Tanja Johansen følte seg utslitt i flere uker etter angrepet.
Ole Martin Wold
Vold på jobb
Tanja jobbet i Nav-bygget da det ble påtent: – De kastet tennvæske mot meg
Nav-servicevert Tanja Johansen (51) får fortsatt en dårlig følelse i kroppen når hun går inn på det nedstengte publikumsmottaket på Nav.
berit.baumberger@fagbladet.no
Fredag 26. mai 2023: Et ektepar beveger seg inn glassdørene på Nav-bygget, som også huser barnevern og helsestasjon. Tanja Johansen ser de to gå mot toalettet, mens en vekter følger etter.
– Jeg står rett her og ser at de romsterer litt med en pose, peker Johansen.
– Da de kommer tilbake, renner det noe fra posen. Så begynte de å tømme ut tennvæske, de kastet det mot meg også. Den ene så meg rett inn i øynene, forteller Johansen.
– Så tok de opp en lighter.
Stengt i åtte måneder
På et halvår har det vært to alvorlige angrep mot kommunalt ansatte i Trondheim: Først brannen i Nav-bygget, så et angrep med skarp gjenstand hos barne- og familietjenesten. Samme kvinne er siktet i begge sakene. Mannen hennes er også siktet i den første saken.
Det borres og bygges på Nav Falkenborg, øst i Trondheim, da Fagbladet er på besøk. Går alt etter planen, åpner de opp i januar.
– «Vi må ut!» ropte en vekter. En kollega fikk med seg et barn og en voksen, mens jeg tok en annen besøkende, forteller Johansen videre.
Rett utenfor stoppet de for å ringe politiet, men så hørte de flere smell fra innsiden.
– Først trodde vi det var våpen, vi ble livredde. Så så vi at smellene kom fra en stor stein som ble brukt til å knuse inventar. Det var kauking og brøling. Tykk, svart røyk kom fra en sofa som sto i flammer. Vi har opplevd litt av hvert, men dette var helt sykt, sier Johansen.
FORKLARER FØLELSEN: Heidi Folvik er utdannet sykepleier, men har arbeidet som servicevert i tre år.
Ole Martin Wold
Kollega Heidi Folvik (56) satt på et møterom rett innenfor mottaket, og kom seg ut bakveien. «Hva skjer? Hvem skriker? Hva smeller?» Det var tanker som raste gjennom Folviks hode.
Samtidig, i fjerde etasje, sitter Nav-veileder Eirin Holm Rise (43).
– Vi hørte noen rope aggressivt. Det er ikke så uvanlig, så vi tenkte: «Ja, ja, da kommer vel politiet.» Men så gikk brannalarmen, forteller Holm Rise.
Sammen med nybakte mødre og babyer fra helsestasjonen gikk hun ned trappene. En del av de ansatte løp videre til et motorsykkel-verksted, og der ble de til nødetatene kom. Da hadde ekteparet forsvunnet. Ifølge rettspapirer dro de videre og kjøpte mer tennvæske, før de noen timer senere ble pågrepet sør i byen.
Ole Martin Wold
– Godt ivaretatt
Johansen sier hun var utslitt i ukevis etter brannen, men både hun og de to andre føler seg veldig godt fulgt opp av arbeidsgiver. Ca. 70 prosent av de som opplever en uønsket hendelse på jobb for Nav, sier de ble godt ivaretatt etterpå, viser en undersøkelse fra tidligere i år.
– Ledelsen kom bort til verkstedet, og vi fikk også en debrif med en psykolog. Mandag var det helligdag og stengt, men vi møtte lederen vår, så vi fikk snakket sammen før jobb tirsdag, sier Johansen.
Jo flere tiltak som settes inn, jo bedre føler man seg ivaretatt, viser undersøkelsen. De to viktigst tiltakene er samtale med leder og fritak fra arbeidsoppgaver i en periode.
I dagene etter brannen sto det verter utenfor inngangen og tok imot folk, etter ønske fra noen av servicevertene. Da var det frivillig å ta slike vakter, men ordningen ble avviklet raskt:
– Etter noen dager ble det kastet stein etter en ansatt. Det ble et hull i veggen, forteller Holm Rise.
I dag står det et enslig bord med sosialhjelp-skjema ved inngangen, og en postkasse, som de tømmer hyppig. På baksiden er det et midlertidig mottak.
VIL BELYSE SAKEN: Fra venstre: Tanja Johansen (51), Heidi Folvik (56) og Eirin Holm Rise (43) forteller om angrepet i mai – og flere andre hendelser med trusler de siste årene.
Ole Martin Wold
Tok grep etter drap
Da en Nav-ansatt ble drept på jobb i Bergen i 2021, ble det tatt flere grep over hele landet, også på Nav Falkenborg. De bygde om publikumsmottaket for bedre beskyttelse.
– Vi er drillet på sikkerhet. Jeg opplever på alle mulige vis at dette blir tatt på alvor, og hvis noen slurver med adgangskort, blir man korrigert, sier Holm Rise.
Kvinnen som ble siktet for grovt skadeverk i mai, ble sittende noen uker i varetekt. I november ble hun på nytt siktet, nå for «grov kroppsskade» etter et angrep med skarp gjenstand mot barne- og familietjenesten et annet sted i Trondheim. Det satt en ny støkk i de tre Nav-medarbeiderne.
– Etter det siste angrepet, strammet de inn igjen. Akkurat nå har vi vektere ved alle innganger, sier Johansen.
De ansatte er fornøyde med sms-varsling på privat mobil.
Ole Martin Wold
Hyppige sms-varsel
Johansen viser fram sms-en hun mottok da angrepet i november skjedde, og det ble lockdown på Nav Falkenborg: «Bli hvor du er, ikke forlat bygget.»
– Det fungerer godt, vi har gode rutiner på varsling når det skjer hendelser andre steder, selv om det fortsatt er noe å gå på i infoflyten mellom etatene, sier Holm Rise.
Det er stor variasjon i hvilken grad Nav-ansatte opplever muligheten til å dele og motta informasjon om brukere som kan utgjøre en sikkerhetsrisiko, viser den omtalte undersøkelsen, som ble gjort i kjølvannet av drapet i Bergen. En Nav-leder siteres slik:
«Vi er kjent med at rus og psykiatri ikke varsler selv om de har hatt brukere som skal ha sagt at de skal ned og ta ansatte på Nav. Opplever at taushetsplikt er til hinder (...),» heter det i rapporten.
– Mer utrygge nå
96 prosent av Nav-ansatte føler seg trygge på jobb, ifølge undersøkelsen. Kvinner, yngre og de som har opplevd hendelser, føler seg noe mindre trygge. Dette passer med opplevelsene til de på Falkenborg:
– Flere medarbeidere har sagt til meg at de føler seg mer utrygge nå. Det ble så voldsomt, det sitter i kroppen, sier Holm Rise.
– Jeg føler meg ikke utrygg, men jeg får en dårlig følelse når jeg går inn på mottaket, sier Johansen.
Etter brannen bygger de om mottaket så de får et eget «sikkerrom», med en prateluke mot folk som kommer uanmeldt.
Vil ha åpen dør
Det er umulig å sikre seg mot alt, mener de tre Nav-ansatte.
– Rolige og greie folk kan plutselig bli sinte. Det er mange som er rusa eller syke, forteller Folvik, som nylig deltok på et selvforsvarskurs i regi av arbeidsgiver.
– Vi er et offentlig bygg, og vi vil at folk som er i krise, skal finne en åpen dør. Også folk som er sinte. Vi er gode på å snakke ned ting som kan eskalere. Hvis noen vil gjøre skade, er det vanskelig å forebygge, sier Holm Rise.
Men én endring ser Folvik, og hun er glad for den:
– Terskelen for hva vi tolererer av oppførsel, har blitt lavere. Vi skriver oftere avvik, og vi utestenger flere enn før, sier Folvik.
– Du aksepterer jo en viss risiko når du tar denne jobben: Faren for vold og trusler er fem ganger høyere i Nav enn i arbeidslivet ellers?
– Ja, vi gjør jo det. Men jeg er glad jeg ikke bor i samme bydel som jeg server. Så jeg møter dem ikke på lokalbutikken, sier Folvik.
KS: – Setter i gang tiltak
Kommunal sektor er mer utsatt for vold og trusler enn øvrige sektorer, melder arbeidsgiverorganisasjonen KS. Marit Løken og Nina Hjertø Ingebrigtsen i KS har god oversikt over sektoren:
– Sykehjem og omsorgsinstitusjoner kommer høyt opp, etterfulgt av utdanningssektoren, barnevern og sosiale tjenester, forteller Hjertø.
Det to KS-medarbeiderne har vært med på å utarbeide rapporten «Vold og trusler mot ansatte i Nav» etter drapet i Bergen.
– Når utfallet blir så tragisk som dødsfall, øker oppmerksomhet, og nødvendige tiltak igangsettes, sier Marit Løken.
– Skulle gjerne hatt lavere tall
Mens vold og trusler er relativt stabilt for norsk arbeidsliv generelt, og kanskje går litt ned for ansatte i Nav, er det stadige rapporter i mediene om økende vold i skolen. Én av fire grunnskolelærere utsettes for vold eller trusler i løpet av ett år, ifølge Stami.
– Vi skulle gjerne hatt lavere tall, innenfor alle yrkesgruppene, sier Lars Runar Zahl-Jensen i KS, som jobber med denne tematikken innenfor skolevesenet.
– Hva gjør KS for å forebygge?
– Tematikken løftes i HMS-nettverk med kommuner og fylkeskommuner, forteller Hjertø.
– Tiltakene som foreslås i Nav-rapporten, ønsker vi nå å bruke også i andre deler av kommunal sektor, sier Løken, og nevner en ny standard for trygge brukermøter og program for opplæring som eksempler.
– Vi har tatt initiativ til et samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene i skolesektoren, for å løfte fram skoler som jobber godt med dette og spre deres erfaringer, forteller Zahl-Jensen.
Nekter straffskyld
Ekteparet er siktet for grovt skadeverk i forbindelse med brannen, og kvinnen for grov kroppsskade etter angrepet på barnevernet et halvt år senere. Da de først ble varetektsfengslet, la retten vekt på hvor alvorlig og hvor stort farepotensial handlingen hadde. En «vedvarende konflikt med offentlige instanser» ble oppgitt som bakgrunnen.
Advokat Kolbjørn Lium representerer den siktede kvinnen. Han har ingen kommentar til beskrivelsene av hennes handlinger, som fremkommer i denne artikkelen.
– Min klient nekter straffskyld, sier Lium til Fagbladet.
Han vil ikke kommentere på om tilregnelighet er et tema.
Ektemannen har også nektet straffskyld.
– Han har fortsatt samme syn på det spørsmålet, skriver advokat Torfinn Svanem i en sms til Fagbladet.
Hvorfor stille opp?
Vold og trusler mot offentlig ansatte kan være et litt vanskelig tema, men de tre Nav-ansatte på Falkenborg snakker gjerne med Fagbladet.
– Noen ganger opplever vi at aggresjon mot Nav blir legitimert gjennom medieoppslag og politikere som uttaler seg på tynt grunnlag, sier Holm Rise.
– Vi blir litt punchingballen for flere etater, ikke bare Nav. Ofte går det ut over oss, selv om vi verken sitter på pengesekken eller gjør vedtak. Vår jobb blir å formidle trøkket videre, sier Folvik.
Nav-ansatte og vold og trusler
• Rundt 11 prosent av Nav-ansatte er jevnlig er redd for vold, trusler eller trakassering på jobb. Ca. 82 prosent mener sikkerheten er godt ivaretatt.
• Rundt 5400 Nav-ansatte ble utsatt for minst én uønsket hendelse siste år, mest trusler over telefon eller digitalt, viser et estimat. Rundt 90 personer har vært utsatt for fysisk vold.
• Det har blitt færre voldshendelser de siste årene.
• Ansatte i Nav Kontaktsenter, i publikumsmottak og de med kommunale oppgaver er mest utsatt.
• Yngre ansatte er mer utsatt for hendelser og føler seg i mindre grad trygge på jobb.
• Det er et stort spenn i hvor ofte og hva slags type opplæring i sikkerhet som gis i Nav.
• Å levere gode tjenester er et forebyggende tiltak: Manglende tilgjengelighet og frustrasjon rundt tjenester oppgis ofte som årsak til hendelser.
Kilde: Rapporten «Vold og trusler mot ansatte i Nav – oppdatert kunnskap og forslag til tiltak» (2023)
Vold og trusler i arbeidslivet
• Andelen som har opplevd alvorlige trusler eller vold på jobb har ligget stabilt rundt 7 prosent de siste ti årene.
• Kommunal sektor er mer utsatt for vold og trusler enn øvrige sektorer
• Kvinner er mye mer utsatt enn menn, men menn i kvinnedominerte yrker er nesten like utsatt som kvinnene der. Yngre arbeidstakere er mest utsatt.
• Helse- og omsorgssektoren er mest utsatt, særlig omsorgsinstitusjoner, sykehus og hjemmetjeneste.
• Rundt halvparten av ansatte i helse- og sosialsektoren har vært utsatt for vold og/eller trusler i løpet av de siste tolv månedene.
Kilde: Stami-rapport fra 2021, Fafo-rapporten Vold, trusler og trakassering i helse- og sosialsektoren og KS