JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre sommerbrudd

Til tross for flere besøk, oppdaget årets sommerpatrulje færre brudd i år enn tidligere. – Færre har hatt sommerjobb i år, og det kan ha betydning, tror Marius Nilsen fra LOs sommerpatrulje.

anette@lo-media.no

Årets sommerpatrulje rakk innom 5585 bedrifter i løpet av de to ukene de var ute på veiene. I tillegg har patruljen mottatt rundt 1000 henvendelser på telefon og e-post. I fjor fikk 4913 bedrifter besøk av patruljen, og da ble det oppdaget brudd på hver fjerde bedrift. Så ille var det ikke i år, selv om det var brudd på lover og regler ved 1014 tilfeller, eller litt over 18 prosent av de besøkte bedriftene. – Vi har fått mange meldinger om at patruljen har truffet på langt færre ungdom i sommerjobb i år enn tidligere. Det kan være grunnen til at man også har oppdaget færre brudd. Men vi kan selvfølgelig ikke utelukke at det også har blitt ryddigere forhold hos bedriftene i år, sier Marius Nilsen.

Mangler kontrakter

Som vanlig var det flest brudd på arbeidsmiljøloven, i alt 964. – Statistikken vår viser ikke hva disse bruddene går ut på, men erfaringsmessig er det mye slurv med for eksempel arbeidskontrakter, sier Nilsen til Nettverk. Han sier det er vanskelig å måle patruljens effekt. – Noen bedrifter, som for eksempel Tusenfryd, hadde dårlige tilstander for noen år tilbake. Men vi ser at det blir bedre der fra år til år. I Kristiandsand dyrepark opplever vi det motsatte. At det har vært gode forhold før, men at det er annerledes i år. I tillegg sitter vi med inntrykk av at det har vært lettere for bedriftene å betale dårligere lønn i år siden det har vært mange som har lett etter sommerjobb, sier Nilsen.

Litt dumping

Sosial dumping har også vært på agendaen i år, og det ble oppdaget seks tilfeller av dette. Det førte til anmeldelse til arbeidstilsynet, som i alt har fått 390 anmeldelser fra årets sommerpatrulje. – Vi har hatt et veldig godt samarbeid med arbeidstilsynet siden de samtidig med oss kjørte et prosjekt knyttet opp mot ungdom i jobb. Det har ført til at brudd vi har meldt til dem har fått raskere oppfølging, og det har vært veldig positivt, sier Nilsen.

Svart arbeid

Også i år kom patruljen over tilfeller av svart arbeid, i alt 31 ganger. Alle tilfellene har ført til anmeldelser til skatteetaten. I tillegg har ett besøk ført til politianmeldelse, mens 24 har ført til anmeldelser til Datatilsynet.

Flest i Oslo

Statistikken viser at sommerpatruljen oppdaget flest brudd i Oslo. Marius Nilsen forklarer imidlertid dette med at man i år har brukt et annet skjema i Oslo enn ellers i landet. – De har stilt noen flere spørsmål enn resten av landet har gjort, og derfor er ikke tallene sammenlignbare, forklarer han. I resten av landet er det Akershus, Telemark, Aust-Agder, Nord-Trøndelag og Finnmark som kommer dårligst ut, med godt over 20 prosent brudd. Verst er det i Nord-Trøndelag der det ble oppdaget brudd i 25,63 av tilfellene. De beste arbeidsvilkårene som sommervikarer har tydeligvis vært i Hedmark, Oppland og Rogaland, skal vi tolke tallene fra årets besøk. I Hedmark er brudd-statistikken nede i 6,86 prosent. – Men det er viktig å presisere at våre statistikker ikke på noen måte tegner et representativt bilde av arbeidslivet. Den gjenspeiler kun situasjonen slik den har vært for den enkelte sommerpatrulje i de ulike fylkene. Noen har hatt spesielt fokus på enkelte bransjer, og har kanskje av den grunn oppdaget flere eller færre brudd enn de normalt ville ha gjort, sier Nilsen.

Annonse
Annonse