Fornøyde parter etter enighet
Partene i lønnsoppgjøret i staten ble fredag enige om en avtale. Oppgjøret har en ramme på om lag 4 prosent, noe alle partene er fornøyd med.
– Dette ivaretar helt ut hovedkravene som vi fremmet, sier forhandlingsleder Pål N. Arnesen i YS Stat til NTB.
Årets oppgjør er et mellomoppgjør som i all hovedsak dreier seg om kroner og øre, ikke prinsipper. Det har gjort sannsynligheten for konflikt mindre.
– Fornøyd
Det har vært et hovedkrav i stat og kommune at rammen fra lønnsoppgjøret i privat sektor skulle sprenges. LO og NHO er fra før kommet til enighet om en ramme på rundt 3,65 prosent i det såkalte frontfaget. Også forhandlingsleder Tone Rønoldtangen i LO Stat er fornøyd.
– Vi er spesielt fornøyd med at vi fant en forhandlingsløsning, og at vi fikk et såpass bra tillegg for de lavest lønte i staten. Disse får 7.000 kroner, sier Rønoldtangen til NTB.
Unio Stats forhandlingsleder, Arne Johannessen, er spesielt tilfreds med at det for første gang siden 2005 ble en forhandlingsløsning i staten.
– Det er et enstemmig forhandlingsutvalg som sier ja til dette forslaget. Vi er samtidig veldig fornøyd med at det ble en forhandlingsløsning for første gang på seks år i staten. Det er svært viktig for legitimiteten til forhandlingssystemet. Vi har fått et resultat som ligger på om lag 4 prosent, noe som gir kjøpekraftsforbedring for alle, sier Johannessen til NTB.
Akademikerne kritiske
Forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne er mer lunken til avtalen, og mener spesielt lokalpotten er svak. Selv om hun satte sitt navnetrekk på avtalen, er hun klar på at staten nå har svekket evnen til å konkurrere om akademisk arbeidskraft.
- Rammen kan vi leve med, men vi er skuffet over den mikroskopiske lokalpotten. Staten trenger å rekruttere 20.000 nye medarbeidere i året for å opprettholde tjenestetilbudet. Men konkurransen fra privat sektor er sterk, noe regjeringen ikke tar alvorlig, sier Ringsrød.
Selv om resultatet gir en reallønnsvekst for alle medlemmene, ser hun ikke bort fra at statlig sektor kommer til å ende opp under frontfaget når lokale lønnsforhandlinger er unnagjort til høsten.
Roser partene
Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) roser partene i oppgjøret.
– Jeg vil gi partene ros for at det er oppnådd enighet i lønnsoppgjøret innenfor en forsvarlig ramme. Dette var viktig for ikke å legge press på norsk økonomi, sier Aasrud.
Hun betegner forhandlingene som gode og konstruktive.
– Vi har fått en løsning på oppgjøret uten å gå veien om mekling, og det er vi veldig fornøyde med, sier Aasrud.
7.000 kroner
Alle ansatte i staten får et lønnstillegg på minst 7.000 kroner. I tillegg er det satt av 0,15 prosent til lokale forhandlinger per 1. oktober 2011. Ifølge Aasrud gjør forhandlingsresultatet at alle ansatte i staten opprettholder kjøpekraften.
– Lønnsoppgjørene må være i tråd med det som er bærekraftig for norsk økonomi over tid. Årets oppgjør ivaretar dette, samtidig som oppgjøret viderefører og forsterker den gode likelønnsprofilen fra fjorårets hovedtariffoppgjør, sier Aasrud.
Etter at lønnsoppgjøret i staten er ferdig, fortsetter partene i kommuneoppgjøret sine forhandlinger. Forhandlingsfristen går ut ved midnatt natt til 1. mai.
Lønnsoppgjøret i staten omfatter om lag 130.000 ansatte. Kommuneoppgjøret omfatter rundt 338.500 ansatte. (ANB-NTB)
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB