Flåthen: – Seieren er ikke vunnet
– Jo, sier LO-leder Roar Flåthen plutselig og griper tak i meg. – Jeg vil at du skal skrive at valgkampen blir tøff og at seier’n æ’kke vinni. Jeg oppfordrer alle LO-medlemmer til å bruke stemmeretten. Sier han. Og slipper taket med bjørnelabben.
nina.hanssen@lomedia.no
Det er mye makt i Folkets Hus. Opposisjonen hevder at LO har hatt altfor stor innflytelse på samfunnsutviklingen. Det er Flåthen fornøyd med. Det er ingen bombe at LO-lederen ønsker de rødgrønne ved makten i fire nye år.
– Vi ønsker å videreføre det sterke samarbeidet vi har for sysselsetting, og for arbeid som vi nå har hatt med de rødgrønne i forbindelse med finanskrisen. I motsetning til de borgerlige som ville bruke mye den økonomiske handlekraften til skattelette og fjerning av formueskatten, som på ingen måte ville styrke sysselsettingen, men heller gitt en skjev fordelingspolitikk.
Patetisk
Siden sommeren har skattedebatten rast i Norge. Flere millionærer, for ikke å si milliardærer, har klagd sin nød og drømmer om et samfunn uten en sosialistregjering. Stein Erik Hagen har sågar truet med å flytte utenlands.
– Synes du synd på Hagen og co?
– Overhodet ikke. Jeg tror de gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å drive med denne form for debatt. Det er ingen sympati sånn generelt blant folk for det der. Hele diskusjonen er patetisk, og jeg har ingen sans for den. Hagen og Co er tatt med buksa nede, og jeg får bare vond smak i munnen av den innfallsvinkelen der, sier han.
Paradoks
Flåthen synes det er et paradoks at Hagen, som må betale formueskatt, er blitt rik og levd godt på den sterke kjøpekraften som norske lønnsmottakere har hatt. Mye takket være en sterk norsk fagbevegelse, som har forhandlet fram anstendige lønnsvilkår for vanlige arbeidsfolk.
– Det er vi som har betalt maten i butikkene deres. De har hatt god fortjeneste, så jeg synes ikke det er så urimelig at de også bidrar i fellesskapet, sier han, men legger til at LO gjerne kan være med å diskutere skattesystemet som sådan.
Skatt er fundamentet
LO-lederen har også notert at flere av de som har deltatt i klagesangen, samtidig har støttet FrP og Høyre med penger i valgkamp.
– De har vel en forventning om at de borgerlige skal fjerne formueskatten og gjøre noe av det de synes er riktig fordi det er fordelaktig for dem. Så blir det mer penger til de som allerede har mye fra før, sier han.
Flåthen mener det å senke skattene, fjerne formueskatten og gi de rikeste bedre ordninger, ved å ta mer av oljepenger til å finansiere skattelettelsene, er livsfarlig politikk.
Nordområdene
De rødgrønne partiene og flere LO-forbund er splittet i synet på oljeleting i nord.
– Hva er ditt syn på olje og gass i nord, og hvordan er det å lede et delt LO?
– Det skulle bare mangle at en mangfoldig organisasjon som LO ikke har forskjellig syn på noen punkter. Det har historien vist mange ganger, og det gjør oss så sterke. Det at vi klarer gjennom debatter og meningsytringer å samle oss om noe vi kan stå bak med et lite mindretall er bra.
Flåthen mener LO har et godt vedtak om oljeboring.
– Vi har ikke sagt nei til oljeboring i nord, men vi vil ha en konsekvensanalyse på bordet. Miljø- og næringsinteressene må tas hensyn til. Så det er først i 2010 at det er grunnlag for å ta en beslutning om dette.
Verdig helsetilbud
LO-kongressen vedtok at sykehusene ikke lenger skal styres etter bedriftsøkonomiske lønnsomhetsprinsipper.
– Vi har andre mål og motiver med offentlige virksomheter enn private bedrifter som konkurrerer i et marked, og som skal levere overskudd til eierne.
Flåthen mener det viktigste for LO er en organisering av sykehusene, og satsing på helsesektoren, som gjør at vi får et verdig helsetilbud til folk.
– Dette mener jeg det legges opp til i samhandlingsreformen, sier han og tror LO får gjennomslag for sitt syn om sykehusorganiseringen, hvis de rødgrønne får fortsette. Men får man en borgerlig regjering tror Flåthen det vil det bli en helt annen debatt om sykehusene.
– De borgerlige har jo som vi vet en klokkertro på et marked som har sviktet helt både internasjonalt og i Norge. Denne markedstekningen vil nok også gjenspeiles i helsepolitikken, poengterer Flåthen.
Ikke to alternativer
De som tror at det er to alternativer, de rødgrønne og en ren Ap-regjering, tar etter Flåthens mening feil. Han tror ikke det er et reelt alternativ med en Ap-regjering, og at sjansen da er langt større for at det blir en blå regjering.
– Enten blir det rødgrønt, eller så blir det en borgerlig regjering som vil føre en helt annen politikk. Det er ingen tvil om at de vil sette i gang en storstilt privatisering av offentlige virksomheter. De vil åpne fullt og helt for privatskoler, og vil føre en arbeidslivspolitikk som passer arbeidsgiverne. Det betyr en svekkelse av arbeidstakernes rettigheter.
Sammen er vi sterke
Flåthen mener de borgerlige partiene vil åpne for større grad av midlertidige ansettelser, som igjen vil føre mange ut i en vanskelig sosial situasjon på helt andre vilkår enn i dag. Dette tror han vil legge press på systemet.
– De borgerlig, unntatt KrF, sier de er imot innsynsretten og solidaransvar og Høyre sier de skal reversere dette. De vil i likhet med arbeidsgiverne ha mindre regulert arbeidstid. Ifølge FrP bør vanlige arbeidstakere ordne lønns- og arbeidsvilkår selv. Tenk deg det. 2.5 millioner vanlige arbeidstakere skal ordne lønn og alt selv. Forhandle alene med arbeidsgiverne. Det blir fort å snu historien tilbake. Dette var jo grunnlaget da vi starta fagbevegelsen, at vi skulle være flere og ha noen som stilte opp for oss slik at vi slapp å stå med lua i hånd overfor sjefen.
Dårlig stemning
Flåthen forteller at han selv har vært med i et sånt system da han begynte å jobbe. Det var ikke spesielt hyggelig da han måtte inn å forhandle lønn med arbeidsgiveren.
– Hvis en av oss var inne og hadde fått litt mer lønn, skapte dette dårlig stemning og lite samhold på arbeidsplassen. Vår styrke i dag er at vi er mange og står sammen. At vi representerer store grupper. Da får vi gjennomslag både politisk og faglig. Da kan vi kjempe for reformene i arbeidslivet gjennom de sentrale forhandlingene. Det er måten vi kan få gjort noe med likelønn og andre utfordringer vi står ovenfor på i fremtiden.
– Trenger LO det nære samarbeidet med Arbeiderpartiet for å få gjennomført alt dette?
– Ja, jeg tror vi kan konstantere at vi ikke vinner dette valget for en rødgrønn regjeringen med et svekket Arbeiderparti, sier han.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
– Det er noe usunt i Elkjøp. Det virker som de vil kvitt seg med alle som har 100 prosent stillinger og erstatte dem med deltidsansatte, sier Fawsi Adem.
Leif Martin Kirknes
Elkjøp tilbyr ansatte 3.000 kroner for å slutte: – På grensen til skandale
Håvard Sæbø
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
I 20 av de 295 yrkene som er med i statistikken tjener kvinner mer enn menn.
Brian Cliff Olguin
I disse yrkene tjener kvinner mer enn menn
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Roy Ervin Solstad
Nytt forslag kan få fire av fem turbussjåfører til å slutte
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Hanna Skotheim
Nav dømt for systemsvikt, men slipper å betale erstatning
Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.
Hanna Skotheim
Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Det danske lønnsoppgjøret i 2023 ble godt for arbeiderne. (Arkivfoto).
Colourbox
Så mye øker lønna til danskene – mer enn LO ser for seg i Norge
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Kommentar
Det er på tide å få tilbake mer åpne skattelister, skriver Kjell Werner.
Berit Roald / NTB
«Åpne skattelister er viktig for tilliten i samfunnet»
Industriarbeiderne gikk fra næringsområdet samlet og videre til et torgmøte i Raufoss sentrum.
Fellesforbundet avd. 23
500 streika mot høye strømpriser på Raufoss
Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen vil ha et hurtigarbeidende utvalg som kan finne ut hvordan «sliterne» kan få en bedre pensjon. Arbeiderpartiet svarer at regjeringa kommer med forslag til dette til høsten.
Erlend Angelo
Rødt vil ha hurtigutvalg som skal finne pensjonsløsning for «sliterne»
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse
Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp
Leder av Utdanningsforbundet Steffen Handal mener regjeringen og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sitter med nøkkelen til enighet i årets lønnsoppgjør i kommunal sektor.
Leif Martin Kirknes