JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi har opplevd at arbeidsgiver gir større tillegg til uorganiserte. Dette gjør folk fly forbanna, sier NFF-tillitsvalgt

Tillitsvalgte i kriminalomsorgen ser med misnøye på lønnsutviklinga for sine medlemmer.
LØNN: Tillitsvalgt Morten Aksdal finner ikke mye å glede seg over i de lokale forhandlingene.

LØNN: Tillitsvalgt Morten Aksdal finner ikke mye å glede seg over i de lokale forhandlingene.

Arash Nejad/nyebilder.no

nina.hanssen@lomedia.no |

anders@lomedia.no

Mangeårig tillitsvalgt Morten Aksdal er bekymret over lønnsutviklinga i kriminalomsorgen.

– Vi har opplevd at arbeidsgiver gir større tillegg til uorganiserte. Dette gjør folk fly forbanna, sier Aksdal.

Aksdal har selv 28 års erfaring fra kriminalomsorgen og har vært med på svært mange lokale lønnsforhandlinger. Han var invitert av NFF-landsmøtet til å komme med noen betraktninger om det som har skjedd tidligere og litt om tanker høstens lokale lønnsforhandlinger.

– Jeg har deltatt på mange men aldri opplevd de som særlig vakre. Det har vært tøffe tak med masse press på forhandlerne, dårlig med mat og søvn og ikke alltid de beste resultater, sier han.

Han skulle gjerne ønske at det heller ble mer sentrale oppgjør enn lokale forhandlinger.

Verksbetjenten er passe begeistret for resultatet i lønnoppgjøret

Se svaret fra KDI lenger ned i saken

Handler om å bli sett

Ifølge Aksdal handler lønnsforhandlinger om å bli sett og verdsatt og at det er rettferdig lønn i samsvar med hva man jobber med.

– NFF har mange medlemmer i hele 30 ulike stillingskategorier. Det betyr at vi er nødt til å ha et skikkelig apparat når vi går inn i høstens lønnsforhandlinger. Men dessverre har vi ikke bare gode erfaringer. Vi har opplevd åpenbar urettferdige oppgjør lokalt og regionalt. Blant annet har arbeidsgiver gitt mer lønn til de uorganiserte enn vi som er fagorganisert. Dette har gjort mange fly forbanna og mange melder seg ut av NFF, sier han.

Aksdal har ikke tall på hvor mange som har meldt seg ut i protest men vet at det er mange.

– Noen velger å stå uorganisert etterpå, mens andre går til andre forbund. Det er bedre at folk er organisert enn at de står utenfor, men dette er en bekymringsfull utvikling, sier han.

Han er dessuten bekymret for at det er flere konkurrende forbund i etaten.

– Jeg har sett at noen i friomsorgen har meldt overgang til NTL. Hvem skal organisere folk i kriminalomsorgen? Jeg synes det er uheldig at det er hele tre forbund i LO som organiserer folk her. Det trengs en avklaring og det bør LO-forbundene avklare før vi starter høstens lønnsforhandlinger, sa han.

Aksdal understreket at dette var hans subjektive meninger og ikke forbundets offisielle syn. Aksdal har også sett at noen yrkesgrupper er blitt hengende etter i lønnsutviklingen.

– Når vi har påpekt denne urettferdigheten og spurt om dette kan rettes opp ovenfor arbeidsgivere har vi bare fått et nei, sier han.

Her er LO-forbundene som mister flest medlemmer og som øker mest

Krever respekt

Nestleder Asle Aase i NFF forlanger at arbeidsgiver i høst har respekt for de fagorganiserte og retter opp skjevheter.

– I lønnsoppgjør skal man ha respekt for motparten og ha respekt også for kravene. Her kan dere ikke bare komme med et tilbud uten å ta hensyn til våre krav. Det er bare en provokasjon og vil skape et dårlig klima. Men vi har store forventninger til deg, Jan-Erik Sandlie (ass.dir i KDI, journ.anm.), sa Aase.

Han var siste taler i debatten om tariffspørsmål.

Også Aase understreket at NFF ikke kan akseptere at arbeidsgiver prioriterer og gir ekstra lønn til de uorganiserte.

– Da vi påpekte dette og spurte de hvorfor de gjør dette, fikk vi ikke noen svar. Det er en skremmende utfordring hvis man gir trynetillegg uten å forklare hvorfor, sa han.

Aase sa at NFF også er opptatt av å rette opp skjevheter når det gjelder likelønn.

Statsoppgjøret: – En god avtale for ansatte i kriminalomsorgen

– Lua i handa

Ingvar Kjørum tok også ordet, og han er provosert over statens krav i tariffoppgjøret i år.

– Når vi hører det regjering og arbeidsgiver vil, med å sette hele potten ut lokalt, som også er en svekking av streikeretten, og ser det opp i mot prinsippet om en lønn å leve av og lik lønn for likt arbeid, så går vi tilbake til tida der vi måtte stå med med lua i handa og be pent sjefen vår om litt mer lønn å leve av, sier han.

- TRYNETILLEGG: Ingvar Kjørum mener man er i ferd med å bevege seg tilbake til å stå med lua i handa, i staten.

- TRYNETILLEGG: Ingvar Kjørum mener man er i ferd med å bevege seg tilbake til å stå med lua i handa, i staten.

Arash Nejad/nyebilder.no

Kjørum minner om at LO i alle år har kjempet i mot trynetillegg.

– Så nå er det grunn for meg å stå her og si at dette finner jeg meg faen ikke i, fastslo han.

Han krever at arbeidsgiver sørger for lik lønn for likt arbeid, gjennom tydelig definerte stillingskoder som synliggjør arbeid og ansvar i stillingen.

Storstreik i staten avverget: – Slo tilbake angrep og sikret viktige krav, sier LO Stat-lederen

KDI: Avviser at uorganiserte fikk mer

Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i KDI sier at direktoratet mener de gjennomfører lønnsforhandlingene i samsvar med de overordna føringene.

Til gjennomføringen av årets forhandlinger, sier han følgende:

– Vi har hatt en evaluering og jobber med en ny lønnspolitikk og i den forbindelse skal vi ha en grundig diskusjon om hvordan forhandlingene skal gjennomføres. Ambisjonen er å gjennomføre forhandlingene på en måte som de tillitsvalgte er fornøyde med, sier han.

LØNNSPOLITIKK: Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i KDI avviser at de gir mer til uorganiserte enn organiserte.

LØNNSPOLITIKK: Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie i KDI avviser at de gir mer til uorganiserte enn organiserte.

Arash Nejad/nyebilder.no

Til påstanden om at de uorganiserte fikk mer enn organiserte, sier han følgende:

– Forhandlingene omfatter både organiserte og uorganiserte arbeidstakere, jf. HTA 1.1.2 nr.1. Likebehandlingsprinsippet tilsier at arbeidsgiver ikke kan vektlegge tilknytning til arbeidstakerorganisasjonen ved lokale lønnsforhandlinger. Det er imidlertid ikke korrekt at uorganiserte har fått større en del enn organiserte ved forrige lønnsoppgjør.

Han viser til at tillegg gis etter kriterier som er fastsatt i etatens omforente lønnspolitikk.

– Det ble gitt lønnsøkning på individuelt grunnlag og til grupper. Momenter som vektlegges er bl.a. aktiv medvirkning til å nå etatens mål, behovet for å beholde og utvikle kompetente medarbeidere, lønnsdifferensiering i forhold til oppgaver og ansvar og fleksibilitet i jobbutførelsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse