JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tre av fire vil beholde sykelønnen slik den er

En meningsmåling viser at tre av fire mener sykelønnsordningen, som gir full lønn under sykdom, ikke skal røres.
MASSIVT FLERTALL: – Undersøkelsen viser at det er et massivt flertall i det norske folk for at man skal ha full lønn under sykdom, sier andre nestleder i LO, Roger Haga Heimli.

MASSIVT FLERTALL: – Undersøkelsen viser at det er et massivt flertall i det norske folk for at man skal ha full lønn under sykdom, sier andre nestleder i LO, Roger Haga Heimli.

Werner Juvik (arkivfoto)

helge@lomedia.no

Det viser en undersøkelse som Opinion har utført for LO. 1028 personer er spurt i meningsmålingen som er utført som en såkalt Omnibus.

Bare 27 prosent av de spurte mener sykelønnsordningen bør strammes inn, og at ansatte ikke bør få full lønn under sykdom.

På den andre siden svarer hele 73 prosent at ordningen ikke bør strammes inn og at ansatte bør fortsette å få full lønn under sykdom.

Kvinner vil riktignok i en større grad enn menn beholde dagens sykelønnsordning.

Vi må kutte i sjukeløna, krev dei borgarlege ungdomspartia

Massivt flertall

– Undersøkelsen viser at det er et massivt flertall i det norske folk for at man skal ha full lønn under sykdom. Tre av fire nordmenn mener dette. Den oppfatningen finnes på tvers av utdanning, inntekt, kjønn, alder og landsdel, sier andre nestleder i LO, Roger Haga Heimli, til FriFagbevegelse.no.

Han poengterer også at befolkningen mener selve inntektssikringen er en viktig grunn til å opprettholde dagens sykelønnsordning.

– Folk ønsker trygghet for inntekten dersom de skulle bli syke. Men det er også viktig å huske på at en god sykelønnsordning ikke bare gir trygghet når man blir syk. Den gir også trygghet når man ikke er syk. I andre land med dårligere ordninger enn i Norge må man tenke seg om før man setter seg på sykkelen eller spenner på seg skiene. Et langvarig sykefravær kan få ødeleggende konsekvenser for familieøkonomien, og det kan koste deg hus og hjem. I Norge trenger vi rett og slett ikke bekymre oss for økonomien i tilfelle vi blir syke, selv om det selvsagt er andre bekymringer. Det gir i seg selv livskvalitet. Det er en trygghet folk er villige til å betale for over skatteseddelen, mener Roger Haga Heimli.

• Mening: «I sykdom skal renholderen og direktøren være like»

– Skapes usikkerhet

Han mener det er frustrerende å stadig oppleve at politikere på høyresiden skaper tvil rundt sykelønnsordningen. Alle ungdomsorganisasjonene til de borgerlige partiene går blant annet inn for å kutte i sykelønnen. Haga Heimli mener dette skaper usikkerhet.

– Nå skal det framforhandles en ny IA-avtale (intensjonsavtale for et mer inkluderende arbeidsliv, red.mrk.) til høsten. Regjeringen er nøye med å understreke at det ikke er sikkert de vil signere en ny avtale. Også det skaper utrygghet for norske arbeidstakere, poengterer nestlederen i LO.

– Vi burde kunne enes om at full lønn under sykdom ikke er en svakhet, men en enorm styrke for det norske samfunnet. Vi skal være stolte av sykelønnsordningen. Jeg skulle ønske at også høyresiden tok del i denne stoltheten. Den er virkelig et adelsmerke for velferdsstaten. Og jeg kan i hvert fall love at hele LO-familien alltid vil slåss med nebb og klør for å beholde en sykelønnsordning som gir trygghet for norske arbeidstakere. De kommer ikke rundt oss, de som vil kutte i sykelønnen, sier Roger Haga Heimli.

– Det er dypt usosialt og urettferdig å sende regningen for skattekutt til dem som er mest sårbare og syke

To årsaker

De som mener det må strammes inn på sykelønnsordningen, mener ordningen ikke er bærekraftig i framtiden. Det hevdes at ordningen er for dyr og at den fører til høyere sykefravær.

Undersøkelsen viser imidlertid at bare 12 prosent av de spurte sier seg helt enig i påstanden om at sykelønnsordningen må strammes inn fordi den koster staten for dyrt. Bare 18 prosent sier seg helt enig i påstanden om at sykelønnsordningen må stramme sinn fordi sykefraværet er for høyt.

Nordmenn har høyest sykefravær i Skandinavia

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse