Forbereder seg på oljeslag
Neste uke kommer rapporten som vil sette ny fart i debatten om oljeboring i nord. Rundt nyttår avgjøres saken som kan sette hele regjeringens liv på spill.
Tirsdag satte SV-representantene Snorre Valen, Alf Holmelid og Geir-Ketil Hansen seg på flyet nordover for å skaffe mer ammunisjon til kampen mot oljeboring. Stortingsrepresentantene skal møte Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, lokale politikere og lokalt næringsliv som kjemper mot oljeboring i nord, skriver Dagsavisen.
Enorme verdier
Innad i Regjeringen vil dragkampen for alvor starte torsdag i neste uke. Da kommer fagrapporten som regjeringen skal basere seg på for å avgjøre om det skal settes i gang en konsekvensutredning eller ikke. Rapporten kommer til å vurdere utfordringene ved å utvinne olje i et sårbart havområde, men det er også knyttet stor spenning til hva ekspertene vil si om hvor store oljeforekomster som ligger under havbunnen. Oljebransjen anslo i fjor at det kan finnes olje og gass til en verdi av 1.400 milliarder kroner, men Finansdepartementet avviste beregningene som useriøse.
– Klima viktigst
Miljøpolitisk talsmann Snorre Valen sier at SVs motstand er uavhengig av verdiene. Han tror fagrapporten vil vise at det er store utfordringer knyttet til oljeboring i nærheten av torskens gyteområde.
– Vil SV kunne leve med å ta ut dissens, slik man har gjort det i andre saker man har vært uenige om?
– Dit kommer vi ikke. Det er helt uaktuelt. Dette handler ikke om SV. Dette er en større sak i seg selv. Vi har 40–50 år igjen med olje. Det er dårlig ressursforvaltning å ture på og gjøre oss så avhengig av disse inntektene, mener Valen.
– Er denne saken viktigere enn den rødgrønne regjeringen?
– Klima er viktigere enn regjeringen. Men jeg føler meg trygg på at regjeringen vil verne Lofoten og Vesterålen, og merker meg med stor interesse vedtaket til Oslo Ap, sier Valen.
Kan skape regjeringskrise
Det er Miljøverndepartementet som står for den forberedende saksbehandling av oljefloken. To sentrale SV-kilder gir overfor Dagsavisen uttrykk for at det allerede nå er klart at Miljøverndepartementet vil lande på at Lofoten og Vesterålen skal bevares oljefritt. Miljøvernminister Erik Solheim (SV) vil trolig framføre sin konklusjon internt i regjeringen en gang på senhøsten. Til syvende og sist er det regjeringens underutvalg, som består av statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete som må løse den betente oljestriden. Det er ventet at regjeringens ferdigforhandlede konklusjon vil bli lagt fram for Stortinget rundt nyttår i form av en ny forvaltningsplan.
En sentralt plassert SV-kilde slår fast at det «ikke er noen sjanse» for at regjeringen overlever dersom SV taper striden om oljeboring i nord. I ytterste konsekvens kan oljeslaget altså ende med en regjeringskrise der de rødgrønne skiller lag allerede før kommunevalget i 2011.
Klart Sp-nei
Den siste tiden har Sps parlamentariske nestleder Ola Borten Moe skapt usikkerhet om Sps oljestandpunkt. Han sier ja til oljeboring dersom visse vilkår er oppfylt. Senterpartiets Erling Sande, leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, forsikrer at Sps nei ligger fast, og at partiet verken vil åpne for oljeboring eller konsekvensutredning. Sande vil likevel ikke stille seg bak Valens uttalelse om at klima er viktigere enn det rødgrønne regjeringsprosjektet.
– Jeg vil snu det Snorre Valen sier på hodet. I Sp har vi ikke tradisjon for å si at enhver sak potensielt kan skape regjeringskrise. Men en rødgrønn regjering vil være et svært godt utgangspunkt for å vinne dette slaget. Det at vi har to partier som er mot oljeboring i Lofoten og Vesterålen og ett parti som er delt, gir gode muligheter for å nå fram med vårt syn, mener Sande. (ANB)
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim