Fagforbund bombet i Honduras
Et fagforbund ble utsatt for bombeattentat i helga da konflikten i Honduras ble trappet opp.
hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no
Ved middagstider søndag eksploderte en bombe i drikkevarearbeidernes forbund, Stibys, hovedkvarter i Honduras. Forbundet er en av danske 3Fs samarbeidspartnere i et Danida-støttet utviklingsprosjekt, og i bygningen var det møte i en koordineringsgruppe i motstandsbevegelsen mot militærkuppet i Honduras 28. juni.
15 minutter før bomben ble sprengt, hadde møtedeltakerne forlatt bygningen ,og ingen ble såret ved attentatet. Det opplyser Erasto Reyes, koordinator for den sosiale bevegelsen, Den Folkelige Blokk og medlem av Stibys, til Nyhedsbrevet 3F.
Drept og torturert
Bombeangrepet var bare ett av flere voldsepisoder i helga, etter at Honduras’ avsatte president Manuel Zelaya fredag så vidt krysset grensen mellom Nicaragua og Honduras.
Fredag ble den 23-årig honduraneren Pedro Muñoz drept, da han var på vei til grensen for at støtte Zelaya. Liket ble senere funnet med tydelige tegn på tortur, opplyser bananarbeiderforbundet, Cosibah, en annen av 3Fs samarbeidspartnere i Honduras.
Zelaya er nå tilbake i Nicaragua, der han har slått leir 20 kilometer fra grensen til Honduras.
Klar til å dø for demokratiet
Helgas opptrapping viser militærkuppets mangel på demokratisk vilje, sier Ole Nors, styremedlem i havnearbeidernes landsklubb i Danmark. Han kom hjem fra Honduras forrige uke etter en rekke møter med fagforeninger og eksperter.
- Kuppmakerne ønsker å utrydde all motstand, og landets økonomiske elite er tilsynelatende ikke det spor interessert i demokrati, sier Ole Nors til Nyhedsbrevet 3F, som også sier at den politiske bevisstheten blant havnearbeiderne og andre aktive arbeidere har økt på grunn av kuppet. De forteller at de er klare til at dø for å forsvare demokratiet i landet, sier han.
Nors tar nå kontakt med havnearbeiderforbundet i USA for å diskutere framtidig solidaritetsarbeide med kolleger i Honduras.
Arbeidsgivere benekter
Den verdensomspennede fagorganisasjonen for beklednings- og skotøysindustriansatte kritiserer uttalelser fra honduranske arbeidsgivere om at alt er bra i landet.
Arbeidsgiverne i maquila-industrien, Asociación Hondureña de la Maquila, har nylig uttalt at på tross av den politiske krisa i landet, så fungerer alt som normalt.
- Alle slike uttalelser er en totalt fornektelse av hva som virkelig skjer, sier Neil Kearney, generalsekretær i Brussel-baserte International Textile, Garment and Leather Workers’ Federation (ITGLWF).
- Sivil og demokratisk frihet, inkludert organisasjonsfriheten, er under angrep, dødelig makt er blitt brukt mot demonstranter, to ledere av grasrotmotstanden mot kuppet er blitt drept, over 1.300 aktivister fra fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner er blitt arrestert, og journalister er blitt trakassert, arrestert og utvist, sier Kearney.
- I den tekstile eksportindustrien, der arbeidsgiverne støtter kuppet, er det blitt rapportert om at arbeidere er blitt tvunget til å delta i markeringer til støtte for kuppregimet., sier han.
- Alt dette minner om de mørkeste diktaturer, og med all fornektelse av overgrep mot menneskerettigheter og arbeidsrettigheter, så er det eneste vi kan gjøre, å sørge for en total isolasjon av landet inkludert handelssanksjoner, sier Kearney.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Martin Guttormsen Slørdal
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen