JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mange får ikke lærlingplass:

8000 ungdommer står uten lærlingplass. Det må det bli slutt på, mener Ap-politikere.

I Bodø har ordfører Ida Pinnerød (Ap) tredoblet antall lærlinger på tre år.
AUF-leder Ina Libak (fra venstre), Tomas Norvoll, Ida Pinnerød og Arild Grande går sammen om en lærling-garanti.

AUF-leder Ina Libak (fra venstre), Tomas Norvoll, Ida Pinnerød og Arild Grande går sammen om en lærling-garanti.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Bodø-ordfører Ida Pinnerød har tatt grep. Hun ville ikke stå og se på at ungdommens utdanningsløp gikk i vasken.

– De som står uten lærlingplass mister en mulighet de burde fått. Etter to år på yrkesfag blir de gående på vent. Nå må vi ta aktive grep.

Vi må garantere læreplass for alle og utfordre både kommuner, fylkeskommuner og næringslivet til å bidra med dette, sier Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) til FriFagbevegelse.

Gir garanti

Bodø-ordføreren har sittet i Arbeidslivsutvalget til Arbeiderpartiet, som fredag la fram sin innstilling overfor landsmøtet til Arbeiderpartiet.

p

Her heter det at «arbeidslivet har et stort behov for flere fagarbeidere, og dette må møtes med en langt kraftigere satsing på yrkesfagene, fra grunnskole til fagskole. Det krever også at ungdom er garantert læreplass og at de kan gå inn i et trygt og seriøst arbeidsliv».

Arbeiderpartiet vil sikre at alle elever som er kvalifisert får læreplass gjennom et forpliktende samarbeid mellom staten, fylkeskommunen og arbeidslivet.

Selv har Ida Pinnerød sørget for en tredobling av antall lærlinger de siste tre årene. I praksis gir kommunen alle som er kvalifisert og har lyst en lærlingplass.

Tomas Norvoll er fylkesrådsleder i Nordland fylkeskommune, som har ansvaret for lærlingene.

– Når du har ungdom som starter på et skoleløp og starter på to år med yrkesfag, må vi også sørge for at de får fullført. Nå sier det stopp etter to år for mange. Slik kan vi ikke ha det. Når man starter på et løp må man få lov til å fullføre. Nå har fylkestinget i Nordland enstemmig vedtatt en lærling-garanti. Alle som er ferdig med de to første årene på yrkesfag, og som er kvalifisert og viser interesse, skal få lærlingplass. Vi har ansvaret og må sørge for at dette blir fulgt opp. Nå går vi i en dialog med bransjeorganisasjonene for å spørre hvor mange plasser man kan stille til disposisjon.

– Det er viktig å vite hvilke bransjer man skal utdanne folk til, sier Norvoll.

p

Han mener kommunene blir veldig viktige i denne prosessen.

– De blir kjempeviktige. Bare se på Ida. Etter at hun ble ordfører har hun tredoblet antall lærlingplasser. Kommunene er store opplæringsbedrifter. De har et bredt spekter av lærlinger. Og kan ta en stor del av lærlingene. Også de som ikke har de beste resultatene å vise til fra skolen, mener Norvoll.

Musikk i ørene

For AUF-leder Ina Libak er dette musikk i ørene.

– Veldig. Det er dette vi trenger: Politikere som ungdommen kan spørre om det er plass for en. Politikere som sier at dette er vårt ansvar og som tar det ansvaret som flere burde ta. Med vår makt som politikere kan vi sørge for at dette skal skje i hvert enkelt fylke. Det er bra for ungdommen og det er bra for arbeidslivet, sier Ina Libak.

Leder av arbeidslivsutvalget, Arild Grande påpeker at også Stoltenberg-rapporten foreslår en lovfesting av dette.

– En læreplassgaranti vil være en del av en velferdsreform. Flere burde ta etter Nordland, sier Grande.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse