JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forkastet lange arbeidsuker

EU-parlamentet forkaster regler som åpner opp for arbeidsuker på mer enn 48 timer.

EUs ministerråd vedtok i sommer en revisjon av EUs arbeidstidsdirektiv, som i gitte tilfeller åpner for stor fleksibilitet når det gjelder antall tillatte arbeidstimer i løpet av en uke.

Som en såkalt «opt-out» fra den generelle regelen, og hvis arbeidstakeren ønsker det, ville ministrene fortsatt tillate arbeidsuker på inntil 65 timer.

Men under avstemningen om saken i EU-parlamentet onsdag møtte direktivet motbør. Parlamentet vil ikke ha noen unntaksregler fra de 48 timene, slik blant annet britisk myndigheter har hatt siden det gjeldende direktivet ble innført i 1993. Til sammen 15 av de 27 EU-landene har i dag slike unntak, skriver NTB.

Den britiske regjeringen er skuffet over motstanden i EU-parlamentet som den mener tar bort arbeidstakernes mulighet til å arbeide og tjene mer hvis de ønsker det.

Det samme gjør europeiske arbeidsgivere.

Den europeiske fagbevegelsen, som samlet 15.000 demonstranter utenfor EU-parlamentet i Strasbourg onsdag i protest mot forslaget, mener uthuling av 48-timersregelen, uansett om den er frivillig, vil legge et press på arbeidstakerne om å godta lange arbeidsuker.

EU-parlamentet går inn for overgangsordninger for de landene som i dag har unntak fra reglene. Parlamentet vil ellers ikke tillate at hvilende vakter innen helsevesenet ikke skal kunne regnes som arbeidstid, slik medlemslandene har mulighet til i dag.

Det er nå opp til Ministerrådet å avgjøre hva det vil gjøre med innvendingene fra EU-parlamentet. Trolig vil Storbritannia blokkere enhver enighet i saken, som vil havne på det innkommende tsjekkiske EU-formannskapets bord. I sluttfasen vil EU-kommisjonen tre inn som «megler» i saken.

– Ingen endringer kan bli gjort i det eksisterende arbeidstidsdirektivet hvis ikke det er en avtale mellom EU-parlamentet og Ministerrådet, fastslår EUs arbeidskommissær Vladimír Spidla, skriver NTB.

Annonse
Annonse