Politiet i Bergen pågrep en mann i 50-årene på Nav Bergenhus mandag denne uken etter at han hadde kommet med drapstrusler mot en ansatt.
Sandor Dahl / Åsane Tidende
Trusler
Mann drapstruet Nav-ansatt i Bergen. Nå er han sluppet løs
Mannen som ble pågrepet i en væpnet aksjon på et Nav-kontor i Bergen er sluppet løs. Leder i Nav sier det skaper en utrygg situasjon at mannen verken fengsles eller legges inn i psykisk helsevern.
anne@lomedia.no
Mandag denne uken framsatte en mann i 50-årene en drapstrussel mot en saksbehandler i Nav Bergenhus, da han oppsøkte MO-senteret i Bergen. Det er et mottaks- og oppfølgingssenter som tilbyr sosialt fellesskap, aktiviteter og helsetjenester til rusavhengige.
Senteret informerte Nav-kontoret hvor saksbehandleren jobber og ringte politiet. Dette opplyser seksjonsleder Ole Bjørn Sveen ved Bergen sentrum politistasjon.
Kort tid etter ble mannen pågrepet på Nav-kontoret i Bergen sentrum av bevæpnet politi.
– Dette tar vi på høyeste alvor, sier Kari Hatletvedt, avdelingsleder for helse og rehabilitering i Nav Bergenhus sosialtjeneste.
Truslene som ble framsatt er mot en ansatt i avdelingen hun leder. Denne avdelingen har ansvar for å gi tjenester og følge opp klienter som sliter med både rusavhengighet og psykiske lidelser.
– Det er langt flere syke mennesker ute i samfunnet enn tidligere, på grunn av nedbyggingen i psykisk helsevern, og vi vet at noen kan bli farlige, sier hun.
Kari Hatletvedt er avdelingsleder for helse og rehabilitering i Nav Bergenhus sosialtjeneste.
Anne Myklebust Odland
Ble håndtert etter rutine
Hendelsen ble ifølge Hatletvedt håndtert rolig og fint i avdelingen. Saksbehandleren som var på oppdrag utenfor kontoret da det skjedde, fikk beskjed og ble tatt hånd om da hun senere på dagen kom inn til samtale med leder.
– Jeg har hatt en god prat med henne og vi har gjort strakstiltak, sier Hatletvedt.
Den ansatte vurderer nå om hun skal ha skjult adresse og telefonnummer. Det er av hensyn til andre som bor på adressen og etter en risikovurdering av brukergruppen hun jobber med. Hun er innstilt på å komme på jobb og uttrykker dette til Fontene.
– Jeg opplever meg trygg og ivaretatt. Jeg er interessert i målgruppen jeg jobber med og vil at de skal få hjelp. Trusler er ikke en uvanlig del av arbeidshverdagen min, og jeg jobber faglig for å dempe frustrasjon og redusere risiko, sier hun.
Hun vet at det kan være en forhøyet risiko for vold når brukerne er i aktiv rus, og hun tar forholdsregler når hun møter brukerne.
– Det er ingenting saksbehandleren kunne gjort annerledes i denne saken, understreker Hatletvedt.
Har fått besøksforbud
Hatletvedt opplever at saksbehandleren tar drapstrusselen med fatning, men sier at det spres en usikkerhet blant ansatte på Nav-kontoret etter en slik hendelse.
– Vi er redd for gjentakelse, sier Hatletvedt.
Seksjonsleder Ole Bjørn Sveen ved Bergen sentrum politistasjon bekrefter at mannen er dimittert – altså løslatt.
– Mannen ble avhørt og det ble tatt vitneavhør, men politijuristen vurderte at det ikke var grunnlag for fengslingsmøte, sier Sveen.
Mannen er ilagt tre måneders besøksforbud mot saksbehandler.
– Er mannen vurdert av legevakt for innleggelse i psykisk helsevern?
– Det vil jeg ikke uttale meg om, sier Sveen.
Mye lest: Hege fortalte Nav om amfetamin og fengsel. Så kom hun seg ut i jobb
Demper stresset
Hatletvedt reagerer på at mannen er ute på gaten igjen, men er tilfreds med at han ikke kan komme til Nav-kontoret på tre måneder. Ifølge henne er han utestengt fra alle Nav-kontorene i Bergen, men kan ha telefonkontakt med dem.
– Dette er en person vi må følge opp utenfor kontoret, men under trygge rammer. Han vil få tjenester av oss, men vi vil være nøye med hvordan det skal skje for å ivareta sikkerheten, sier Hatletvedt.
Hun legger til at dette er en situasjon som ikke er uvanlig for dem.
Samtidig er hun ærlig på at tøffe hendelser i jobben påvirker de ansatte.
– Vi har en ansatt som ikke tar bussen lenger etter en hendelse med en klient på bussen, sier hun.
Les også: Eva er redd for fysiske angrep på jobb i Nav. Nå vil hun ha risikotillegg
Bakgrunnen for truslene
Hun har snakket med medarbeiderne i Nav om det som trolig er bakgrunn for drapstrusselen.
– Det er vanskelig å vite nøyaktig bakgrunnen for at vedkommende fremsatte trusler mot den Nav-ansatte, sier hun.
Det som er sikkert er at de menneskene de følger opp har svært kompliserte utfordringer.
– Folk trenger penger til mat og til å betale regninger. Men den digitale utviklingen kan gjøre det vanskelig for personer som verken har gyldig ID eller bankkonto til å gjøre enkle ting som å motta trygdeytelser eller betale regninger. Vi jobber med å finne gode løsninger slik at disse personene skal motta sitt livsopphold, sier hun.
Hatletvedt sier at de nå har sørget for å gi mannen et betalingskort, slik at han har penger.
Hun understreker at de hver dag jobber for å dempe sinne og aggresjon i møte med brukere som har det vanskelig.
Hun opplever at trusler mot Nav-ansatte gjerne kommer når noe i systemet er utilgjengelig og at det kan handle om digitale barrierer. Likevel er det Nav-ansatte som tar imot hets og sinne.
– Derfor blir jeg trist når jeg leser kommentarfelt på sosiale medier og ser hvordan folk går ut mot Nav-ansatte etter episoder som dette. De som kommenterer vet ikke bakgrunnen i sakene, sier hun.
Hun mener det er et altfor trangt nåløye å få personer med rus- og psykiske lidelser inn i psykisk helsevern.
– En drapstrussel er ikke en bagatell. Jeg synes det er rart at vedkommende slippes ut på gaten. Vi i Nav ønsker heller ikke å jobbe bak gitter og i glassbur. Det er det siste som hjelper denne gruppen. Nå må politikerne våkne, sier hun.
Les også: Strømselskap fjerner 100 stillinger – mens eierne får 1,8 milliarder i utbytte
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik