JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere menn velger «kvinneyrker»

Andelen menn øker i år blant studentene som aspirerer til noen av de mest tradisjonelle kvinneyrkene.

Antall menn som tilbys studieplass på førskolelærerutdanningen øker med 22 prosent, mens tilsvarende økning for vernepleierutdanning er 44 prosent. Aller mest øker antall menn som får tilbud om faglærerutdanning - her er økningen hele 148 prosent. Det viser tall fra Samordna opptak.

– Hvis dette viser en ny tendens, så er det en gledelig utvikling, for vi ønsker flere menn i disse yrkene. Uten å undervurdere innsatsen kvinner gjør, vil vi gjerne se at de store kjønnsforskjellene utjevnes i flere yrker, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) til NTB.

Omsorg

Det ble i år bevilget midler til rundt 4.000 nye studieplasser, brorparten innen fagområdene helsefag og lærerutdanning. Antall kvinnelige studenter har derfor også økt for flere av utdanningene, men økningen i prosent er større for menn som vil bli sykepleiere, vernepleier, lærere, førskolelærere, leger, tannleger, sosionomer, farmasøyter og radiografer.

For lærerutdanninger og helsefag sett under ett, er mannsandelen blant nye studenter økt fra 19 til 21 prosent.

– Det jobbes fra flere hold med rekrutteringen av menn, og hvis dette fortsetter er det kjempebra. Omsorg og ivaretakelse er i det store og hele blitt mer jevnt fordelt i samfunnet. Kanskje vi kan håpe at kjønnsfordelingen i arbeidslivet også beveger seg i riktig retning, sier nestleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen (FO).

Spennende

På medisin- og tannlegestudiene har kvinnelige studenter vært i flertall de siste årene. I fjor utgjorde de mannlige førsteårsstudentene henholdsvis 35 og 18 prosent. Ved årets opptak var mannsandelen gått opp til 41 prosent på medisinstudiet og 22 prosent på odontologistudiet.

– Vi har jobbet for en jevnere fordeling blant kjønnene, fordi det de senere årene har vært et stigende antall kvinnelige medisinstudenter. Derfor høres dette positivt ut, selv om vi ikke kan si noe om hvorfor det er slik, sier leder Anja Fog Heen i Norges Medisinstudentforening.

– Dette kan være tilfeldig, men skulle det vise seg at tendensen med overvekt av kvinner på odontologistudiet endrer seg, så er det bra, sier Morten Harry Rolstad, tannlege og informasjonssjef i Tannlegeforeningen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse