Eva er redd for fysiske angrep på jobb i Nav. Nå vil hun ha risikotillegg
Ikke tida for dette nå, mener FO-leder Mimmi Kvisvik.
Trusler og negativ atferd mot Nav-ansatte bør kompenseres med et tillegg i lønna, mener Eva Aarskog.
Anne Myklebus Odland
anne@lomedia.no
– Dette med risikotillegg har vært nevnt flere ganger i FO, men har ikke vært nok diskutert, sier Eva Aarskog, barnevernspedagog og spesialkurator.
Hun er ansatt i den kommunale sosialtjenesten i Nav Bergenhus, representerer FO i LO Bergen og omland og mener Nav-ansatte må få et risikotillegg i lønna.
Tillegget bør komme inn som et krav i lokale forhandlinger i den kommunale sosialtjenesten i Nav, mener hun.
Arbeidet i sosialtjenesten handler blant annet om å bevilge økonomisk sosialhjelp og forvalte pengene til folk.
De ansatte forholder seg til mennesker i krise, som sliter med rus og psykisk helse, forteller Aarskog.
– Hvorfor bør ikke alle i Nav få et slikt tillegg?
– Mange sitter inne på et kontor og er knapt ute og møter brukerne. De har for det meste hyggelige samtaler, påpeker Aarskog.
Bakgrunn: Hver tredje Nav-ansatt har opplevd trusler eller vold det siste året
Redd for fysisk angrep
Aarskog vil ikke tallfeste hva risikotillegget bør være. Hun vil ta det opp på klubbmøte på arbeidsplassen.
Dette har svirra i luften på avdelingen hos dem, sier hun.
– Vi skal hjelpe folk som opplever livet som fryktelig vanskelig. Vi er veldig tett på dem, de har telefonnumrene våre, og vi møter dem. At vi er tilgjengelige og får til god relasjon, kan dempe frustrasjonen. Samtidig gjør det oss utsatt, påpeker hun.
– Hva er du redd for i arbeidshverdagen?
– Fysiske angrep. Vi kan ikke si at det ikke kommer til å skje, for vi vet at det er skjedd flere drap.
Møte: Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det
Skeptisk til risikotillegg
Renathe Remes Øen, hovedtillitsvalgt for FO i Bergen kommune sier at risikotillegg har vært diskutert i FO flere ganger.
– Det er ikke en ukjent problemstilling. Men vi skal tenke oss nøye om før vi krever det, sier hun.
Hun mener det reiser flere dilemmaer og at FO har sett at det kan være vanskelig å finne en god innretning på et slikt tillegg.
– Hvilke tjenester skal kreve det? Det er flere arbeidsplasser hvor avviksmeldingene hagler. Noen av dem som er mest utsatt for vold jobber i botjenester for mennesker med utviklingshemming eller med rusproblematikk. Der kan man oppleve slag, spark og spytting daglig, påpeker hun.
Renathe Remes Øen er hovedtillitsvalgt for FO i Bergen kommune.
Hanna Skotheim
Remes Øen mener selv at høyere lønn vil være et bedre tiltak enn å få til et tillegg i utvalgte tjenester.
Hun er også redd arbeidsgivere kan gjemme seg bak et risikotillegg og si at «nå kan dere ikke klage på at dere blir truet, fordi dere blir kompensert for det».
– Men vi skal selvsagt lytte til de som kommer med forslag og gå dypere inn i det. Det kan jo tenke seg at dette kan løses ved å få til mer bemanning eller bedre sikkerhetsarbeid på en arbeidsplass, sier hun.
Kan bli lokale forhandlinger
– Er dere i gang med å utforme krav til eventuelle lokale forhandlinger?
– Nå avventer vi oppgjøret i frontfaget og deretter oppgjøret i LO Kommune. Hvis partene blir enige om at deler av rammen i oppgjøret skal til lokal pott, så blir det lokale forhandlinger, sier hun.
Vanligvis skjer dette på høsten.
Remes Øen understreker at de tillitsvalgte i forhandlingsutvalget likevel forbereder seg på hva som skal være krav.
– Vi sitter aldri på gjerdet. Vi har begynt å tenke. Vi har en rød tråd i FO-politikken om lønn og arbeidsvilkår som vi vil følge, sier hun.
Lokale klubber blir ikke bedt om å melde inn krav før man vet rammen, men Remes Øen oppfordrer likevel alle medlemmene til å diskutere krav.
Hun sier at hovedtillitsvalgte i Bergen kommune også er til stede på klubbmøter for å høre hva medlemmene er opptatt av.
Sosionomer: Ivar og Henning har vært lønnstapere tre år på rad: – Det henger ikke på greip
Dilemmaer ved risikotillegg
Beate Midtun Haugland er FOs plasstillitsvalgt i Nav Bergenhus. Dersom det blir lokale lønnsforhandlinger i år vil hun spille inn krav til forhandlingsutvalget i Bergen kommune.
– Jeg skal ikke forhandle selv, så min rolle blir å bringe inn spesielle ting FO-medlemmene på min arbeidsplass er opptatt av, sier hun.
– Støtter du forslaget om at kommunalt Nav-ansatte bør få risikotillegg?
– Jeg er skeptisk til at arbeidsgiver skal kunne betale seg ut av sikkerhetsrisiko. Det reiser noen dilemmaer. Jeg mener at det å forebygge og jobbe med tid og gode systemer er bedre enn at ansatte skal få litt ekstra betalt. En tusenlapp ekstra i måneden for noen truende brukere, vil det innebære at ansatte også må tåle mer? Dette må i alle fall drøftes nøye, sier hun.
Hun påpeker at mange Nav-kontor er organisert slik at ansatte gjør oppgaver på tvers, uavhengig av om de er ansatt i stat og kommune. Dermed er det ikke selvsagt at det er en kommunal ansatt i Nav som følger opp risikobrukere.
– Håper du på lokale forhandlinger?
– Jeg liker at det kommer noe penger i potten. Det kan brukes til å utjevne skjevheter og til å løfte det vi mener er viktig. En lokal pott kan for eksempel brukes til å anerkjenne de som har jobbet lenge i Nav og som ikke har mer ansiennitet å gå på. Å beholde kontinuitet og kompetente medarbeidere i Nav er utrolig viktig, sier hun.
– Hvilke sterke kort har du for å få bedre lønn til medlemmene i Nav?
– At flere stillinger i Nav må lønnes som master. Hvis ikke forsvinner de med master over i andre stillinger der det er krav om master og lønn deretter, sier Haugland.
Mimmi mener tiden ikke er inne
FOs forbundsleder Mimmi Kvisvik mener tiden ikke er inne for å diskutere risikotillegg. Det er det flere grunner til, påpeker hun.
– Vi venter på frontfaget og åpningen av forhandlinger i kommune-oppgjøret er utsatt.
Mimmi Kvisvik i samtale med Mette Nord, leder i Fagforbundet. De venter på å komme i gang med lønnsoppgjøret i kommunesektoren.
Brian Cliff Olguin
Hun poengterer at kravene i lønnsoppgjøret er knyttet til økt kjøpekraft, likelønn og lavlønnstillegg og at kravene for kommunal sektor ikke er overlevert ennå og da heller ikke kan formidles offentlig.
– Vi har nå et mellomoppgjør og da forhandles det på lønn og ikke andre bestemmelser.
– Mener du tillitsvalgte bør fronte krav om risikotillegg i lokale forhandlinger?
– Når det gjelder kompensasjon for vold og trusler (risiko) har FO diskutert det flere ganger, men hver gang konkludert med at det er bedre å jobbe forebyggende enn ut fra kompensasjon. Skal vi igjen ta diskusjon om kompensasjon (risikotillegg) må den i så fall tas i et hovedtariffoppgjør, mener Kvisvik.
– Hvordan råder du tillitsvalgte i kommunal sektor til å planlegge de lokale lønnsforhandlingene?
– Per nå vet ingen hvordan pengene skal fordeles sentralt og lokalt, men det er vel ingen hemmelighet at LO samlet i år ønsker mest mulig (helst alt) sentralt. Derfor er det ikke behov for råd om forberedelse.
– Hvilke sterke kort har du på hånden til å forhandle opp lønna?
– Jeg mener at de sterke kortene har vi sentralt, og det sterkeste av alle er kommunens behov for arbeidskraft og at de må sikre seg å få og beholde kompetanse.