Falsk skolefri
Det er vanskelig å bli flink på skolen hvis du heller reiser til syden eller på et lengre utenlandsopphold. Skolen bør være mer enn et sted man stikker innom når det passer.
odd.arne.olafsen@lomedia.no
I både gårsdagens og dagens utgave av Dagsavisen uttrykkes det politisk bekymring for at 14 000 minoritetsbarn i Oslo-skolen har språkproblemer og vedtak om særskilt norskopplæring fordi de ikke behersker norsk som læringsspråk. Det advares blant annet om at foreldre tar barna ut av skolen i lengre perioder for å reise utenlands. Det tas også til orde for at det bør innføres skoleplikt for elevene og stilles krav til minoritetsforeldre om å ta større ansvar for å lære barna norsk.
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen uttrykker sterk bekymring for konsekvensene dette har for elevene og sender en oppfordring videre til foreldrene om først og fremst å tenke hva som er best for barna. Undersøkelser viser at minoritetsbarna ligger et helt år etter i sin språkutvikling ved skolestart. Halvorsen vil foreløpig ikke ta stilling til om det er nødvendig å skjerpe inn reglene. Det må hun likevel gjerne vurdere.
Å ta barna ut av skolen for kortere eller lengre tid er ikke et særlig minoritetsfenomen. Dessverre har jeg selv erfaring med den helnorske varianten av det. Over flere år hadde jeg anledning til å følge på tett hold barn på grunnskole- og ungdomsskoletrinnet i en kommune på det sentrale Østlandet. En rekke klassevenner av husets håpefulle og dermed hyppige gjester i hjemmet, der mange slet med grunnleggende kunnskaper og ferdigheter både i å lese og skrive norsk, hadde en «uvane» innført av egne foreldre: Når høsten var i ferd med å gå over i vinter, ble de tatt to uker ut av skolen – rett og slett for en syden-tur. Det kunne også inntreffe i andre perioder av skoleåret. Ingen leksebøker med i bagasjen, og tap av kunnskaper de øvrige i klassen fikk med seg i mellomtiden. Det var heller ikke vanlig å prøve å ta det igjen i etterkant.
Disse ekstraferiene var så vidt utbredt i mange klasser at det virket nærmest som en nedfelt tradisjon. Jeg fikk heller ikke inntrykk av at mostanden fra skoler og lærere var særlig utbredt. Den negative effekten dette må ha hatt for den jevne læringskurven også hos mange helnorske lever, er udiskutabel. Så kanskje likevel, Kristin Halvorsen, bør noen i hvert fall vurdere å stramme inn noen regelverk og fastsette visse pliktøvelser. Sånn bare for kunnskapsnivåets og ferdighetenes skyld?
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Brian Cliff Olguin