JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar

Er det greit å gå med høyhælte sko hvis man jobber i barnevernet?

– Kan man havne i en situasjon som kan bli akutt, kan det være en fordel med joggesko, sier Berit Jacobsen i barnevernledernes organisasjon.
Hvordan kle seg på jobben? Barnevernskonsulent Victoria fikk reaksjoner på klesstilen.

Hvordan kle seg på jobben? Barnevernskonsulent Victoria fikk reaksjoner på klesstilen.

Werner Juvik

anne@lomedia.no

Victoria Louise Fjeld Sørensen var på nippet til å si opp i barnevernstjenesten i Indre Østfold etter at hun fikk reaksjoner på hvordan hun kler seg.

Hun måtte ha en samtale med lederen sin om hvordan man kler seg på jobb for det offentlige. Lederen la vekt på at klær kan ta vekk fokus og gi for mye oppmerksomhet på en selv.

Bakgrunn: Victoria sluttet nesten i barnevernet etter reaksjoner på klesstilen

Er det greit å gå i høyhælte sko hvis man jobber i barnevernet?

Er det greit å gå i høyhælte sko hvis man jobber i barnevernet?

Werner Juvik

– Det kan være nyttig å snakke mer om klær, men man går neppe klar av alle dilemmaer, uttalte barnevernsleder i Indre Østfold, Linda Lorentsen.

Berit Jacobsen er enig i at klær må debatteres mer. Hun er barnevernsleder i Nordre Follo og sitter i styret for Norsk barnevernlederorganisasjon (NOBO).

Et altfor kort skjørt

Hun måtte selv innkalle en ansatt til samtale om klær da hun var barnevernsleder i en annen kommune. Den ansatte gikk i et kort skjørt der undertøyet ble synlig når hun satt og bøyet seg.

Barnevernsleder i Nordre Follo, Berit Jacobsen sitter i styret i Norsk barnevernlederorganisasjon.

Barnevernsleder i Nordre Follo, Berit Jacobsen sitter i styret i Norsk barnevernlederorganisasjon.

Privat

I samtalen la Jacobsen vekt på at man representerer en offentlig tjeneste og at man ikke må kle seg støtende. Hun syntes det var ubehagelig å ta samtalen.

– Man går inn på noe som er privat, og jeg hadde heller ingen kleskode å vise til.

Hun opplevde at den ansatte, som var ung og mindre erfaren, forsto hvorfor det ble tatt opp. I ettertid har Jacobsen tenkt at klesstil er noe man bør bli veiledet på under studiet og at klær bør diskuteres.

Selv mener hun at for eksempel hijab og tatoveringer bør være greit da de ansatte skal representere et mangfold. Men noe mener hun er over streken.

– Hvis jeg hadde oppdaget nazisymbol eller cannabis-logo på klær ville jeg innkalt den ansatte til en prat. Det handler om verdier vi står for som offentlige ansatte, sier hun.

Sikkerhetsmessig bør det bli mer oppmerksomhet rundt hva man har på seg, understreker hun.

– Kan man havne i en situasjon som kan bli akutt, kan det være en fordel med joggesko.

Hun kler seg ulikt etter hvilket oppdrag hun har. Da hun jobbet som barnevernsvakt brukte hun aldri skjerf, halskjede eller ørepynt.

Hvordan kle seg i barnevernet?

Dette mener tre ansatte i barnevernet:

Sanam Cecilie Henriksen, fagkonsulent ved Brusetkollen barnevernsinstitusjon i Asker:

Sanam Cecilie Henriksen

Sanam Cecilie Henriksen

Charles Hextall

– Vi trenger heldigvis ikke gå med fotformsko, papegøyeøredobber og Uno-klær, som var moten da jeg studerte. Jeg synes det er fint at man kan ha en alternativ klesstil og at alle ikke kler seg konformt, så lenge det er anstendig.

– Hvordan man kler seg handler om hva man skal og hvem man skal møte den enkelte dag. For eksempel stiller man ikke i joggebukse i nemnda. På Brusetkollen skal vi ikke vise bare skuldre og gå med utringede klær. Det burde være nok med sunn fornuft, men siden alle ikke har det er det vel behov for slike retningslinjer.

Vibeke Skottner, leder barnevernsvakta i Ringsaker:

Vibeke Skottner

Vibeke Skottner

Privat

– På barnevernsvakta tenker vi sikkerhet. Vi har flate sko fordi vi skal kunne bevege oss raskt og uten hinder. Vi bruker aldri skjerf eller ting som kan gripes.

– Vi skal heller ikke være lettkledd. Alle ansatte her er innstilt på den uskrevne kleskoden, det er del av opplæringen.

– Det er enighet om at vi går i alminnelige klær, ikke større smykker, aldri kort shorts og utringninger og heller ikke treningstøy. Klærne skal signalisere at vi er på jobb for det offentlige.

Christian Wiik Kynsveen, veileder i barnevernstjenesten i Ytre Helgeland:

Christian Wiik Kynsveen

Christian Wiik Kynsveen

Eirik Dahl Viggen

– Klær er noe vi reflekterer lite over, men som vi må erkjenne at er viktig. Klær er like viktig som kroppsspråk i kontakt med et barn og betyr mye for å bygge tillit og gode relasjoner. Skal jeg møte et barn, vil jeg ikke kle meg i stiv dress, men heller ta på en T-skjorte med en morsom print og droppe nøkkelkortet rundt halsen.

– Jeg tror det er lurt å ikke kle seg for stivt og formelt, men la klærne vise personlighet. Selvsagt er det noen åpenbare ting som ikke er greit, som print av hasjplante på et plagg. Selv går jeg heller ikke i shorts.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for helse- og sosialarbeidere.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse