JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstilsynet utfører færre tilsyn. Det bekymrer LO-sekretæren

– Når Arbeidstilsynet får færre stillinger, mindre midler og stadig flere oppgaver, så må det gå ut over noe, sier LO-sekretær Trude Tinnlund.
LO-sekretær Trude Tinnlund mener Arbeidstilsynet får for små bevilgninger til å klare å utføre alle arbeidsoppgavene sine på en god nok måte.

LO-sekretær Trude Tinnlund mener Arbeidstilsynet får for små bevilgninger til å klare å utføre alle arbeidsoppgavene sine på en god nok måte.

Leif Martin Kirknes

Saken oppsummert

torgny@lomedia.no

LO-sekretær Trude Tinnlund ser altså ikke like optimistisk på utviklingen i Arbeidstilsynet som tilsynets direktør Trude Vollheim.

Risiokobasert tilsyn

I et intervju med FriFagbevegelse publisert 23. april tegner Vollheim et positivt bilde av resultatene til Arbeidstilsynet. Hun forklarerer nedgangen i antall tilsyn fra 2013 med at «vi nå arbeider mer med risikobaserte tilsyn. Vi gjennomfører tilsyn der vi mener det er størst risiko for å finne brudd på arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet jobber derfor nå med mer krevende saker som tar lengre tid, og a-krimarbeidet gjør at vi oftere må gå flere i samme tilsyn. I tillegg til tilsynene veileder vi bedriftene mer i arbeidsmiljøspørsmål.»

Ikke antall tilsyn

– Vi i LO er de første til å si at det er ikke antall tilsyn som er avgjørende. Det er kvaliteten på tilsyn som avgjør. Vi har sett at Arbeidstilsynet jobber mer risikobasert, men det er like vel bekymringsfullt at antall tilsyn har gått så mye ned siden 2015, sier Tinnlund når vi ber om en kommentar til intervjuet med Vollheim.

p

Tinnlund peker på at Arbeidstilsynet er utsatt for regjeringas ABE-reform, ostehøvelkuttet, og at antall stillinger i tilsynet har gått ned.

Helse, miljø og sikkerhet

– Når Arbeidstilsynet får færre stillinger, mindre midler og stadig flere oppgaver så må det gå ut over noe, sier Tinnlund. Blant tillitsvalgte i LO er det bekymring for hva som skjer med arbeidsmiljøarbeidet, arbeidet med helse, miljø og sikkerhet.

Et av Vollheims poeng som også kommer fram i tilsynets årsmelding, er at arbeidslivskriminaliteten har blitt mindre alvorlig.

– Det vi ser er at det går bedre på akrimsenterne, at barnesykdommene er er i ferd med å bli borte, og det er bra. Men vårt inntrykk er at det ikke er noen markant forbedring i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet.

Fanesak for regjeringa

– Arbeidet mot arbeidslivskriminalitet er en fanesak for regjeringa som arbeidstilsynet er pålagt å prioritere.Men det er klart at det går på bekostning av noe, avslutter Tinnlund.

LO-sekretæren peker også på at det er flere oppgaver en venter på hva som skal skje med. For eksempel skal Arbeidstilsynet utrede hvordan de skal føre kontroll med de nye innleiereglene.

– Det venter vi på. Ting trekker ut i langdrag, avslutter hun.

Warning