JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Vi må åpne for at kjønn er mer enn A og B, sier Marita Katharina Wilhelmsen Andersen.

– Vi må åpne for at kjønn er mer enn A og B, sier Marita Katharina Wilhelmsen Andersen.

Privat

Landsmøte

Han, hun og hen: – Må ha en juridisk kategori for dem som ikke passer inn

LO-forbundet Fellesorganisasjon (FO) går trolig inn for et tredje juridisk kjønn.

15.11.2023
09:01
15.11.2023 14:25

anne@lomedia.no

«Alle mennesker har rett til å definere seg selv. FO støtter innføringen av et tredje juridisk kjønn».

Formuleringen vil bli tatt inn i FOs nye prinsipp-program for perioden 2023 til 2027, dersom det ikke nedstemmes på landsmøtet. Forbundet organiserer sosialarbeidere i Norge.

Marita Katharina Wilhelmsen Andersen, klinisk barnevernspedagog og spesialist i sexologisk rådgivning er delegat fra Viken. Hun støtter at formuleringen må inn i prinsipp-programmet.

– Det er viktig at FO er et inkluderende forbund. Vi må ha en kategori for dem som ikke passer inn, sier hun.

– Betyr en tredje juridisk kjønnskategori at det er flere biologiske kjønn?

– Ja, jeg mener det ikke bare er to biologiske kjønn. Biologien er mangfoldig. Noen er født som intetkjønn, andre kan ha en klitoris som vokser og som kan ligne en liten penis. Vi må åpne for at kjønn er mer enn A og B, sier Andersen.

Får støtte av fylkesleder

Ingunn Strand Johansen leder den største fylkesavdelingen, FO Viken, og sier hun støtter forslaget.

– Hvis vi skal være et land i likestillingens navn, så er det viktig å ha likestilling innenfor hele spekteret av LHTBQ+. Det betyr at vi ikke kan diskriminere de som definerer seg som noe annet enn kvinne eller mann, sier hun.

Forkortelsen LHTBQ+ står for lesbiske, homofile, transpersoner, bifile, queer (skeiv).

Ifølge Strand Johansen har ikke delegasjonen diskutert saken spesielt.

– Jeg kjenner ikke til at noen fra Viken er imot, sier Strand Johansen.

Opinions undersøkelse i mars viste at 34 prosent av befolkningen støtter innføring av et tredje juridisk kjønn. 53 prosent er uenige, mens 12 prosent er usikre.

Likestilling: Christine Marie (33) blir kalt mann av motstandere som prøver å sette henne ut i transdebatten

Stortinget stemte nei

Et flertall i Stortinget stemte i vinter nei til å innføre et tredje juridisk kjønn. SV, Rødt, Venstre og MDG stemte for. Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet, Frp, KrF og Pasientfokus stemte mot.

Olav Neerland, fylkesleder i Innlandet tror dette kan endre seg, nå som det foreligger en utredning fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) om konsekvensene av å innføre en tredje juridisk kjønnskategori.

– Da forslaget ble nedstemt i Stortinget sist vinter hadde man ingen utredning. Den er kommet, og da tror jeg flere partier kan komme til å snu, blant annet Ap og Høyre, sier Neerland.

Olav Neerland

Olav Neerland

Hanna Skotheim

Han støtter innføring av en tredje kjønnskategori for å ivareta de som ikke har «standard-kjønnene» mann og kvinne.

– Det vil bety at de som ikke definerer seg som mann eller kvinne vil kunne oppleve at de rent juridisk eksisterer. Forhåpentligvis vil de kunne føle seg mer inkludert i samfunnet, sier Neerland.

Tre ulike tiltak

Bufdir har utredet konsekvenser av en tredje juridisk kjønnskategori på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet og gjør i rapporten rede for tre tiltak som kan gjøre at ikke-binære opplever anerkjennelse av sin kjønnsidentitet:

1. Reservasjon mot å oppgi kjønn i offentlige identifikasjonsdokumenter.

2. Opprette en tredje juridisk kjønnskategori i folkeregisteret, kombinert med gjennomgang relevant lovgivning.

3. En nasjonal veileder for anerkjennelse av kjønnsmangfold.

Ifølge direktør Hege Nilssen er tiltak to det eneste som gir full rettslig anerkjennelse. Dette er samtidig det mest omfattende, både økonomisk og administrativt. Det kan koste mellom 56,5 og 172,8 millioner kroner, ifølge rapporten.

– At de juridisk eksisterer

Olav Neerland mener den økonomiske byrden ikke kan være er et motargument.

– Det er først og fremst en engangsutgift vi snakker om for å endre offentlige systemer, sier han.

Han viser til at flere land som Nepal, Island og Danmark har innført en tredje kjønnskategori og at Norge må følge etter.

– Hvorfor er det viktig at FO engasjerer seg i spørsmål om kjønn?

– Vi er opptatt av å sørge for at de som har en svakere stemme blir hørt og at de som er utafor tas innafor. Dette er en ryggmargs-greie for FO, sier Neerland.

Han sier saken ikke har vært spesielt diskutert blant delegatene i Innlandet.

– Da saken var oppe i landsstyret i høst var det heller ingen diskusjon, forteller Neerland.

– Selv om vi får tre juridiske kjønn, vil det fremdeles være to biologiske kjønn?

– Det klarer jeg ikke her og nå å uttale meg klart om. Det er mindre viktig i denne debatten. Det viktigste er at vi bruker et språk som inkluderer mennesker og som gjør at de føler seg inkludert, sier Neerland.

– En løgn

Stiftelsen MorFarBarn er sterkt imot en ny lov om tredje kjønnskategori. Daglig leder Øivind Benestad mener en slik lov vil bidra til å «sementere løgnen om at det finnes flere enn to biologiske kjønn og gi mange negative ringvirkninger».

– En tredje kjønnskategori i pass og identitetspapirer vil uten tvil formalisere og øke forvirringen omkring kjønn og seksualitet, ikke minst blant barn og unge, advarer Benestad.

En tredje kjønnskategori er ment som et alternativ for de som verken «føler seg» som kvinne eller mann.

– At følelser skal legges til grunn for nye lover markerer et betydelig skifte i forholdet mellom stat og individ. Retten til at individer skal kunne ha følelser i fred, uten innblanding fra staten, er en fundamental menneskerett, mener han.

Å basere lovgivning om kjønn på følelser er uansvarlig, understreker han.

Han viser til at lov om endring av juridisk kjønn fra 2016 tillater at man kan endre juridisk kjønn mellom mann og kvinne uten at det stilles krav om medisinsk behandling eller diagnose. Personer over 16 år kan bestemme dette selv.

– Forvirrer ikke

Marita Katharina Wilhelmsen Andersen er uenig i at flere kjønnskategorier enn to vil være forvirrende.

– Kan det føre til forvirring blant barn og unge å snakke om flere kjønn enn jente og gutt?

– Absolutt ikke. Det er ikke skummelt at barn kjenner etter. Det er heller ikke slik at man blir smittet av noen som har et annet kjønn. De fleste er mann eller kvinne, men noen er også på en skala et sted imellom, sier Andersen.

– Er kjønn en følelse?

– Kjønnsidentitet er en forbindelse mellom psykologi og biologi. Mennesket har over hundre hormonpåvirkelige gener som er med å bestemme hvilken kjønnsopplevelse man har. Biologien påvirker hvordan kjønnet føles, men følelsen er subjektiv, sier hun.

– Hvorfor er det kontroversielt å innføre en tredje kjønnskategori?

– Det er manglende kunnskap om kjønnsidentitet. Jeg klarer ikke se faglige argumenter mot, sier Andersen.

Først i 2032

Fontene har spurt Kultur- og likestillingsdepartementet hvordan de vil følge opp utredningen fra Bufdir.

Statssekretær Even Aleksander Hagen (Ap) skriver på e-post at Bufdir har levert en grundig utredning som legger et solid grunnlag for hvordan regjeringen skal gå videre med arbeidet om innføring av en tredje juridisk kjønnskategori.

«Vi er positivt innstilt til å innføre en tredje juridisk kjønnskategori, men regjeringen har ikke besluttet ennå hvordan Bufdirs utredning skal følges opp. Dette kommer vi tilbake til. I utredningen uttaler Bufdir at en fullstendig innføring ikke kan tre i kraft før 2032. I mellomtiden foreslås det imidlertid en rekke tiltak for å bedre livssituasjonen for de som identifiserer seg som ikke-binære».

I dag forteller det tredje sifferet i personnummeret om man er registrert som mann (oddetall) eller kvinne (partall). Stortinget har vedtatt at funksjonen for kjønn skal «skrus av» i 2032.

I stedet skal juridisk kjønn registreres som eget informasjonsfelt i folkeregisteret. Dette betyr at datasystemer må legges om til å kunne motta informasjon om kjønn. Det vil derfor ikke være mulig å innføre en tredje juridisk kjønnskategori før nytt system for registrering av juridisk kjønn er på plass.

Tredje kjønn

• I Norge får alle tildelt ett av de to juridiske kjønnene (mann eller kvinne) ved fødselen. I noen land er det innført en tredje, kjønnsnøytral kategori.

• Begrepet tredje kjønn benyttes om mennesker som ikke anser seg for å være mann eller kvinne og om den sosiale kategorien som eksisterer i land som, juridisk og/eller kulturelt, anerkjenner tre eller flere kjønn.

• Tredje juridisk kjønnskategori er innført i Danmark, Island, Nederland, Østerrike, Tyskland, Malta, India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, USA, Canada og Australia.

• Begrepet ikke-binær betyr ikke-todelt og brukes om dem som opplever å ikke passe inn i kategoriene «mann» «kvinne».

Kilder: Det store norske leksikon

15.11.2023
09:01
15.11.2023 14:25

Tredje kjønn

• I Norge får alle tildelt ett av de to juridiske kjønnene (mann eller kvinne) ved fødselen. I noen land er det innført en tredje, kjønnsnøytral kategori.

• Begrepet tredje kjønn benyttes om mennesker som ikke anser seg for å være mann eller kvinne og om den sosiale kategorien som eksisterer i land som, juridisk og/eller kulturelt, anerkjenner tre eller flere kjønn.

• Tredje juridisk kjønnskategori er innført i Danmark, Island, Nederland, Østerrike, Tyskland, Malta, India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, USA, Canada og Australia.

• Begrepet ikke-binær betyr ikke-todelt og brukes om dem som opplever å ikke passe inn i kategoriene «mann» «kvinne».

Kilder: Det store norske leksikon
Mest lest

Tore Kristiansen / VG

Fersk måling: Nedtur for Høyre og Erna Solberg

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Målet med møtet på Stortinget er å høre hva Teslas norske ledelse mener om et organisert arbeidsliv.

Nam Y. Huh / AP / NTB

Tesla Norge innkalles til hastemøte på Stortinget

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Fra lønnsoppgjøret 2023. (Arkivbilde)

Tormod Ytrehus

De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.

Ole Palmstrøm

Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Nav skal fra 1. juli 2024 hjelpe mottakere av sosialhjelp med telefonregninga eller bussbillett hjem til familien.

Colourbox

Folk på sosialhjelp får mer. Se hva det betyr her

Ole Palmstrøm

FHI-ansatte beholder jobben. – Nå kan jeg ta jul med senkede skuldre

Yara-direktør og president i NHO,  Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

Yara-direktør og president i NHO, Svein Tore Holsether, er suveren vinner på inntektstoppen blant arbeidsgivere og fagforeningsledere.

REUTERS/Victora Klesty

Sjekk inntekten til over 130 topper i arbeidslivet

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

NY RAPPORT: Fagbladet har fått innsyn i en spørreundersøkelse som 221 av landets 260 Nav-kontorer har svart på.

Ørn E. Borgen / NTB

Regjeringen lovet et «rausere» Nav. Her er fasiten

Erlend Angelo

Catos epost diskutert i Høyesterett: – Helt uvirkelig at det havnet her

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

FÅR DET VERRE: Arbeidsledige som blir sanksjonert får enda strammere økonomi, mener Nav-forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Strengere regler for arbeidsledige virket ikke etter hensikten

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Brannpersonellet på Avinors flyplasser må vente på kommunalt brannvesen.

Anne Marthe Vestre Berge

Brannfolk får ikke redde passasjerer fra røykfylte fly: – Jeg frykter at liv skal gå tapt

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

– Dette med rus og alkohol er fortsatt tabulagt og oppleves av mange som noe privat, sier rådgiver i Akan kompetansesenter.

Sissel M. Rasmussen

Drikker du for mye med kollegaene dine?

Leder i Elektroarbeidernes  fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Trøndelag stoler mer på Fellesforbundet enn på LO.

Torgny Hasås

Uføre må være med i ny AFP, mener fagforeningsleder

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Etter to år venter sjøfolk fortsatt på reglene som skal gi norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. 

Tri Nguyen Dinh

Intern strid i regjeringen kan hindre at sjøfolk får norsk lønn i norske farvann

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved  Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at  det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

FRYKTER REKRUTTERINGEN: Roy Omsland ved Skogmo VGS i Skien sier de kan gi all praktisk opplæring på skolen. Ulempen er at det blir vanskeligere for elevene å få læreplass etter skolen, siden elevene da ikke får vist hva de duger til mens de er utplassert i en bedrift.

Håvard Sæbø

Nå dropper bedrifter å ta inn elever på byggeplassen

Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.

Halvparten av 7500 ansatte oppgir at det er en stor belastning å være konstant til stede følelsesmessig.

peopleimages/colourbox

Ansatte setter barn, elever og pasienter foran seg selv

Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.

Helsefagarbeider Sara Malene Henriksen jobber for at folk som er psykisk syke skal få hjelp i tide.

Kathrine Geard

Sara mistet moren i selvmord. Nå vil hun gjøre det lettere å tvangsinnlegge

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden.

Martin Guttormsen Slørdal

Fagbevegelsens kamp mot Tesla sprer seg i Norden

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. 

Streikevakt fra det svenske fagforbundet IF Metall utenfor Teslas filial i Malmö. Etter over fem uker med streik i Sverige, går nå danske 3F også til streik mot elbilselskapet. 

Johan Nilsson / TT / NTB

Tesla-streiken sprer seg fra Sverige til Danmark

Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.

Erik Fjellberg hjelp folk inn i arbeid.

Anita Arntzen

No må folk med «vanlege jobbar» gå på Nav


Flere saker