JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.

Per Olaf Lundteigen (f.h.), Mímir Kristjánsson og Tuva Moflag lærer om sosialt arbeid i Nav.

Hanna Skotheim

Nav

Nav-ansatte ga politikerne klar beskjed: – Dere bestemmer stønadsnivået og vi får hets for det

Ansatte på Nav Sagene inviterte stortingspolitikere på en leksjon i sosialt arbeid, og minnet om at den utskjelte etaten faktisk er et politisk ansvar.13.03.2023
07:00
20.03.2023 12:39

solfrid.rod@lomedia.no

Hjemmebesøk, innkjøp av nye hvitevarer, tur med hunden, time hos fastlegen, tekstmeldinger om stort og smått. Kanskje ikke det folk flest, eller stortingspolitikere, forbinder med Nav-ansattes hverdag. Men det var dette Mímir Kristjánsson (Rødt) Tuva Moflag (Arbeiderpartiet) og Per Olaf Lundteigen (Senterpartiet) fikk høre om på Nav Sagene.

De tre sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og var invitert av FO, som mener politikerne trenger mer kunnskap om hvor viktig sosialt arbeid er i Nav.

Fire ansatte på Nav Sagene fortalte sine historier om menneskene de jobber med og måten de jobber på.

Jobben med å få folk i arbeid kan altså begynne med turgåing og innkjøp av hvitevarer. Det nytter ikke å komme trekkende med arbeidslivstiltak til mennesker som har elendige boforhold og ikke råd til å kjøpe klær til barna, forklarer de ansatte.

– Nav Sagene har stolte tradisjoner for sosialt arbeid, sier  leder Ann Kristin Tveøy (t.v.), her med medarbeiderne Alice Sletbak, Julian Slettaøien, Ida Kristine Brodersen, Vera van Djik

– Nav Sagene har stolte tradisjoner for sosialt arbeid, sier leder Ann Kristin Tveøy (t.v.), her med medarbeiderne Alice Sletbak, Julian Slettaøien, Ida Kristine Brodersen, Vera van Djik

Hanna Skotheim

En vegg av motstand

Sosionom Julian Slettaøien fortalte om en mann som hadde levd på sosialhjelp i flere år. Han hadde vært på ni ulike tiltak og var ikke veldig motivert for det tiende.

– Jeg møtte en vegg av motstand mot arbeid. Da jeg begynte å grave i den motstanden, fant jeg ut at mannen hadde problemer med tennene og helsa ellers. Han hadde aldri vært hos fastlegen. Så første oppgave var å finne ut hvem det var. Jeg tilbød meg å bli med, og det takket han ja til, fortalte Slettaøien.

Etter at kropp og tenner var ivaretatt, fortsatte sosionomen å bygge nødvendig tillit.

Han inviterte seg hjem til mannen. Og fant en uegnet bolig der både kjøleskapet og mye annet var i ustand.

– Dette er ting det er lett å ta for gitt, men veldig vanskelig å leve uten, sa Slettaøien til nikkende politikere.

Han understreket at timing er helt avgjørende for å lykkes.

Tidligere var denne mannen i sjokk og sorg over alvorlige tap i livet. Selv de beste tiltak kommer til kort når folk er så langt unna å være klare for arbeid, mener han.

Julian Slettaøien.

Julian Slettaøien.

Hanna Skotheim

Et bord med de lekreste retter

Slettaøien advarer også mot å tenke «nå er jeg ferdig med deg» når en person har kommet i jobb. For mange er det nødvendig med oppfølging i lang tid, også når det går bedre, understreker han.

Kollegene til Slettaøien fulgte opp med lignende historier. Om å bli med på visninger. Om å sette jobbsøkingen på pause når du skjønner at alkohol er et problem. Om å gi noen ekstra hundrelapper til hundehold når du ser lammende bekymring for hundens ve og vel. Om å tenke nytt; når du skal møte en bruker med mye aggresjon mot Nav, legg møtet et annet sted enn Nav-kontoret. Om å invitere seg hjem til folk for å få bedre inntrykk av hvilke ressurser de har.

Lønna di: Sjekk lønnsforskjellen mellom kvinner og menn i ditt yrke

Ida Kristine Brodersen fortalte om en enslig mor i familieavdelingen der hun jobber; en fattig kvinne med begrensede norskkunnskaper, ingen utdanning, ingen arbeidserfaring i Norge og ingen mulighet for å betale fritidsaktiviteter for barna.

Ida Kristine Brodersen.

Ida Kristine Brodersen.

Hanna Skotheim

Brodersen inviterte seg hjem til henne. Da fikk hun se at mye manglet og var ødelagt. Men hun ble også møtt av et imponerende bord med de lekreste retter, tilberedt av en kvinne med stor omsorg for alle rundt seg.

På sikt ble det jobb i en kantine og mål om utdanning til helsefagarbeider for denne kvinnen. En lang vei, men med utgangspunkt i hennes interesser og ferdigheter.

– Vi som jobber i Nav skal jo ikke ta imot gaver fra brukerne, men vi takket selvsagt ikke nei til å spise sammen med henne, fastslo Brodersen.

– Stolte tradisjoner for sosialt arbeid

Brodersen søkte om plass i barnehage og på skolefritidsordning for kvinnens barn. Takket være et godt samarbeid mellom Nav-kontoret og det lokale fotballaget, fikk den eldste datteren begynne på fotball. Og mor fikk kurs i digitale ferdigheter for å kunne følge med på barnas skolegang.

– Rørende historier. Jeg er ydmyk for det dere står i, sa Per Olaf Lundteigen.

– Flott å høre hvordan dere jobber her. Samtidig er det så mange historier om alle som ikke får hjelp på Nav. Hvordan er det dere får til dette, ville Mímir Kristjánsson vite.

– Suksesskriteriene ligger i hvordan Nav-kontoret ledes og organiseres, svarte Ann Kristin Tveøy, leder ved Nav Sagene.

Vesentlig jobb: Inger Lise fra Nav betyr alt for «Kari»: – Jeg hadde knekt sammen uten henne

Sosialfaglig oppfølging er en kompetanse som må satses på og øves på, understreker hun.

Hvis Nav-kontorene derimot konsentrerer seg om å hjelpe dem som er lettere å få i arbeid, kan det gi gode tall. Men kunnskapen som trengs for å hjelpe de som trenger det mest, forvitrer, mener hun.

Nav Sagene dekker et område av Oslo med store levekårsproblemer og har det Tveøy kaller «stolte tradisjoner for sosialt arbeid».

– Respektløst

Politikerne måtte tåle litt kjeft, både for rammene de gir Nav og for medieutspill om etaten.

– Vi ser hver eneste dag hvor utmattende det er å være fattig, at det er håpløst å leve på ytelser som utbetales på sju ulike datoer i måneden. De rammene dere gir oss i Nav, det er rett og slett respektløst. Og dere tar heller ikke ansvar for skandalesakene, sa Alice Sletbak.

Alice Sletbak.

Alice Sletbak.

Hanna Skotheim

– Det er ikke jeg som har bestemt stønadsnivået, men det er jeg som tar imot hets for det. Jeg tåler det, men det er det ikke alle som gjør, fastslo Julian Slettaøien.

Ida Brodersen mener politikere ofte uttaler seg om Nav på tynt grunnlag.

– Hvert år før jul kommer dere med medieutspill om ekstrapenger til jul for dem som lever på sosialstønad. Da har vi allerede behandlet søknader om det for våre brukere, og så blir det masse ekstraarbeid, sa Brodersen.

– Unnskyld!, utbrøt Tuva Moflag.

Hanna Skotheim

– Send meg en epost!

Også Mímir Kristjánsson tok selvkritikk. Han har ved flere anledninger kritisert Nav for å gjøre livet vanskelig for de som sliter mest i samfunnet.

Noen ganger har han reagert på enkeltsaker, som da han ble oppringt av en mann som klagde på at Nav hadde bedt ham selge bilen.

På Sagene fikk Kristjánsson forklart at det kan være gode grunner til avgjørelser selv om de virker merkelige sett utenfra. Politikere bør ikke snakke om enkeltsaker de ikke har full innsikt i, advarte Brodersen.

Nav er nesten for komplekst for politikere, innrømmet Kristjánsson.

Han ville gjerne ha råd fra de ansatte om hvordan man kan drive systemkritikk uten at det framstår som kritikk av de ansatte.

– Send meg en epost neste gang dere blir matte av ting jeg sier, oppfordret Kristjánsson.

Mímir Kristjánsson fra Rødt.

Mímir Kristjánsson fra Rødt.

Hanna Skotheim

– Tid og tillit

– Vi sitter i jævlig mange møter. Halvparten er bortkasta. Det var ikke dette, sa Kristjánsson på vei ut.

Kan du nevne én ting du vil ta med deg tilbake til Stortinget?

– Det mest konkrete som jeg tenker på akkurat nå er et forslag om at alle de ulike ytelsene må utbetales på en og samme dato, sier Rødt-politikeren.

– Hvor viktig det er med tid og tillit. De ansatte fikk så tydelig fram hvor viktig de menneskelige relasjonene er i Nav. Det tar jeg med meg, svarer Tuva Moflag.

For de ansatte var det en bra dag på jobben. Det skader ikke om politikere får litt mer peiling på hvordan Nav faktisk fungerer, mener de.

– Jeg tror vi fikk fram kompleksiteten i det vi driver med, sier Ida Brodersen.

– Dette var gøy. Det er bedre å snakke sammen enn å snakke forbi hverandre, mener Julian Slettaøien.

Per Olaf Lundteigen (Sp) lytter til Julian Slettaøien. T.v.: FO-leder Mimmi Kvisvik.

Per Olaf Lundteigen (Sp) lytter til Julian Slettaøien. T.v.: FO-leder Mimmi Kvisvik.

Hanna Skotheim

13.03.2023
07:00
20.03.2023 12:39Mest lest

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.

colourbox.com

Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.

Brian Cliff Olguin

Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret

Colourbox.com

36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.

Erlend Angelo

«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.

Alf Ragnar Olsen

Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

Se hvem som skal forhandle om din nye lønn

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.

Bjørn A. Grimstad

Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.

Brian Cliff Olguin

Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.

Hanna Skotheim

Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten

Skjermdump

Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.

Bjørn A. Grimstad

Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)

André Kjernsli

Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.

Eivind Senneset

Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.

Leif Martin Kirknes

Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.

Bjørn A. Grimstad

Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.

Leif Martin Kirknes

Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.

ConocoPhillips Company

Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.

Lise Åserud / NTB

Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.

DHL

Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik


Flere saker