Fattigdom
Robin Hood Huset fyller 20 år: – Ikke noe å feire at flere lever i fattigdom
Mange av de som benytter seg av tilbudet jobber i lavt betalte yrker, forteller sosionom.
Stiftelsen markerer 20 års drift med å gi ut boka Fattig.
Vigmostad Bjørke
anne@lomedia.no
Robin Hood Huset i Bergen er et sted for dem som sliter økonomisk.
– Det er trist at det er så stort behov for et sted som Robin Hood Huset i 2024. Samtidig er det jo bra at vi finnes for folk som trenger det, sier sosionom Sunniva Bakke.
Hun er koordinator for samfunn, kultur og medvirkning i stiftelsen.
Dette er et møtested og kompetansesenter for økonomisk vanskeligstilte. Huset ligger sentralt i byen, og etter å ha gått inn døra kommer man inn i kafeen hvor det serveres gratis måltider hver dag.
– Det skal lønne seg å jobbe. Men mange som oppsøker oss er i arbeid. De kommer hit etter jobb for å spise middag. De er i lavt betalte yrker hvor lønna ikke strekker til, sier Bakke.
- Vi opplever større pågang til tjenestene ved Robin Hood Huset enn før, sier sosionom Sunniva Bakke.
Anne M. Odland
Kutt i sosialhjelp
På samme tid som Robin Hood Huset markerer at de ble stiftet for 20 år siden, har byrådet i Bergen lagt fram budsjettet for neste år.
Der foreslår de å kutte i satsene for økonomisk sosialhjelp.
Forslaget innebærer å redusere satsene for enslige voksne med 345 kroner i måneden, mens satsene for barn holdes uendret. Byrådet vil også gjøre endringer i bostøtten, og de kutter i støtten til frivillige organisasjoner, blant annet stiftelsen Robin Hood Huset.
Forslag til kutt
• Forslaget til budsjett ble lagt fram i bystyret 30. oktober. Bystyret vedtar handlings- og økonomiplan 17. desember.
• Redusere satsene for økonomisk sosialhjelp. Forslaget innebærer å redusere satsene for enslige voksne med 345 kroner i måneden. Satsene for barn holdes uendret.
• Redusert bostøtte ved endringer i regelverk for bostøtte. Byrådet foreslår å endre beregningsmodell for kommunal bostøtte til bruttoberegning.
– Vi feirer et «jubileum», men det kjennes ikke ut som det er noe å feire. Det er flere enn før som opplever fattigdom, sier Bakke.
Anne M. Odland
Stor pågang
Robin Hood Huset opplever større pågang enn noen gang tidligere, forteller hun.
Besøkstallene i kafeen har økt. I fjor serverte de 65.000 måltider, og i år blir det minst like mange.
– Nærmere 200 personer er innom kafeen hver dag for å spise, sier hun.
Både enslige, familier, unge og gamle kommer inn døren daglig: Sosialhjelpsmottakere, uføretrygdede, minstepensjonister, arbeidsledige, langtidssykmeldte, asylsøkere, arbeidsmigranter og flyktninger.
Man kan komme til huset for mat, språkkurs, rådgivning og aktiviteter.
Spesielt er det stor interesse for aktiviteter og utflukter for barnefamilier. I fjor deltok 600 barn, i år er tallet 800.
– Det er ofte tre-fire ganger så mange påmeldte som det er kapasitet til, sier hun.
Robin Hood Huset
• Et rusfritt og livssynsnøytralt møtested for økonomisk vanskeligstilte i Bergen.
• Huset tilbyr gratis måltider, språkkurs, rådgivningstjeneste og aktiviteter for barn og familier.
• Stiftelsens arbeid har som mål å bekjempe og begrense effektene av fattigdom og utenforskap ved å jobbe på individ-, gruppe- og systemnivå.
Kilde: Robin Hood Huset
Åpent for alle
Tjenestene på huset er gratis og åpne for alle.
– Vi stiller ikke spørsmål til de som kommer og vi behovsprøver ikke. Vi vil ikke at de som trenger oss skal stå med lua i hånda og spørre «er vi fattige nok?», sier Bakke og legger til:
– Det finnes nok av andre arenaer der man skal bevise på alle mulige måter at man trenger hjelp.
Robin Hood Huset er et sosialt møtested. - Man kan komme fordi man vil møte andre mennesker og være i et fellesskap, ikke mottaker, sosionom Sunniva Bakke.
Anne M. Odland
Hun mener det er er en verdi å styrke nettverk mellom mennesker på tvers av sosial status. Derfor er hun glad for at huset er et inkluderende sted for alle som trenger en møteplass.
– Vi er tydelige på målgruppen, men samtidig vil vi være et åpent sted for alle. Noen kommer hit og velger å betale litt for maten, sier hun.
Hun synes det er kjekt å se at folk blir kjent på huset og at noen etter hvert velger å jobbe som frivillig.
– I dag har vi rundt 120 frivillige fra hele verden som jobber på huset. Det engasjementet kan være et springbrett til å få jobb andre steder, sier hun.
Gir ut bok
Stiftelsen markerer 20 års drift med å gi ut boka Fattig. Den inneholder 17 tekster om ulikhet og fattigdom. Politikere, fagpersoner, forskere og venner av huset har bidratt med korte tekster.
– Boka er for å synliggjøre den fattigdommen som ennå finnes, sier Bakke.
Forfatterne som har bidratt er ikke nødvendigvis enige med hverandre om løsningene, men alle deler et engasjement for et mer rettferdig samfunn, påpeker hun.
– Vårt ønske er at utgivelsen vil bidra til debatt og refleksjon om fattigdom og ulikhet, og at tekstene kan utfordre, provosere og bidra til at mennesker med makt aldri glemmer de som har minst, sier hun.
Stiftelsen markerer 20 års drift med å gi ut boka Fattig.
Vigmostad Bjørke