Fikk landsmøtet mot seg
Landsmøtet i KrF gikk lørdag imot sin egen partileder, og vedtok at Stortinget kan få bruke mild tvang for å få kommuner til å slå seg sammen.
«Stortinget bør påskynde sammenslåing av kommuner», heter det seg i vedtaket fra landsmøtet i Trondheim. Riktignok heter det seg at det er en fordel med enighet på lokalt nivå, men forslaget om at «frivillighet må legges til grunn» ble nedstemt med sju stemmers overvekt.
Kristelig Folkeparti synes å legge seg på omtrent samme linje som Venstre, selv om partileder Trine Skei Grande og hennes mannskap gikk et lite skritt lengre i sitt vedtak. Også Høyre og Fremskrittspartiet går inn for i større eller mindre grad å tvinge fram færre og større kommuner.
Dermed kan det ligge an til omfattende endringer i kommunestrukturen etter valget. Uansett hvor hardt de forskjellige partiene ønsker å gå til verks overfor kommunene, er de enige om at det er behov for færre kommuner.
– Les også: Få 105.000 kr med KrF
Alt annet enn frivillighet vil være å overkjøre lokaldemokratiet, argumenterte motstanderne av vedtaket under debatten på landsmøtet. Fylkesleder Ole Døvik i Vestfold framholdt på sin side at det vil være «blåøyd å satse på frivillighet» i spørsmålet om kommunesammenslåinger.
Splittelsen strakte seg helt opp i den nyvalgte partiledelsen. Mens den nylig gjenvalgte KrF-lederen Knut Arild Hareide talte varmt om kommunesammenslåing, men advarte mot å bruke tvang, sa nestleder Dagrun Eriksen at det nå er på tide å forlate frivillighetslinjen.
– Jeg spør meg om det er en for stor belastning for et kommunestyre å ta beslutningen om å slå seg sammen. Det vi ofte hører, er at diskusjonen ikke går på innhold, men om innbyggerne skal like det eller ikke, sa hun.
– Les også: Markerer avstand til Frp
Færre og større kommuner kan gi mange positive effekter, men virkemiddelet må være gulrot og ikke pisk, mener Hareide.
– Jeg ser gjerne for meg endringer i kommunestrukturen, men jeg mener frivillighetslinjen er en god linje, sa han da han lørdag inviterte pressen til lunsj under landsmøtet i Trondheim.
– Vi kan i sterkere grad bruke positive insentiver nettopp for å kunne få til positive endringer, men jeg vil ikke sette lokalsamfunn opp mot hverandre, der det er sterke ønsker om ikke å gå sammen, sa Hareide.
Spørsmålet delte landsmøtet omtrent i to like store leirer. I alt 89 delegater stemte for, 82 imot, mens fem delegater stemte blankt. I programvedtaket går KrF også inn for å legge ned fylkeskommunen og opprette «slagkraftige folkevalgte regioner».