Bedriftene taper 36 milliarder på korttidsfravær, ifølge rapport. Bedriftsforbundet vil kutte i sykelønna
Korttidssykefraværet koster norsk næringsliv rundt 36 milliarder kroner i året, ifølge en ny rapport. Det går hardest utover de mindre bedriftene.
Illustrasjonsfoto.
Tri Nguyen Dinh
I 2017 måtte de små og mellomstore bedriftene bære nesten to tredeler av disse kostnadene, tilsvarende 22,5 milliarder kroner, ifølge en rapport som NyAnalyse har laget på vegne av Bedriftsforbundet.
– Over halvparten av bedriftene i vår undersøkelse sier at det er korttidsfravær med varighet på en til tre dager som gir det aller største produksjonstapet, sier leder Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet.
• Tre av fire vil beholde sykelønnen slik den er
Han peker på at små bedrifter er mest sårbare for korttidsfravær ved at de i mindre grad har mulighet til å omfordele arbeidsoppgaver på kort varsel. Han vil nå ha en ny debatt om kostnadene knyttet til dette.
– Vi har i lang tid pekt på karensdag som en mulig løsning, og alternativt en avkorting av lønnen de første dagene, sier Thommessen. En karensdag er en sykedag der arbeidstakeren ikke får betalt.
• Partene åpner for å skrote IA-avtalen
Første nestleder Peggy Hessen Følsvik i LO sier til NRK at de ikke støtter noen av forslagene.
– Det kan virke som om Bedriftsforbundet først og fremst er ute etter å kutte egne kostnader. Det synes jeg de bør være ærlige å si, men det kan ikke skje ved at arbeidstakerne får svekket sine rettigheter.
Hun mener sykelønnsordningen er en av de viktigste grunnene til at Norge har lav arbeidsledighet i forhold til andre land.