JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjennomsnittsberegning av arbeidstid:

Ap vil gi mer makt til fagforbundene i konflikter om ekstra lange arbeidsdager

Arbeiderpartiet mener gjennomsnittsberegning av arbeidstid innenfor allmenngjorte områder må knyttes til fagforening med innstillingsrett.
Aps Arild Grande (t.v.) og nestleder i Fellesforbundet. Steinar Krogstad  fortsetter ryddejobben i arbeidslivet.

Aps Arild Grande (t.v.) og nestleder i Fellesforbundet. Steinar Krogstad fortsetter ryddejobben i arbeidslivet.

Harald Henmo

helge@lomedia.no

Hvis arbeidsgiver vil utvide arbeidstiden til de ansatte i perioder og gi dem fri når det er mindre å gjøre, som de ansatte i vår reportasje om hotell Alexandra, må dette avtales med Fellesforbundet eller et annet stort forbund med såkalt innstillingsrett, krever Ap.

– Vi fortsetter vår opprydningsaksjon i arbeidslivet. Vi ønsker å sikre trygge arbeidsforhold for alle. Nå handler det om å stå på for å hindre at utenlandsk arbeidskraft blir utnyttet på norsk jord. Og at det ikke må bli for attraktivt å bruke billig utenlandsk arbeidskraft i stedet for fast ansatte på norske lønns- og arbeidsforhold, sier Arild Grande (Ap) til FriFagbevegelse.

– Gjør vi ikke denne jobben vil flere bli utnyttet og det blir mer attraktivt å benytte seg av utenlandsk arbeidskraft, legger han til.

Jobber opptil 50 timer i uka – uten overtidsbetaling

Applauderer forslaget

Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet applauderer forslaget. Arild Grande vedkjenner seg også glatt at nettopp Fellesforbundet har spilt inn mange av forslagene.

– Vi har sett en klar utvikling hvor virksomheter baserer seg på utenlandsk arbeidskraft som ansettes lokalt, men har bosted i et annet land. De ansettes lokalt for at arbeidsgiver skal slippe å dekke reise, kost og losji. Samtidig snur de seg rundt og begrunner en avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstid fordi de er pendlere. Men problemet er at det ikke er de ansatte behov som tas hensyn til, men arbeidsgivers behov, forklarer Steinar Krogstad.

I praksis medfører det at utenlandsk arbeidskraft kan ha langt flere arbeidstimer i uka enn lokalt ansatte. De kan ha en driftstid på opp til 54 timer i uka uten en krone i merkostnad for bedriften, mens norske arbeidstakere er bundet opp til 40 timer i uka.

Forslagsstillerne, som er Ap-politikerne Hadia Tajik, Arild Grande, Lise Christoffersen og Leif Sande, er opptatt av å legge til rette for et organisert arbeidsliv som både ivaretar hensynet til fleksibilitet og arbeidstakernes behov for et trygt og familievennlig arbeidsliv.

– Lover, regler og avtaler om arbeidstid danner rammene for arbeidstakernes arbeidshverdag, og samvirket mellom lov og avtaler for arbeidstid skal sikre et godt forhold mellom fleksibilitet, trygghet og forutsigbarhet både for arbeidstaker og arbeidsgiver, mener de.

– Gjennomsnittsberegning av arbeidstid benyttes i mange bransjer og virksomheter for å sikre effektiv drift innenfor trygge rammer. Dette håndteres i mange tilfeller bra og etter godt samarbeid mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, mener de fire.

Konkurransedyktige

Men forslagsstillerne mener gjennomsnittsberegning av arbeidstid i enkelte sektorer gjennomføres på måter som i all hovedsak er til gunst for arbeidsgiver. Dette gjelder spesielt utenlandske arbeidstakere innenfor allmenngjorte områder.

Her begrunnes mange søknader om gjennomsnittsberegning av arbeidstid til Arbeidstilsynet med ønske fra arbeidstakere om intensive arbeidsperioder når de er i Norge, slik at de kan få lengre etterfølgende friperioder i hjemlandet.

Resultatet er at mange utenlandske arbeidstakere ikke får rett til blant annet overtidsbetaling og blir mer konkurransedyktige enn ansatte på vanlige norske lønns- og arbeidsvilkår.

Følg oss på Facebook

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse