Arbeidstid
Adnan liker utfordringene natta byr på: – Jeg har fått mye erfaring på kort tid
Det kan kreve en sterk psyke å jobbe med sårbare ungdommer. Om natta opplever Adnan å bli utfordret på en helt annen måte.
Han er b-menneske, liker utfordringene natta byr på og legger ikke skjul på at lønnstillegget er et pluss.
Hanna Skotheim
hanna@lomedia.no
Klokka er 03.55. Adnan Abdullahi åpner døra til Bernhard L. Mathisens barne- og ungdomshjem med et stort smil om munnen.
Himmelen har så vidt begynt å få et rosaskjær og noen få fugler har satt i gang med dagens kvitring. Den lyden som mange kan irritere seg over, vel, den synes Abdullahi er så fin. Men så skal han til gjengjeld være våken på dette tidspunktet. Og han liker det.
– På natta kan jeg gjøre ting i mitt eget tempo, sier 29-åringen.
Hanna Skotheim
De som velger natta
• Mer enn 400.000 arbeidstakere jobber mens andre sover.
• Noen synes nattarbeid er et ork.
• Vi har møtt tre som liker å jobbe om natta:
Barnevernspedagogen
B-menneske
Han har bare jobbet natt i et år, men valgte å søke på fast stilling som nattevakt da den ble lyst ut i fjor.
Som B-menneske og med et godt sovehjerte, kunne det ikke passet bedre. Det har også passet godt å jobbe natt som masterstudent og utrolig nok også som småbarnsfar.
Som nattevakt jobber Abdullahi færre dager og har dermed hatt mer tid til å skrive på masteren. Og siden kona hans også jobber natt, men på andre tidspunkt enn han, så har de fått baby-kabalen til å gå opp ganske greit. De to sees derimot ikke så ofte om dagen.
En annen ulempe er at Abdullahis åtte måneder gamle sønn er propell når han kommer hjem i 9-tida – og det er ikke Abdullahi.
Adnan Abdullahi (29)
Barnevernspedagog.
Nattevakt på Bernhard L. Mathisens barne- og ungdomshjem.
Har 72 prosent nattevakt-stilling. Jobber mellom 9 og 11 vakter i måneden.
Men så lenge han får lagt seg med en gang han kommer hjem, etter en liten brødskive eller to, så er han «fit for fight» i tolv-ett tida.
– Hvis jeg ikke får den samme søvnkvaliteten lenger så vil kanskje ting endre seg. Da vil jeg nok ikke ha den samme holdningen til å jobbe natt. Men foreløpig er jeg fortsatt ung, sier han og smiler.
Lønna er også en motivasjon for å jobbe natt. Tillegget på rundt 9.116 kroner i måneden kommer godt med.
Hanna Skotheim
Leter etter ungdommer
Inne i huset er det helt stille. Bare lyden av lav summing fra en serie som ruller over TV-en og forsiktig romstering fra den andre nattevakta høres. Abdullahi kaller henne makkeren.
Mens hun liker å sysle med forskjellige ting i timene mellom tre og seks, holder Abdullahi seg mer i ro. Da er det et par timer siden ungdommene har falt til ro, og det er fortsatt en stund til han må starte på lista over ting som skal gjøres før dagvaktene kommer på jobb.
Timene går ofte med til å skrive rapporter eller lese seg opp på ting som har skjedd i det siste eller relevante temaer for han som barnevernspedagog.
I denne stolen tilbringer Abdullahi mye tid i løpet av en natt. Noen ganger trenger han bare en pust i bakken, andre ganger leser han seg opp på hva som har skjedd på institusjonen siden sist.
Hanna Skotheim
Det er også en del journalskriving som skal gjøres i løpet av natta.
Hanna Skotheim
Så er det også noen netter som er mer hektiske. Det kan hende at en ungdom ikke kommer hjem til avtalt tid klokka ti, og da må Abdullahi ut og lete og ringe barnevernsvakta. Finner de ikke ungdommen, må dagvakten ta over.
– Jeg blir jo bekymret. Vi ønsker at de skal komme hjem og falle til ro, sier Abdullahi.
Sterk psyke
Det kan kreve en sterk psyke å jobbe med sårbare ungdommer, og på netter der det kan oppstå uforutsigbare hendelser. Det mener Abdullahi at han har. Han er også «lugn», som han selv sier. Men han kan føle seg utenfor det kollegiale.
– Jeg har færre å snakke med hvis det skjer noe. Det kan føles ensomt.
Det positive er at læringskurven blir bratt med færre mennesker på jobb.
– Når ting skjer på natta, blir jeg utfordra på en annen måte enn hvis jeg hadde jobba dagtid. Vi er færre som skal håndtere en situasjon selv om ungdommene er de samme. Sånn sett har jeg fått mye erfaring på kort tid.
Nattevaktene får heller ikke vært med på alle møtene og må derfor legge inn mer innsats for å holde seg oppdatert til enhver tid. Abdullahi er derfor glad for at ledelsen er bevisst på hvordan nattevaktene har det.
De legger blant annet opp til egne møter for nattevaktene og ekstravaktene. Møtene legges gjerne til ettermiddagen. Så for nattevakta den dagen blir vakta litt lenger.
Selv er Abdullahi opptatt av å ta noen vakter på dagtid for å bli bedre kjent med ungdommene.
– Det mest givende med å være miljøterapeut er å være i kontakt med ungdommene og følge deres utvikling. Det blir det mindre av når jeg jobber natt, erkjenner han.
Hanna Skotheim
Dent og smoothie
Foran Abdullahi ligger en pakke med dent og et tomt glass med rester etter smoothie. Det er det eneste han har i seg på natta. Han vil holde seg til det samme kostholdet som han hadde hatt hvis han jobba dag.
Men han kan merke at sjokolade frister i de sene nattetimer, når det begynner å svi litt ekstra i øynene og energinivået daler.
Selv om rekken av de negative konsekvensene ved å jobbe natt er lang, bekymrer ikke det Abdullahi – foreløpig. Men så har han heller ikke kjent på helseplager ennå.
– Hvis man er bevisst på konsekvensene, kan man gjøre tiltak for å redusere sannsynligheten for å få noen av symptomene, tenker jeg.
Det beste med å jobbe natt:
Er b-menneske.
Arbeidsoppgavene blir mer utfordrende når de bare er to på vakt og det lærer han mye av.
Mye fri og god lønn.
Eget tempo
Når klokka tikker mot 06.00, innrømmer Abdullahi at han begynner å bli trøtt. Heldigvis er det nå «to do»-liste starter, og det gjør han mer våken.
Han bretter klær nede i vaskekjelleren før ham finner fram vaskebøtta og klut og går over gulvene i alle rom. Deretter lager han toast og heller i et glass med appelsinjuice.
Det er nok av arbeidsoppgaver i løpet av en natt, men det aller viktigste er at alle ungdommene på barnevernsinstitusjonen ligger trygt i sengene deres.
Hanna Skotheim
Hanna Skotheim
Nå er klokka straks sju og den ene ungdommen som skal på skolen, må vekkes. Abdullahi balanserer frokosten opp trappa og banker på døra.
– God morgen. Klokka er litt over sju, og det er 25 minutter til du må være klar, sier Abdullahi og åpner opp døra.
– Bare legg maten på nattbordet, ber ungdommen.
– Ja, men snart må du reise deg opp, sier han og går ut.
30 minutter senere haster ungdommen forbi Abdullahi i gangen, litt forsinket.
– Ha en fin dag, da, roper han før døra går igjen.
Det er ikke lenger natta. Da er det godt at senga venter hjemme i Strømmen, en liten busstur unna.
Den siste halvtimen på jobb går litt trått. Det er derfor en fornøyd fyr som går ut av døra klokka åtte - klar for å finne senga.
Hanna Skotheim
Først må han bare komme seg hjem til Strømmen.
Hanna Skotheim