Psykisk helse
Anja vet hvem som har størst risiko for å dø i brann: – Jeg ser hvordan ting henger sammen
Hun gikk fra psykiatrien til en jobb i brann og redning. Det viser seg å være god match.
De menneskene sosionom Anja jobbet med i psykiatrien, har størst risiko for å dø i brann. Sånn sett ble ikke overgangen til brannvesenet så stor.
Hanna Skotheim
hanna@lomedia.no
Før pandemien dansa Anja G. Hvale Bjørnis-dansen (du vet, han brannmannbamsen på Barne-TV) med barna hjemme i stua. Da hendte det at hun tenkte «hva hvis jeg hadde vært en av dem som dansa med Bjørnis?».
Den gangen jobbet hun på Distriktspsykiatrisk senter (DPS), hvor hun fulgte opp personer med alvorlige psykiske lidelser.
Hvale ble inspirert til å gjøre noe annet etter at hun var på en konferanse og hørte om mennesker som lever med stor brannrisiko.
Hun sendte en e-post til brannsjefen i hjembyen Skien og lurte på om de hadde behov for hennes kompetanse.
Hvale hadde nemlig lest at de menneskene hun jobbet med i psykiatrien, er blant dem med størst risiko for å dø i brann. I tillegg er det svært mange som dør i brann i sitt eget hjem. Flere av dem har mottatt kommunale tjenester i hjemmet. Eldre, rusmisbrukere, personer med kognitiv svikt og de som har fysiske utfordringer er også blant dem som har størst risiko for å dø i brann.
I 2020 fikk Hvale jobb som branninspektør etter flere år i psykiatrien.
Sosionomkompetansen kommer godt med som branninspektør.
Hanna Skotheim
Variert arbeidshverdag
I dag drar Hvale rundt til barnehager sammen med Bjørnis og lærer barna hva de skal gjøre hvis brannalarmen går.
Hun står på stand og ringer på døra til folk for å gi dem råd om brannsikkerhet. Og så underviser hun på helseinstitusjoner. Der lærer hun ansatte hva de må å se etter hjemme hos en bruker og hva de må gjøre når brannalarmen går og de er sammen med en syk pasient.
– En del av det å gi forsvarlige helsetjenester handler om å påse at folk lever branntrygt. Noen trenger kanskje hjelp til å fikse en komfyrvakt eller bytte batteri i røykvarsleren.
Det er varierte dager som branninspektør med alt fra hjemmebesøk, undervisning og dansing med brannmannbamsen Bjørnis.
Hanna Skotheim
Fremover skal Hvale også føre branntilsyn i ulike helsebygg.
– Jeg kunne lite om brann fra før, så jeg har en innstilling om at det er mye jeg må lære meg.
Nå tar hun et kurs om forebygging ettersom det er et krav for å jobbe i den forebyggende avdelingen.
Etter å ha gått fra en jobb på DPS til Grenland brann og redning, innså Hvale hvor mye sosionomutdanningen åpner for. Men hun skulle gjerne sett at helse- og sosialutdanningene hadde mer opplæring i brann.
Avdekke omsorgssvikt
Branninspektøren drar også hjem til folk. Da har hun gjerne fått en bekymringsmelding på plattformen branntips.no.
Det kan hende en nabo er bekymra for om det elektriske anlegget er koblet fra i huset ved siden av. Eller det kan være en pårørende som er bekymret for en storrøyker med masse svimerker.
Det er særlig på hjemmebesøkene at Hvale henter fram erfaringene som sosionom. Hun ser ofte mer enn bare brannsikkerhet.
Hanna Skotheim
– Jeg legger merke til hvordan folk bor, hva slags ressurser de har, kanskje har de ikke klart å lage seg noe særlig mat. Jeg ser hvordan ting henger sammen.
Det hender at Hvale tar kontakt med Nav eller hjemmetjenesten eller andre hun mener bør kobles på. Hun har også meldt bekymringer til barnevernet.
Kolleger har rost henne for måten hun snakker med folk på ved hjemmebesøk.
– Jeg har god erfaring med å snakke med folk, jeg tenker mye over hvordan jeg stiller spørsmål, og jeg er god til å lytte.
Utenfor brannvesenet møter Anja G. Hvale kollega Kenneth Jørgensen Heyn.
Hanna Skotheim
Hvale er også bevisst på at hun ikke skal dytte mange tiltak over på dem hun besøker.
I stedet motiverer hun dem til å for eksempel kjøpe et flammehemmende sengetøy, ta imot hjelp fra hjemmetjenesten, røyke mer forsvarlig og generelt holde hjemmet ryddig.
Yrkesskadd
Hvale opplever at kollegene i brannvesenet setter pris på kompetansen hennes. Men som den eneste sosionomen, hender det at hun savner faglige diskusjoner.
Hvale opplever også at hun tenker annerledes enn kollegene. Mens hun er opptatt av å forstå menneskene bak, synes hun brannfolka er mer praktiske.
Hvale er imidlertid blitt mer bevisst på brann. Hun går så langt som å si at hun allerede er blitt yrkesskadd.
På ferie i Frankrike i fjor sommer, tok hun med seg røykvarsler som hun monterte på hotellrommet. Og når hun er på kino, ser hun etter rømningsveier og sprinkleranlegget.
Denne lille dingsen tok Anja G. Hvale med seg på ferietur til Frankrike.
Hanna Skotheim
Spennende
Hvale smiler når hun tenker tilbake på Bjørnis-dansen med barna. Hun endte jo faktisk opp med å danse sammen med Bjørnis.
– Det er veldig rart at jeg endte opp i brann og redning. Men jeg er veldig glad for det. Det er spennende, utfordrende og variert. Og så er det mange fine folk og et godt miljø.
Hanna Skotheim