JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere kvinner uten jobb

Nå merker også kvinnene den langvarige nedgangen i økonomien.

10 prosent flere kvinner er arbeidsløse i dag sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Nye tall fra Nav viser at ledigheten økte med 600 personer i april i år sammenlignet med samme måned i fjor. Ved utgangen av måneden var totalt 78.300 personer registrert som helt ledige hos Nav.

Ni prosent økning

Det er en økning på ni prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Antallet ledige utgjør nå tre prosent av arbeidsstyrken.

En ny tendens er at arbeidsløsheten slår sterkere ut blant kvinner. Sammenlignet med april i fjor er det 10 prosent flere kvinner som står uten jobb. Størst er ledigheten blant unge kvinner. I aldersgruppen 20-29 år har kvinneledigheten økt med mellom 20 og 22 prosent.

Større konkurranse

– Det vi nå ser, er at virkningen av finanskrisen og flere år med lavkonjunktur, sprer seg til flere næringer. De første som ble rammet var ansatte i privat sektor, spesielt innen bygg og anlegg og industrien. Det førte igjen til at flere har søkt seg til offentlig sektor, slik at det blir mer konkurranse om jobbene der. Dermed øker ledigheten også blant kvinner, siden det er mange kvinner som søker seg til offentlig sektor, forteller seksjonsleder Stein Langeland i Nav til NTB.

Av samme grunn har også konkurransen økt innen typiske kvinneyrker i servicenæringen, som butikkarbeid og reiseliv.

Denne økningen til tross: Det er i sum flere arbeidsløse menn enn kvinner, med 3,7 prosent ledige menn mot 2,2 prosent ledige kvinner.

Ledige akademikere

Apriltallene viser også økt arbeidsløshet blant akademikere. Det er i dag 22 prosent flere arbeidsløse akademikere enn i fjor på samme tidspunkt. Økningen er størst blant personer med samfunnsvitenskapelige yrker (56 prosent), og blant journalister og informasjonsarbeidere (23 prosent). Ingeniør- og IKT-medarbeider merker også en økt ledighet, med henholdsvis 22 og 20 prosent.

– Ledigheten blant akademikerne øker av samme grunn som blant kvinnene. Den generelle nedgangen sprer seg til stadig flere yrker, sier Stein Langeland.

Han peker imidlertid på at det generelt er få ledige akademikere. Totalt utgjør personer med akademisk bakgrunn bare 1,3 prosent av de ledige.

Positive tall

Totalt sett flater imidlertid veksten i arbeidsledigheten ut. Den største veksten har vært i antall langtidsledige. Gruppen som har vært ledige i mer enn et halvt år har økt med 49 prosent sammenlignet med april i fjor.

– Dette skyldes at mange av de som ble ledige under finanskrisen har vanskeligheter med å finne seg ny jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Tilstrømningen av nye ledige er derimot avtagende. Det er også en nedgang på antall personer på tiltak. Bruttoledigheten (summen av helt ledige og personer på ordinære tiltak) økte dermed bare med 93 personer til 93.195.

Ledigheten flater ut

– Vi ser en moderat økning i arbeidsløsheten i april. Det betyr at regjeringens politikk har virket, og det ser ut som Norge kommer gjennom den økonomiske krisen med mindre økning i arbeidsløsheten enn forventet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i en kommentar.

– Arbeidsmarkedet overrasker fortsatt positivt. Samlet var tallene på den sterke siden, og det tyder på at ledigheten flater ut. I markedet har vi ikke sett noen reaksjoner av betydning, kommenterer analytiker Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets.

Ledigheten er nå høyest i Finnmark og Oslo med henholdsvis 3,9 og 3,8 prosent. Lavest ledighet har Sogn og Fjordane, Oppland og Møre og Romsdal, alle med 2,5 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse