Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk er opptatt av hvordan vi kan støtte kvinnene og barna som kommer for å bo i Norge.
Anne Myklebust Odland
Barnevern
Ukrainas ambassadør: – Vi er kjent med en håndfull barnevernssaker
Viacheslav Yatsiuk ber sosialarbeidere ta hensyn til stresset ukrainske borgere lever med og være med å forebygge barnevernssaker.
anne@lomedia.no
Ukrainas ambassadør Viacheslav Yatsiuk vedgår at ambassaden er kjent med en håndfull barnevernssaker. De angår ukrainere som bodde i Norge før den russiske invasjonen 24. februar.
– Vi har hatt et antall saker der ukrainske borgere har kontaktet ambassaden for å få råd i en barnevernssak, sier han.
Det bodde rundt 7.000 ukrainere i Norge før den russiske invasjonen, så han understreker at det gjelder relativt få.
Nå er han spesielt opptatt av hvordan vi kan støtte de ukrainske borgerne som er kommet til Norge etter invasjonen i februar; antallet har i juni passert 18.000.
– Et veldig høyt antall er barn: 40 prosent. Vi jobber nært med norske myndigheter for å beskytte deres rettigheter og støtte foreldre som har barn med spesielle behov, sier han.
Aktuell: «Anna» fra Ukraina ber venner dra til andre land enn Norge
Kan bli utnyttet
Han understreker at barna og familiene som kommer til Norge lever med et enormt stress.
– Jeg håper selvsagt at det ikke vil bli en økning i barnevernssaker som inkluderer ukrainske borgere. Vi må ta hensyn til stresset folk har og se hvordan vi kan støtte på en god måte.
Han advarer om at kvinner og barn som kommer til Norge kan bli utnyttet.
– Ambassaden informerer, slik at de vet hva som er rettigheter i Norge. Vi publiserer informasjon på vår egen hjemmeside, og samarbeider med Nav og norsk politi, sier han.
Vil gi konsulær bistand
Ukrainske myndigheter har også utarbeidet anbefalinger om hvordan enslige barn skal tas hånd om i landene de kommer til. De vil ikke tillate adopsjon og vil ha barna hjem når det er trygt å returnere.
– Det er viktig for meg at anbefalingene når ut til dem som jobber med sosialt arbeid, sier ambassadøren.
Den ukrainske ambassaden vil gi råd dersom ambassaden kontaktes i en barnevernssak. De vil informere om at man har rett på advokat dersom det fremmes sak om omsorgsovertakelse, og at foreldre kan søke støtte hos ombudsmenn.
– Ambassaden orienterer også om muligheten for å klage inn sak til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), sier Yatsiuk.
Skal opplyse foreldre
Barnevernstjenesten skal opplyse foreldre og barn om muligheten til å kontakte egen utenriksstasjon for bistand.
Det opplyser Unni Nygaard, fungerende leder for internasjonal avdeling i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) til Fontene.
Det er utarbeidet retningslinjer om hvilken rolle utenlandske myndigheter kan ha og hvordan barnevernstjenesten skal forholde seg til det.
– Dersom foreldrene og barnet ønsker konsulær bistand skal barnevernstjenesten som en hovedregel tilrettelegge for dette. I noen tilfeller er barnevernstjenesten forpliktet til å varsle utenriksstasjonen, skriver Nygaard i en epost.
Norge er part i Wien-konvensjonen om konsulært samkvem av 1963. Konvensjonen legger til rette for at en utenriksstasjon skal kunne yte bistand til sine borgere i utlandet.
– Verdifull bistand
Retten til å la seg bistå av en utenriksstasjon har ikke vært så godt kjent hos den norske barnevernstjenesten, erkjenner hun.
– Derfor jobber vi med å opplyse om at ansatte i barnevernet bør informere om dette og legge til rette for at en representant fra utenriksstasjonen får delta når partene ønsker det.
Det kan være å få tilgang til informasjon i enkeltsaker, delta på møter med barnevernstjenesten, overvære saker i fylkesnemnda samt å møte barn under barnevernets omsorg.
– Bufdir anser bistand fra utenriksstasjonen som verdifull, blant annet hvis familien ikke behersker norsk eller har liten kjennskap til det norske samfunnet og barnevernets arbeid. Tidlig konsulær kontakt i en barnevernssak kan i mange tilfeller bidra til å opplyse saken og ivareta barnets kulturelle og språklige behov, skriver Nygaard.
Ulike sosiale systemer
Ukrainas ambassadør understreker at både Norge og Ukraina er forpliktet på de samme konvensjonene, og at barnets beste er en felles verdi.
– Vi har ulike sosiale systemer, og det kan være praktiske forskjeller, men begge land er forpliktet på de samme verdiene. Så er det kulturelle forskjeller mellom land, og man må ta hensyn til at noe som anses som normalt i et samfunn, kan være annerledes i et annet land. Men barn har rett til å bli beskyttet, det er en fundamental rettighet.
Han legger til:
– Barn har rett til å bo i sin familie og ikke bli separert fra dem av staten. Men statens rolle og hva som er terskler for å gripe inn kan variere mellom landene, sier han.
– Anbefaler du ukrainere å søke beskyttelse i Norge?
– Hva skal jeg si til det? Norge er et veldig godt samfunn. Det er et omsorgsfullt land med gode velferdssystemer, men i alle samfunn er det fordeler og ulemper. Norge er et dyrt land å leve i, sier han.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Colourbox