JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finanskrise kan gi vekst i offentlig sektor

Norske kommuner skal gi arbeidsledige jobb. Men forutsetningen er at regjeringens krisepakker gir kommunene et økonomisk løft. I dag er pengekassene slunkne og rådmenn varsler kutt i neste års budsjetter.

linesch@lo-media.no

Mens mange ansatte i privat sektor allerede er permitterte eller har mistet jobben, er offentlig sektor fortsatt kun på «frykt-stadiet»: Med rådmenns varslede kutt frykter tillitsvalgte at det kan komme til nedbemanning og oppsigelser. Men samtidig viser prognoser at off entlig sektor er nesten alene om å få vekst i antall ansatte.

Da Statistisk sentralbyrå (SSB) i forrige uke la fram oppdaterte økonomiske prognoser for de neste årene, viste det vekst i antall ansatte kun i noen få tjenesteytende næringer, i oljebransjen og størst antar SSB veksten blir i off entlig sektor. SSB har regnet på hva effekten vil bli dersom politikerne bruker statlige penger på å motvirke økt ledighet. Ifølge SSB er det mest effektivt å bruke pengene på offentlig sektor. Direkte sysselsetting gir størst kutt i ledigheten, men også økt offentlig konsum og investeringer gir betydelig reduksjon.

Skattetiltak betraktes som lite effektivt mot arbeidsledighet, men som noe bedre for å holde renta nede. SSB antar at økonomiske krisepakker fra regjeringen vil bidra til å gi en betydelig sysselsettingsvekst i offentlig forvaltning. Det er ventet at offentlig sektor vil vokse med 60 000 personer fram til 2011. I dag er det 490 000 ansatte i kommunene. Den antatte veksten står i kontrast til KS anslag om at kommuner trolig må kutte budsjettene neste år med 4,5 milliarder kroner som følge av finanskrisen. Den viktigste årsaken er at det går mot betydelig svikt i skatteinntektene. KS mener de er forsiktige i anslaget når de antyder at kommunene kan miste 3 milliarder skattekroner neste år. I tillegg taper kommunene milliardbeløp på fallet i aksjemarkedet.

Kommunal Rapport har også gjort en undersøkelse blant kommunene i forbindelse med budsjettprosessene for 2009. Den viser at rådmennene i over halvparten av kommunene foreslår stillingskutt på neste års budsjett.

Fagforbundets tillitsvalgte advarer mot stillingskutt. De frykter nedbemanning og stillingsstopp, og mener tjenestetilbudet til innbyggerne raskt vil bli dårligere.

Fagforbundet mener økt satsing på offentlig sektor gjennom realisering av byggeprosjekter, vedlikehold, sosial boligbygging, samferdsel og infrastruktur er viktige bidrag for å sikre sysselsettingen og stabilisere økonomien.

Forbundsleder Jan Davidsen forventer at regjeringen vil bruke offentlig sektor aktivt i motkonjunkturpolitikken.

– Det er nok av oppgaver å ta fatt på. Vi minner om de store etterslepende på vedlikeholdssiden. Dette kombinert med en forsikring om at inntekstmålet for kommunesektoren opprettholdes, så kan det stilles krav til kommunene om sysselsettingsplaner, inntak av lærlinger og at det utarbeides tiltak med utdanningsvikariater, sier Davidsen.

Han frykter at finanskrisen kan forsterks, hvis også det offentlige skal kutte i investeringer og aktiviteter.

– Dette vil føre til ytterligere arbeidsløshet innenfor kanskje først og fremst bygningssektoren og tilstøtende virksomheter. Noe som igjen vil føre til både økte utgifter og lavere skatteinntekter til kommunesektoren.

I forrige uke varslet regjeringen mer penger til kommunene.

– Kommunene må så ha mulighet til å øke aktiviteten i 2009 for å bekjempe virkningene av økt arbeidsledighet og er realøkonomisk tilbakeslag, sier finansminister Kristin Halvorsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi trenger en dugnad der staten sammen med kommunene setter i verk tiltak for å møte økt arbeidsledighet. Jeg regner med at kommunene planlegger en ny budsjettrunde i februar, sier Halvorsen.

Ifølge KS er kommunene klare med både bygge- og vedlikeholdsprosjekter for 30 milliarder kroner. KS anslår at en krisepakke av den størrelsen kan gi rundt 10 000 årsverk.

Annonse
Annonse