Ferie og rettigheter
Usikker på reglene for ferie? Her er 10 spørsmål og svar
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? Vi har sett nærmere på reglene.
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
aslak@lomedia.no
Det nærmer seg sommer og en etterlengtet ferietid for mange. Du gleder deg kanskje til å oppsøke eksotiske steder, dra på hytta eller tilbringe late dager på en strand.
Det er fint å kunne legge bort jobbforpliktelser. Enda bedre kan det bli med en oversikt over hvilke rettigheter og plikter du har i ferien.
Her er svarene på de vanligste spørsmålene folk har om ferie:
1. Hvem bestemmer når jeg skal ha ferie?
Tidspunktet for når ferien skal avvikles bestemmes i stor grad av arbeidsgiver.
Du har krav på 25 feriedager hvert år, ifølge ferieloven. Innenfor den såkalte hovedferieperioden, fra 1. juni til 30. september, har du imidlertid rett til å ut ferie i 18 virkedager.
Du kan også kreve å ta ut de sju resterende feriedagene samlet innenfor ferieåret. Ferieåret er det samme som kalenderåret. Du tjener opp feriepengene dine året før.
Selv om du ikke har opptjent feriepenger, har du likevel krav på ferie. Dette gjelder ikke om du begynte i jobben etter 15. august i ferieåret.
2. Når kan jeg få vite tidspunktet for ferien min?
Arbeidsgiveren din skal i god tid før ferien drøfte tidspunktet med tillitsvalgt eller deg som arbeidstaker. Når du skal få ferie bør være avklart senest to måneder før den starter – dersom det ikke er særlige grunner som hindrer det, ifølge Arbeidstilsynet.
3. Vi har tariffavtale på jobb. Får jeg mer ferie da?
Ja. Arbeidsplasser med tariffavtale får fem ekstra feriedager. Det vil si 30 dager til sammen. Fyller du 60 år i løpet av ferieåret, får du i tillegg ekstraferie på seks virkedager. Virkedager er alle dager som ikke er søndager eller lovbestemte helge- eller høytidsdager. Lørdag er dermed virkedag.
Ekstraferien kan tas ut på to måter: Enten samlet eller med én eller flere dager om gangen.
4. Jeg er deltidsansatt. Hvor lang ferie har jeg krav på da?
Som deltidsansatt har du samme krav på ferie som fulltidsansatte. Det vil si 25 dager. Tariffavtale om ytterligere ferie gjelder også deltidsansatte.
Dersom du tar ut fire ukers sommerferie med en stilling på 50 prosent, har du brukt alle de fire ukene du har krav på i ferie, selv om noen av dagene i utgangspunktet er fridager. De dagene du normalt har fri regnes i denne sammenheng som feriedager.
Arbeidsgiver skal ikke trekke deg for fire uker og en dag hvis feriepengene avregnes på lønna for mai eller juni. Du skal bare trekkes et tilsvarende antall dager – altså to uker og en halv dag – hvis du har en 50 prosent stilling.
5. Hva med ferie hvis jeg har startet i en ny jobb?
Du har både rett og plikt til ferie selv om du har begynt i en ny jobb. Forutsetningen er at du ikke har avviklet full ferie hos den forrige arbeidsgiveren din. Du må ha tjent opp feriepenger året før hos den forrige eller nåværende arbeidsgiveren din for at arbeidsgiver skal kreve at du tar ferie.
Dette har du krav på:
• Full ferie – 25 virkedager – innen utløpet av samme ferieår hvis du begynner senest 30. september i ferieåret
• Tre uker ferie i hovedferieperioden fra 1. juni til 30. september hvis du begynner senest 15. august i ferieåret
• Minst én uke ferie samme år hvis du begynner etter 30. september
6. Når får jeg feriepenger?
Utbetalingen for feriepenger er siste vanlige lønningsdag før ferie, og for de fleste arbeidsgivere er det vanligst å benytte seg av juni for å erstatte lønna med feriepenger.
Feriepenger fra arbeidsgiveren din beregnes på grunnlag av lønn som er utbetalt i fjoråret. Opptjeningsåret for denne sommerens feriepenger er altså 2021.
Det mest vanlige er å ta utgangspunkt i seks virkedager i uken. Det gir i snitt 26 virkedager i måneden. Med fem uker ferie (30 virkedager) må arbeidsgiver trekke lønn for fire dager mer enn en hel månedslønn, gjerne omtalt på lønnsslippen som 4/26. Denne beregningsmåten for trekket brukes ofte selv om arbeidstaker i praksis jobber femdagersuke.
7. Hvor mye får jeg i feriepenger?
Det avhenger om du er ansatt i en bedrift med tariffavtale. Feriepengebeløpet skal tilsvare 10,2 prosent av det som er opptjent, ifølge loven. Ansatte over 60 år har som nevnt rett til ekstraferie og en prosentsats på 12,5.
Bestemmelsene er imidlertid bedre med tariffavtaler. I tariffbedrifter utgjør de ansattes feriepenger 12 prosent av opptjeningsgrunnlaget. Personer over 60 år får feriepenger som tilsvarer 14,3 prosent av fjorårets lønn.
Mange har en oppfatning om at feriepengene er skattefrie. Det er de imidlertid ikke. Feriepengene er skattepliktig inntekt for den ansatte og med i grunnlaget for beregningen av skatten for hele inntektsåret. For å unngå at det trekkes skatt av feriepengene den måneden de utbetales, trekkes det litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året.
8. Må jeg ta ferie?
Du har plikt til å ta ferie – i tillegg til at arbeidsgiveren din har plikt til å sørge for at ferien din blir avviklet. All lovbestemt ferie skal overføres til det kommende ferieåret dersom ferien ikke er avviklet i løpet av ferieåret. Det samme gjelder dersom du har vært syk i lengre tid og har mye ferie til gode.
Du kan ikke erstatte ferien din med å ta den ut i penger. Ferien må tas ut i feriedager. Det er ikke lov å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overfør til neste ferieår.
Du kan få ut feriepenger for ferie som ikke er avviklet dersom arbeidsforholdet ditt opphører.
9. Jeg blir syk i ferien. Hvilke rettigheter har jeg da?
En legeattest er tilstrekkelig for å ha rett til ny ferie. Forutsetningen er følgende: Du må ha vært hundre prosent arbeidsufør eller sykemeldt for å kunne kreve det.
Dersom du er blitt helt arbeidsufør før ferien, kan du kreve at ferien utsettes til senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og senest siste arbeidsdag før du skulle hatt ferie.
Hvis du har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan du kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret.
10. Kan jeg dele opp ferien i enkeltdager?
Arbeidstakere kan ikke kreve å dele opp ferien i enkeltdager uten at det er avtalt med arbeidsgiveren. Hvis den vanlige arbeidstiden din er tre dager i den uka du tar ferie, har du brukt én ferieuke og ikke tre feriedager.
Kilder: Ferieloven, Arbeidstilsynet, Altinn, Simployer, Fagbladet og HK-Nytt
På arbeidstilsynet.no finner du mer informasjon om ferie. Se også Lov om ferie (ferieloven).
Dette sier loven
• Lov om ferie (Ferieloven) sikrer at arbeidstakere årlig får feriefritid og feriepenger.
• I tillegg til den lovfestede retten har fagorganiserte arbeidstakere avtalt ytterligere ferie gjennom tariffavtaler.
Flere saker
Dette sier loven
• Lov om ferie (Ferieloven) sikrer at arbeidstakere årlig får feriefritid og feriepenger.
• I tillegg til den lovfestede retten har fagorganiserte arbeidstakere avtalt ytterligere ferie gjennom tariffavtaler.