Fars jobb viktigst
Far er mest uunnværlig på jobben, mener nybakte mødre. – Helt uforståelig, synes Eirik Lae Solberg som snart skal være med sønnen Edvard.
En fersk undersøkelse NAV har gjort blant foreldre som nylig har fått barn, viser at nær halvparten mener far er mer uunnværlig på jobben enn mor. Og det er i størst grad mødrene som mener fars arbeid har betydning for fordelingen av foreldrepermisjonen.
Kun 13 prosent av foreldrene mente mors arbeid hadde betydning for hvem av foreldrene som var lengst hjemme med barnet.
Det er uforståelig at far blir sett på som mest uunnværlig på jobb, mener Eirik Lae Solberg, kommunikasjonsdirektør i Microsoft, og kona Hanna Rommerud. I februar skal Solberg ut i permisjon i fire måneder med Edvard (5 md.).
– Det er et valg vi har gjort fordi jeg har lyst til å ha hovedomsorgen for barna, og det er dessuten viktig at min kone også slipper til i arbeidslivet. Det handler om å skape jevnbyrdighet både hjemme og på jobb, sier Solberg til Dagsavisen.
Forventninger
Direktør Hilde Olsen for pensjon og ytelser i NAV, mener resultatene sier noe om hvilke forventninger kvinner og menn har til arbeidslivet og foreldrerollen.
– Tradisjoner og holdninger til hvem som oppfattes som den viktigste omsorgspersonen har nok innvirkning, sier Olsen.
Ifølge NAV-undersøkelsen mener flere mødre enn fedre at mor bør ha hovedansvaret for barnet. Det er også flere mødre enn fedre som oppgir at ønsket om å være sammen med barnet så lenge som mulig har betydning for hvordan de velger å fordele permisjonen.
Det er hardt å dele store deler av permisjonstiden med ektemannen, innrømmer Hanna Rommerud.
– Jeg unner ham det av hele mitt hjerte, men føler at jeg gir slipp på noe. Likestilling handler om at kvinner må gi slipp på noe, mener hun.
Økonomi
I snitt tar mor ut seks ganger så lang permisjon som far. Samtidig sier halvparten av fedrene i NAV-undersøkelsen at de kunne tenkt seg lenger foreldrepermisjon.
– Mors tilknytning til arbeidslivet har stor innvirkning. I de tilfellene der mor har heltidsjobb, høyere utdanning og høy lønn tar fedrene i snitt lenger permisjon enn i de tilfellene der mor jobber deltid, sier Olsen.
For i mange familier spiller økonomi en betydelig rolle:
Halvparten av mødrene og fedrene oppga at det ikke var lønnsomt for familien at far var hjemme lenger, mens kun en fjerdedel av de spurte la vekt på mors inntekt. Man kan maksimalt få utbetalt seks ganger grunnbeløpet i folketrygden fra det offentlige i foreldrepermisjon, som nå tilsvarer 421.536 kroner i årslønn. Menn tjener ofte mer enn kvinner og derfor risikerer familiene å tape økonomisk på at fedrene er lenge hjemme med barna.
Gir full lønn
– Vi hadde ikke hatt mulighet til at jeg tar ut fire måneders permisjon om ikke min arbeidsgiver tilrettela for det, sier Solberg.
Hos Microsoft Norge oppfordrer de fedrene til å være lenger hjemme med barna enn fedrekvoten på seks uker, ved å tilby full lønn i permisjonstiden.
– Menn tjener dessverre mer enn kvinner, derfor er det mer økonomisk å ha menn i jobb. Hos oss er ikke dette et argument for at far skal jobbe; både kvinner og menn beholder grunnlønnen når de er ute i permisjon, sier Solberg. (ANB)