikulturen i Fagforbundet, og kommer til å bidra til det. Hun startet sin politiske karriere i Sosialistisk Ungdom og er nå SVs gruppeleder og eneste representant i kommunestyret i hjemkommunen Hå i Rogaland, hvor hun også bor.
Hersketeknikk i bibelbeltet
Hun beskriver kommunen som kristenkonservativ og motstanden hun har møtt der gjør henne godt rustet til å stå i harde debatter.
– Som ung kvinne møter jeg mye hersketeknikker. Og dessverre er jeg forberedt på å møte det også i fremtiden. Også fagbevegelsen har en vei å gå når det gjelder maktstrukturer, sier hun.
De største utfordringene hun møter fra eldre menn i maktposisjoner, er å bli tatt seriøst når hun snakker om noe, og at hun blir tillagt meninger hun ikke har.
– Det er kjipt og oppleves tungt, sier hun.
TIL TOPPS: Jeanette Lea Romslo snakker med AU-medlem Svend Morten Voldsrud. Hvis innstillingen blir vedtatt i dag, skal de to møtes ofte i Arbeidsutvalget, også omtalt som Fagforbundets ledelse.
Bjørn A. Grimstad
I vår leverte Romslo bacheloroppgaven i statsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, hvor hun blant annet skrev om hersketeknikker og politisk retorikk etter 22. juli.
Vil ha en radikal miljøpolitikk
Romslo bor i en av Fagforbundets pendlerboliger i hovedstaden og kommer ikke til å forlate verken plassen i kommunestyret eller eneboligen i Hå nå som hun etetr alt å dømme blir leder.
– Jeg hører støtt og stadig spørsmål om jeg skal gå over til «partiet» nå som jeg er blitt leder. Det kommer ikke til å skje, sier hun.
Romslo sier hun ikke kommer til å ta med seg partipolitikken inn i ledervervet, men vil heller ta med seg fagforeningsarbeidet inn i lokalpolitikken.
– Fagligpolitisk samarbeid er kjempeviktig. Og vi skal samarbeide med alle ungdomspartiene som deler våre mål og verdier. Og vi har en god samarbeidsavtale med AUF som gir oss et veldig godt samarbeid vi selvsagt skal fortsette med, sier hun.
Men, Fagforbundet kommer til å merke at de har fått en ny leder for ungdommen, lover hun. Foruten klassiske fagforeningsmål som arbeid for alle og et anstendig arbeidsliv, er Romslo forkjemper for en radikal klima – og miljøpolitikk.
– Vi setter klimamål, men vi gjør ikke nok og ikke fort nok, sier hun.
Ser framover til å bli hørt
Mandag vedtok landsmøtet at lederen av ungdomsutvalget skal få tale- og forslagsrett i Arbeidsutvalget, som er Fagforbundets toppledelse. Det gleder den nye lederen.
– Vi i ungdomsutvalget kommer til å få mer innflytelse i Fagforbundet enn jeg var forberedt på. Jeg ser framover til å bli hørt. Jeg er veldig fornøyd, sier hun.
At plassen ikke fører med seg stemmerett, ser ikke Romslo på som noe problem.
– Hvis vi ser at det er behov for det, så kanskje vi tar den kampen neste gang, sier hun.