Bastant NHO-nei til tarifflønn for alle i hotell- og restaurantbransjen
NHO Reiseliv går «sterkt imot» Fellesforbundet og LOs forslag om at ingen som jobber innen hotell- og restaurantbransjen skal kunne lønnes under tarifflønn – såkalt «allmenngjøring av tariffavtale».
LO vil sikre at ingen tjener under tarifflønn i hotell- og restaurantbransjen - for å unngå utnyttelse av utenlandsk arbeidskraft (illustrasjonsfoto).
Sissel M. Rasmussen
harald@lomedia.no
Allmenngjøring av tariffavtale er ment å skulle hindre underbetaling av utenlandsk arbeidskraft, såkalt «sosial dumping». Allmenngjøring er allerede gjeldende i blant annet byggebransjen og innenfor renhold.
Før sommeren sendte LO og Fellesforbundet forslag om det samme innenfor hotell- og restaurantbransjen til Tariffnemnda, som sendte forslaget ut på høring med frist i slutten av september.
Tariffavtalen innen hotell og restaurantbransjen heter Riksavtalen, og har Fellesforbundet og NHO Reiseliv som parter. I sitt høringssvar konkluderer sistnevnte at de er «sterkt imot allmenngjøring av Riksavtalen» – både siden de er motstandere av allmenngjøring generelt, og mener det i dette tilfellet til dels er unødvendig, og til dels vil virke «uheldig lønnsdrivende».
NHO: – Lønnsdrivende
NHO Reiseliv mener det er stor forskjell på overnattingsbransjen – der det er relativt høy organisasjonsgrad og tariffdekning – og serveringsbransjen, der det ikke er det. «For overnattingsbransjen mener vi (…) det ikke er dokumentert behov for innføring av en slik allmenngjøringsforskrift», heter det i uttalelsen.
I serveringsbransjen er det motsatt. Der er lønningene for lave til å kunne økes, mener NHO Reiseliv. Som de skriver i en oppsummering på hjemmesiden:
«Når det gjelder serveringsbransjen, er hovedinnvendingen at det reelle lønnsnivået ligger lavere enn det som følger av Riksavtalens satser. Dette gjelder både for norske og utenlandske arbeidstakere, og særlig ute i distriktene. NHO Reiseliv mener derfor at et vedtak i tråd med LOs begjæring vil ha en svært uheldig lønnsdrivende effekt.»
Fellesforbundet: – Rart
Fellesforbundets forbundssekretær Clas Delp syns NHO Reiselivs svar er underlig.
– Det er jo deres egne medlemmer som taper på en sånn lavlønnskonkurranse som vi ser med underbetaling av utenlandsk arbeidskraft, sier han til Magasinet for fagorganiserte.
– De tariffbundne bedriftene som er medlem av NHO Reiseliv, blir jo utkonkurrert av bedriftene som underbetaler.
De fleste av høringsuttalelsene var fortsatt ikke publisert av Tariffnemnda onsdag morgen, og Fellesforbundet ventet blant annet på Arbeidstilsynets uttalelse, som har vært tillagt stor vekt i tidligere allmenngjøringssaker.
Nå som høringsfristen har gått ut er det opp til Tariffnemnda å si endelig ja eller nei til allmenngjøring av Riksavtalen. Nemnda består av tre uavhengige medlemmer, samt en representant fra LO og en fra NHO.
Les også:
• «Hvem vil jobbe for 120 kroner timen?» (pdf)
• Alle ansatte på hoteller og restauranter skal ha tarifflønn, krever Fellesforbundet
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
DÅRLIG BETALT: Hotell- og restaurantbransjen er en lavlønnsbransje. I fjor streiket Fellesforbundet for å sikre lokal forhandlingsrett for medlemmene i bransjen.
Håvard Sæbø
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.