JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbund bombet i Honduras

Et fagforbund ble utsatt for bombeattentat i helga da konflikten i Honduras ble trappet opp.

hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no

Ved middagstider søndag eksploderte en bombe i drikkevarearbeidernes forbund, Stibys, hovedkvarter i Honduras. Forbundet er en av danske 3Fs samarbeidspartnere i et Danida-støttet utviklingsprosjekt, og i bygningen var det møte i en koordineringsgruppe i motstandsbevegelsen mot militærkuppet i Honduras 28. juni.

15 minutter før bomben ble sprengt, hadde møtedeltakerne forlatt bygningen ,og ingen ble såret ved attentatet. Det opplyser Erasto Reyes, koordinator for den sosiale bevegelsen, Den Folkelige Blokk og medlem av Stibys, til Nyhedsbrevet 3F.

Drept og torturert

Bombeangrepet var bare ett av flere voldsepisoder i helga, etter at Honduras’ avsatte president Manuel Zelaya fredag så vidt krysset grensen mellom Nicaragua og Honduras.

Fredag ble den 23-årig honduraneren Pedro Muñoz drept, da han var på vei til grensen for at støtte Zelaya. Liket ble senere funnet med tydelige tegn på tortur, opplyser bananarbeiderforbundet, Cosibah, en annen av 3Fs samarbeidspartnere i Honduras.

Zelaya er nå tilbake i Nicaragua, der han har slått leir 20 kilometer fra grensen til Honduras.

Klar til å dø for demokratiet

Helgas opptrapping viser militærkuppets mangel på demokratisk vilje, sier Ole Nors, styremedlem i havnearbeidernes landsklubb i Danmark. Han kom hjem fra Honduras forrige uke etter en rekke møter med fagforeninger og eksperter.

- Kuppmakerne ønsker å utrydde all motstand, og landets økonomiske elite er tilsynelatende ikke det spor interessert i demokrati, sier Ole Nors til Nyhedsbrevet 3F, som også sier at den politiske bevisstheten blant havnearbeiderne og andre aktive arbeidere har økt på grunn av kuppet. De forteller at de er klare til at dø for å forsvare demokratiet i landet, sier han.

Nors tar nå kontakt med havnearbeiderforbundet i USA for å diskutere framtidig solidaritetsarbeide med kolleger i Honduras.

Arbeidsgivere benekter

Den verdensomspennede fagorganisasjonen for beklednings- og skotøysindustriansatte kritiserer uttalelser fra honduranske arbeidsgivere om at alt er bra i landet.

Arbeidsgiverne i maquila-industrien, Asociación Hondureña de la Maquila, har nylig uttalt at på tross av den politiske krisa i landet, så fungerer alt som normalt.

- Alle slike uttalelser er en totalt fornektelse av hva som virkelig skjer, sier Neil Kearney, generalsekretær i Brussel-baserte International Textile, Garment and Leather Workers’ Federation (ITGLWF).

- Sivil og demokratisk frihet, inkludert organisasjonsfriheten, er under angrep, dødelig makt er blitt brukt mot demonstranter, to ledere av grasrotmotstanden mot kuppet er blitt drept, over 1.300 aktivister fra fagforeninger og menneskerettighetsorganisasjoner er blitt arrestert, og journalister er blitt trakassert, arrestert og utvist, sier Kearney.

- I den tekstile eksportindustrien, der arbeidsgiverne støtter kuppet, er det blitt rapportert om at arbeidere er blitt tvunget til å delta i markeringer til støtte for kuppregimet., sier han.

- Alt dette minner om de mørkeste diktaturer, og med all fornektelse av overgrep mot menneskerettigheter og arbeidsrettigheter, så er det eneste vi kan gjøre, å sørge for en total isolasjon av landet inkludert handelssanksjoner, sier Kearney.

Annonse
Annonse