JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha Oslo-modellen i Sverige

Svenske fagforbund driver hard kampanjevirksomhet mot myndighetene for å få en «Oslo-modell» for byggebransjen i vårt naboland.
NORDISK: Mikael Johansson (til venstre) og Johan Lindholm vil ha mer norske tilstander i svensk arbeidsliv.

NORDISK: Mikael Johansson (til venstre) og Johan Lindholm vil ha mer norske tilstander i svensk arbeidsliv.

Håvard Sæbø

– Byggebransjen er veldig rotete i Sverige, med lange leverandørkjeder. Og jo lengre ned i kjeden man kommer, desto mer rot er det, forteller Johan Lindholm.

– Så nå vi vi ha en modell som dere har i Norge, med klare regler for offentlige innkjøp. Det betyr at et visst antall arbeidstimer skal utføres av fast ansatte, et visst antall av lærlinger, og så videre.

– Og dette skal gjelde i hele kjeden, sier Lindholm.

– Det kaller vi for «Oslo-modellen».

Folk forsvinner

Lindholm er forbundsleder i det svenske bygningsarbeiderforbundet Byggnads, og gjest på Fellesforbundets landsmøte i Oslo. Det samme er forbundsleder Mikael Johansson i Målarna, det svenske malerforbundet, og Magasinet for fagorganiserte har spurt de to hvordan det står til med fagbevegelsen i nabolandet, der man i fjor høst fikk en borgerlig regjering som må støtte seg på ytre høyre-partiet Sverigedemokraterna.

– Organisasjonsgraden synker veldig hos oss. Vi er nødt til å gjøre oss relevante igjen, sier Lindholm. Og sekunderes av Johansson:

– Organisasjonsgraden synker i alle bransjer, forteller han.

– Nå er den nede i rundt 70 prosent.

Organisert trygd

Nå høres 70 prosent mye ut for oss i Norge, her organisasjonsgraden i mange år har ligget rundt 50 prosent. Men i Sverige driver fagforeningene A-kassan, eller «arbetslöshetskassan». Ledighetstrygden følger altså fagforeningsmedlemskapet, noe som er grunnen til at organisasjonsgraden historisk sett har vært veldig høy. På 1980-tallet var den helt oppe i 86 prosent.

Denne ordningen har borgerlige partier lenge vært ute etter. Reinfeldt-regjeringen økte innbetalingspremien og fjernet skattefradraget i 2007. Dette førte til markant organisasjonsnedgang.

– Og nå vil regjeringen ta fra oss A-kassan helt, og gjøre den statlig, forteller Lindholm.

Den vil også utnevne verneombud.

– Og da blir det jo statsutnevnte byråkrater, i stedet for at vi velger dem selv, sier han.

Vold og trusler

De to forteller om en byggebransje som strir med enda større problemer enn i Norge. Ikke bare er det manglende oversikt, og snusk med timelister og kontrakter, men også trusler og vold – «nede i kjeden». I tillegg bygges det mindre med dagens rente- og prisnivå.

– Mange ungdommer forlater bransjen, fordi det ikke er nok å gjøre. Vanligvis bygges det 65-70.000 boliger i året i Sverige. Nå er det nede i 14.000, forteller Lindholm.

Svaret de ønsker er, som mange i fagbevegelsen i Norge, mer offentlig styring av boligbyggingen.

– Boligmarkedet har aldri vært i stand til å klare seg helt alene, sier Johansson.

Og «Oslo-modellen», altså.

– Den ligger inne som forslag overfor myndigheter i hele Sverige, nå, både på nasjonalt og lokalt nivå, forteller Johan Lindholm.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse