JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Hver og en av oss går gjennom en lang sorgprosess, og vi har gruet oss til denne rettssaken, sier tillitsvalgt Lisbeth Stender.

– Hver og en av oss går gjennom en lang sorgprosess, og vi har gruet oss til denne rettssaken, sier tillitsvalgt Lisbeth Stender.

Helge Skodvin

Nav-drapet

Lisbeths kollega ble knivdrept på jobb: – Det er kjempetøft å høre alle detaljene som kommer nå

Denne uken startet rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha knivdrept Marianne Amundsen. Det ripper opp gamle sår hos kollegene.03.11.2022
15:29
08.11.2022 15:53

simen@lomedia.no

20. september i fjor ble avdelingsleder Marianne Amundsen (57) knivdrept på jobb. Kollega Ida Aulin (29) kom seg unna, men ble skadet.

Det verst tenkelige som kunne skje, skjedde.

Hvordan kommer kollegene seg videre etter en sånn hendelse?

Lang sorgprosess

Lisbeth Stender tar oss imot på et møterom i Nav Årstads nye lokaler i Bergen. Hun jobber som veileder på kontoret og er plasstillitsvalgt for FO-medlemmene. Det er første gang hun snakker offentlig om den dramatiske dagen 20. september i fjor.

– Det er kjempetøft å høre alle detaljene som kommer nå, utrolig vondt og kjempetrist. Hver og en av oss går gjennom en lang sorgprosess, og vi har gruet oss til denne rettssaken, sier Lisbeth Stender.

Kollegene har prøvd å forberede seg på tøffe uker med rettssak. Likevel blir følelser og minner reaktivert med all mediedekningen.

– Det er ikke alt vi kan forberede oss på. Noe av det viktigste for meg som tillitsvalgt nå, er å være tilgjengelig for medlemmer, sier hun.

Lisbeth Stender (i midten) synes det er vanskelig å snakke om Nav-drapet. Hun har med seg FOs hovedtillitsvalgte Magnus Nymoen og Renathe Øen som støtte under intervjuet med Fontene.

Lisbeth Stender (i midten) synes det er vanskelig å snakke om Nav-drapet. Hun har med seg FOs hovedtillitsvalgte Magnus Nymoen og Renathe Øen som støtte under intervjuet med Fontene.

Helge Skodvin

Stender erkjenner at det er utfordrende å ha fokus på jobben som Nav-veileder samtidig som rettssaken står på.

– Det tar mye hodekapasitet og det er mye følelser inni bildet. Samtidig er det godt å kjenne på at man kan være til hjelp og være en god veileder for tjenestemottakerne. De har sine kriser i sine liv, og det er viktig for oss å være der for de også.

Fikk sjokk

En privat avtale gjør at Lisbeth ikke er på kontoret den skjebnesvangre morgenen. En kollega ringer henne når hun er på vei til jobb litt over klokka ti. Lisbeth blir anbefalt å ikke komme på kontoret. Situasjonen er uoversiktlig.

Lisbeth drar ikke hjem igjen, men til en kollega som også sitter hjemme. På TV får de servert uvirkelige bilder fra arbeidsplassen. De er i sjokk. Er det to klienter som har knivstukket hverandre? Eller er en kollega angrepet? Spørsmålene er mange.

De to kollegene bestemmer seg etter hvert for å dra til Nav-kontoret. Utenfor arbeidsplassen står det ambulanser og politibiler.

Politiet samler de ansatte i et rom. Der får de beskjed om at kollegaen Marianne er død.

Hun er drept på jobb.

– Marianne var en leder som var tilgjengelig for alle, uansett hvilken avdeling du tilhørte. Døra var alltid åpen. Hun var en utrolig varm og fin dame, som jeg tror alle følte at de kunne kontakte hvis det var noe, sier Lisbeth om kollegaen som ble drept.

– Marianne var en leder som var tilgjengelig for alle, uansett hvilken avdeling du tilhørte. Døra var alltid åpen. Hun var en utrolig varm og fin dame, som jeg tror alle følte at de kunne kontakte hvis det var noe, sier Lisbeth om kollegaen som ble drept.

Helge Skodvin

Kaos innvendig

De ansatte blir fraktet i taxier til Scandic City i Bergen sentrum. Lisbeth er en av de første som ankommer. Hun husker at rommet er stort og tomt. Plutselig er det fullt av folk.

Kollegene sitter rundt runde bord. De gråter og klemmer hverandre.

– Jeg husker det ble sagt at her inne gjelder ikke koronarestriksjonene.

I tre dager sitter kollegene på hotellet i Bergen sentrum. Nav-kontoret på Årstad er stengt. De får samtaler med krisepsykolog og oppfølging fra bedriftshelsetjenesten. Dagene etter drapet er en eneste stor grøt for Lisbeth. Innvendig er det et følelsesmessig kaos.

– Det eneste jeg ville var at noen skulle komme og forklare hva i all verden som hadde skjedd.

I løpet av de tre dagene er politiet og ledelsen på Nav Årstad jevning oppe på podiet og gir viktig informasjonen til de ansatte. Lisbeth føler hun ikke kan få nok informasjon.  

De som sitter på hjemmekontor kommer også til hotellet. Det samme gjør noen tidligere kolleger.

I ettertid ser Lisbeth at dette var det viktigste de gjorde: Å dele sorgen med kollegene.

Det ble lagt ned blomster utenfor Nav-kontoret på Danmarks plass i Bergen etter drapet.

Det ble lagt ned blomster utenfor Nav-kontoret på Danmarks plass i Bergen etter drapet.

Torstein Bøe / NTB

Flyttet til nye lokaler

Fire dager etter drapet drar Lisbeth og de av kollegaene som vil, tilbake til det stengte Nav-kontoret på Danmarks plass. Ikke for å jobbe, men for å legge ned blomster. Og for å bare være på sin gamle kontorplass igjen. Lisbeth blir svimmel. Hun har knapt sovet de siste nettene.

– Når jeg ser tilbake på det, var det riktig for min del å være tilbake i lokalene tidlig. Å overvinne frykten etter det som skjedde der.

De skulle tross alt jobbe der noen måneder til. Noen måneder senere flytter Nav Årstad til nye lokaler noen steinkast unna. Tilfeldighetene ville ha det til at byggingen av nye lokaler var i gang da drapet skjedde.

Helge Skodvin

– Det var hell i uhell. Jeg tror det hadde vært veldig utfordrende for mange å fortsette der borte, sier Lisbeth.

Hun går forbi de gamle kontorlokalene i forbindelse med jobb en gang iblant. Sosionomen får frysninger hver gang.

– Jeg tenker på det som skjedde hver gang jeg går forbi. Jeg tror jeg aldri kommer til å klare å ikke tenke på det, sier hun.

Les også: Ett år siden Nav-drapet: Arne mener enkle grep kan hindre at det skjer igjen

Føler seg trygg

Hvordan kommer man seg tilbake på jobb etter at en kollega er brutalt drept på jobb? Lisbeth Stender forteller at de rundt 200 ansatte på Nav Årstad har hatt veldig ulike behov. Noen ville tilbake på jobb og treffe klienter ganske fort. Andre trengte lang tid.

– Og det er helt greit. For mange var det nok viktig å starte med blanke ark i nye lokaler. Kontorene vi hadde ble plutselig et bygg som minnet oss om det verste som kan skje.

– At en kollega blir drept, hva gjør det med trygghetsfølelsen til dere ansatte?

– Selvfølgelig påvirker det synet på arbeidsplassen. Vi blir veldig klar over hva som i verste fall kan skje. Men personlig har det ikke ført til at jeg føler meg mer utrygg i jobben, sier Lisbeth.

Helge Skodvin

Selv har hun aldri tenkt på å slutte. Til det er jobben for viktig.

– Jeg er veldig glad i jobben min, og jeg syns det er meningsfullt å bistå mennesker som trenger hjelp. Det er viktig for meg å gjøre den jobben.

Hun forstår at folk kan spørre seg hvordan noen orker å jobbe på Nav etter et brutalt knivangrep.

– Men vi som jobber her har et veldig brennende ønske om å hjelpe de som har behov for det. Den følelsen er veldig sterk hos mange her, sier hun.

Trener på farlige situasjoner

Etter drapet på Nav Årstad ble det satt i gang et prosjekt for å se på ansattes sikkerhet i Nav. I rapporten kommer det fram at én av tre Nav-ansatte har opplevd en eller flere uønskede hendelser om trusler og trakassering det siste året.

Det er også manglende sikkerhetsopplæring og for dårlig fysisk sikring ved landets Nav-kontor.

Lisbeth Stender ønsker ikke si noe om sikkerheten ved Nav Årstad. Hun er imidlertid bekymret for tallene som kommer fram i Nav-rapporten.

– Jeg syns jo det er fryktelig trist at så mange opplever å bli utsatt for trusler og vold på jobb. Det er fint at rapporter som dette belyser arbeidshverdagen vi kan stå. Jeg tror ikke vi kan snakke for mye om sikkerhet.

– Trener dere mye på farlige episoder?

– Her på Nav Årstad har vi en del øvelser i publikumsmottaket, der vi trener på slike situasjoner. Jeg tenker det er viktig å være klar over hva som kan skje, og vite litt om hva man skal gjøre, sier Lisbeth.

Helge Skodvin

Ikke minst mener hun det er viktig å ha en kultur for å snakke om slike ting. Det har de på Nav Årstad, ifølge Lisbeth. De ansatte gjør alltid sikkerhetsvurderinger før de skal møte klienter ute eller hjemme hos dem. Lisbeth føler det er en trygghet bare å snakke med kolleger og lederen om dette.

– Vi diskuterer hvor vi bør møtes og hvem som skal være med. Vi gjør sånne vurderinger hele tiden, og vi har en god kultur for det.

Fikk lov til bare å være ansatt

Som fersk tillitsvalgt fikk hun plutselig mye ansvar i fanget for ett år siden. Renathe Øen og Magnus Nyhus som er hovedtillitsvalgte for FO i Bergen, kom inn og avlastet henne. Den første tiden fikk Lisbeth lov til bare å være ansatt.

– Jeg må si at det var veldig godt, og helt nødvendig, å få den støtten. I tillegg har det vært godt å være to tillitsvalgte her på Nav Årstad, vi har også støttet hverandre.

– Hva har din rolle som tillitsvalgt vært i året etter drapet?

– Jeg har snakket med kolleger og hørt hvordan de har det. Det er flere som har hatt behov for å prate litt. Vi går rundt og er synlige for medlemmene.

– Vil ta lang tid

Knivdrapet førte til at de ansatte begynte å tenke tilbake på situasjoner de selv har stått i, som kunne gått galt. Lisbeth forteller at det tok mye fokus fra mange ansatte i ettertid.

Selv tenkte hun tilbake på møter med tjenestemottakere som sto i en krise, frustrerte og desperate. Hun stilte spørsmål ved om hun hadde gjort ting riktig. Kunne det gått galt? Skulle hun trukket seg ut av samtalen tidligere? Skulle hun gjort det på en annen måte? Men Lisbeth har aldri tenkt på at det var hun som kunne vært drept på Nav-kontoret.

Helge Skodvin

– Jeg har tenkt mer at det er helt ufattelig at det skjedde her på Nav Årstad. Det hadde jeg aldri sett for meg noensinne.  

– Hvordan har du bearbeidet det som skjedde?

– Det viktigste har vært å dele sorgen med kollegene mine, i tillegg til familie og gode venner. Så har jeg brukt litt tid på å bli trygg i rollen igjen, men jeg er ikke ferdig med å bearbeide dette. Jeg har erkjent at det vil ta lang tid, at det som skjedde vil være med meg i lang tid framover.

– Hvordan blir tiden framover, etter rettssaken?

– Det skal bli godt å få det overstått. Men vi blir ikke ferdige med saken selv om rettssaken er over og det kommer en dom. Vi kommer fortsatt til å kjenne på sorgen.

Mye lest: Nå slipper 18.000 mennesker å gå inn i jula uten inntekt

03.11.2022
15:29
08.11.2022 15:53Mest lest

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting,  administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting, administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

www.dfat.gov.au /House of Commons (Pa Photos / NTB)/ Wikimedia Commons

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»


Flere saker