JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap vil bevilge en halv milliard kroner ekstra til grønn industri

– Å sørge for at Norge oppfyller Paris-forpliktelsene om 40 prosent utslippskutt mot 2030 er en stor oppgave, men det er fullt mulig å klare det, mener Terje Aasland og Frode Alfheim (Industri Energi).
Vil Norge skal bli verdens beste land å investere i:  Terje Aasland (Ap) og Frode Alfheim, (Industri Energi)

Vil Norge skal bli verdens beste land å investere i: Terje Aasland (Ap) og Frode Alfheim, (Industri Energi)

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Tirsdag legger Arbeiderpartiet fram sitt alternative budsjett for 2019. Der legger partiet inn nær en halv milliard kroner ekstra i forhold til regjeringens budsjettforslag på utvikling av ny teknologi. Pengene er fordelt på energi- og klimateknologitiltak i industrien gjennom Enova (100 mill.), tiltak innen klimateknologiordningen gjennom Innovasjon Norge (250 mill), eksportprogram for ferdigvareindustrien (30 mill) og bioøkonomiordningen.

– Vår industri har i mange år redusert sine utslipp. Vi har god tilgang på fornybar energi, høy kompetanse og sterke kompetansemiljøer. Men regjeringen må ville det, sier Terje Aasland (Ap) til FriFagbevegelse.

– Det som er viktig er på den ene siden å ruste industrien til å klare klimaforpliktelsene. Og i tillegg må vi gjøre noe med det LO er veldig opptatt av, nemlig at det investeres for mye i eiendom og lavproduktive arbeidsplasser. Det gjør at vi blir veldig sårbare for konjunkturskiftninger i forhold tl til hva framtiden kan bringe, legger han til.

Trygge arbeidsplasser

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson er opptatt av det må skapes gode ordninger som gjør at norsk industri kan investere i klima- og miljøteknologi, er med på å styrke også muligheten for å investere i framtidsrettede, trygge arbeidsplasser.

– Staten må være med å bidra til å styrke industriens konkurransekraft. En satsing på framtidsretta og klimavennlig industri på norske ressurser og en stasing på digitalisering, men er Aasland.

– Norge har verdens mest klimavennlige industri. Vi har blant de laveste utslippene i verden, som vil trenge større industri i årene som kommer. Dette handler om alt fra ulike skogbaserte produkter som biodrivstoff og ulike kjemikaler, stål og aluminium blant annet. Ikke minst vil verden etterspørre langt mer aluminium, poengterer Aasland.

Han mener valget står mellom å produsere dette i Norge på fornybar vannkraft, eller å flagge ut til Kina hvor aluminium produseres på energi fra sterkt forurensede kullkraftverk.

– Svaret til Arbeiderpartiet er krystallklart. Vi vil satse på norsk klimavennlig industri, poengterer Aasland.

Et grantre kan gi ved verdt 360 kroner – norske industriarbeidere kan firedoble verdien

Får støtte

– Vi har sagt at vi må investere mer i det som er den grønne industrien i Norge. Disse forslagene treffer godt på flere områder som vi er opptatt av. Det er for eksempel en videreføring av Enova, som har vært en kjempefin ordning og som har gitt investeringer på milliarder i energigjenvinning, sier Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi.

Han peker på at Norge har to konkurransefortrinn.

– Vi har god tilgang på ren fornybar vannkraft og vi har godt utdannet personell. Vi har gode og effektive operatører. Og vi har verdens best organiserte industri, mener Alfheim.

– For eksempel har den norske modellen vært en av konkurransefordelene. Vi har en flat struktur, og kan kjøre med færre ansatte enn mange andre land hvor du må ha folk til å kontrollere hver bidige operasjon, sier han.

Men: Når Alcoa nå investerer i en ny type aluminiumsproduksjon i Canada fordi rammebetingelsene er bedre i Canada enn i Norge, ringer alarmklokkene hos LO-toppen.

– De har to verk i Norge, som har vært gode på teknologisk utvikling og har de beste verkene i verden. Når de tar dette til Canada, er det et varsel om at vi ikke kan hvile på laurbærene med tanke på konkurransefordeler. Skal vi ha et grønt skifte, må vi ha ordninger som gjør at vi fortsatt er verdensledende og at investeringer skal komme til Norge.

Følg oss på Facebook

Warning
Annonse
Annonse