JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Førjulstid

Når kan du ta fri fra jobben for å være sammen med barn og barnebarn? 

For mange hoper det seg opp med arrangementer i desember. 
Flere vil ha fri for å følge barn eller barnebarn på ulike feiringer i desember.

Flere vil ha fri for å følge barn eller barnebarn på ulike feiringer i desember.

Vegard Wivestad Grøtt / NTB

vigdis.alver@fagbladet.no

Desember kommer med julesang og julelys, og dette er en tid der mange vil dele mye med sammen med ungene sine. 

Mange foreldre, og besteforeldre blir invitert med til ulike arrangementer og markeringen sammen med familiens yngste.

Det er Lucia-markeringer, julefrokoster eller juleavslutninger både i barnehage, skole og på fritidsaktiviteter. 

Ofte kommer slike arrangementer når vi voksne er på jobb helt andre steder. 

Hva sier reglene om å fri fra jobben for å delta på dette?

Fagforbundets største tariffavtale er KS-avtalen – avtalen for ansatte i kommuner og fylkeskommuner (men ikke Oslo som har egen tariffavtale).

Fagforbundet har også mange andre tariffavtaler innenfor andre arbeidsgiverorganisasjoner, NHO, Virke og Spekter, og også medlemmer uten tariffavtaler. 

Hva er avtalt?

– KS-avtalen gir rett til permisjon ved barns eller barnepassers sykdom. Men fri til arrangementer som avslutninger og Lucia omfattes ikke av dette, sier rådgiver Siv Kjøllmoen i forhandlingsenheten i Fagforbundet. 

Dine lønns- og arbeidsvilkår blir regulert gjennom tariffavtaler og arbeidsmiljøloven.

Arbeidsmiljøloven har regler om arbeidstakers rett til fri fra arbeidet i ulike situasjoner, men Kjøllmoen understreker at den ikke regulerer fri til avslutninger og feiringer som dette. 

Rådgiveren sier at regelverket på personalavdelingene likevel kan variere fra arbeidsplass til arbeidsplass, og fra offentlig til privat.

– Selv om KS-avtalen ikke inneholder dette, kan det være at kommuner har innført fri ved slike anledninger. Det beste er å først høre på egen arbeidsplass, sier Kjøllmoen.

– Noen har jo fleksitid og kan ordne seg fri på den måten for å kunne delta. Men for folk som jobber turnus og har vakt, og andre med fast arbeidstid, vil det derimot som regel være vanskelig å få fri til avslutninger og Lucia med barna. 

En løsning Kjøllmoen trekker fram, kan være å i forkant bytte vakter eller snakke med sjefen om for eksempel avspasering.

Samtidig kan dette by på vansker hvis det er mange med barn og barnebarn på en avdeling. 

– Barnehage og SFO er eksempler på arbeidsplasser der det ofte ikke vil være anledning til slike ting, fordi folk trengs på jobb i arbeidstida. Det ville også blitt for få igjen på jobb på sykehjem og i hjemmetjenesten hvis mange skal ha fri til eksempelvis Luciafeiring eller julefrokost, understreker rådgiveren.

Smidighet mulig?

Juridisk HR- og ledelsesrådgiver i Simployer, Ragni Myksvoll Singh, oppfordrer arbeidsgivere til å være smidige og imøtekommende så langt det er mulig og råder ansatte til å være tidlig ute med å snakke med lederen sin om behov for fri.

– Desember kan være hektisk både på jobb og privat, men med god kommunikasjon kan både ansatte og arbeidsgivere finne løsninger som sikrer en god balanse mellom jobb og familie, som igjen kan føre til økt trivsel og engasjement på arbeidsplassen, sier Myksvoll Singh i Simployer i en artikkel delt via simployer.no. 

Selv om det ikke finnes en lovfestet rett, har mange virksomheter interne ordninger. 

Har man ikke fleksitid eller andre avtalte ordninger, kan arbeidsgiver bestemme om det skal innvilges permisjon, og om dette skal innvilges med eller uten lønn. 

– Her er det viktig at arbeidsgiver sørger for en lik praksis og ikke forskjellsbehandler arbeidstakere uten at man har en saklig grunn, sier Myksvoll Singh via simployer.no.

– Urettferdig

Kjøllmoen i Fagforbundet mener at også førjulstida viser at det å jobbe på kontor med fleksitid kan gi store fordeler, både med senere start på dagen eller tidligere slutt, og også med avspasering.

– Arbeidsfolk som jobber tett med mennesker, eller som står ved et samlebånd har ikke denne muligheten. 

– Det kan oppleves urettferdig. Det dreier seg nærmest om klasseforskjeller her – middelklassen har ofte jobber der mer er selvbestemt med tid, mener Kjølmoen. 

Hun trekker paralleller til det å ha et halvsykt barn som må være hjemme fra barnehage eller skole.

Da er det lettere for folk med kontorjobber og fleksitid å kunne løse dette med hjemmekontor.

– Dette er en stor fordel, og dessverre ikke mulig for mange, poengterer Kjøllmoen.

Mange barnehager og skoler har også planleggingsdager mot jul eller tidlig på nyåret, og noen foreldre er avhengig av fri fra jobb for å passe barna da. Ingen lovregler gir rett til fri i slike tilfeller.

Noen vil kunne ta permisjon uten lønn eller en feriedag. Dette igjen kan være vanskelig for yrkesgrupper i eksempelvis skolen, ifølge Kjøllmoen i Fagforbundet:  

– Men ofte ser vi også at mange arbeidsgivere har stor fleksibilitet i slik tilfeller, og at ansatte enten får avspasere eller ha med barna på jobb, understreker rådgiveren. 

Warning
Annonse
Annonse