JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bruken av midlertidige ansettelser har holdt seg stabil de siste ti årene, viser rapport

Tre år etter at arbeidsmiljøloven ble endret, finner forskere ingen økning i andelen midlertidig ansatte i norsk arbeidsliv. Samtidig har det aldri vært mer utleie av arbeidskraft, viser Fafo-rapport.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Martin Guttormsen Slørdal

ragnhild@lomedia.no

Det er ingen betydelig økning i «løsarbeidere» i norsk arbeidsliv. Det var hovedkonklusjonen da forskningsstiftelsen Fafo la fram sin rapport «Tilknytningsformer i norsk arbeidsliv» i går. Rapporten slår fast at fast ansettelse fortsatt er hovedregelen, og at andelen midlertidige og selvstendig næringsdrivende holder seg stabil.

Færre midlertidige enn på 00-tallet

Kritikken fra venstresiden og arbeidstakerorganisasjonene var hard da Høyre/Frp-regjeringen i 2015 endret arbeidsmiljøloven og åpnet for midlertidige ansettelser i inntil ett år uten noen særskilt begrunnelse.

På oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet har Fafo sett på utviklingen av midlertidig ansatte, selvstendig næringsdrivende og innleide arbeidstakere fra 2014 til 2018. I rapporten slår forskerne fast at andelen midlertidig ansatte har holdt seg stabil de siste ti årene. I hele perioden fra 2009 til 2017 oppgir mellom 8 og 9 prosent av lønnstakerne at de har midlertidig ansettelse.

Tallet for 2017 var 8,4 prosent. Dette er riktignok litt høyere enn i 2014 og 2015, men litt lavere enn i 2016. Andelen midlertidige er også lavere i dag enn på tidlig 2000-tall og klart lavere enn på 1990-tallet, slår forskerne fast.

– Rapporten viser det den viser. Jeg synes det er interessant at det ble så store demonstrasjoner og så harde ord når det faktisk har skjedd såpass få endringer, kommenterte Inger-Lise Blyverket, Virkes direktør for politikk og forhandlinger, da Fafo presenterte sine tall.

Også arbeidsminister Anniken Hauglie viste til alle advarslene i forkant av regelendringen i 2015.

– Mitt håp er at forskningsresultatene kan bidra til en mer nøktern og opplyst debatt om midlertidige ansettelser framover. Det er ikke slik at dette er roten til alt ondt i arbeidslivet, sa statsråden.

Fagbevegelsen: For tidlig å trekke slutninger

LO-sekretær Trude Tinnlund vil imidlertid ikke gå med på at fagbevegelsen tok feil.

– Dette er ikke et korthus som raser sammen over natta, men vi ser et fundament som sakte svekkes. Og det i en tid der det tvert om burde styrkes, sier hun.

LO frykter fortsatt at lovendringen kan få større konsekvenser på sikt. I en fersk undersøkelse blant LO-tillitsvalgte er det nå flere som svarer at virksomheten har tatt i bruk den nye regelen om midlertidige ansettelser, enn det var i 2016. Det kan tyde på at bruken er på vei oppover, mener Tinnlund.

IKKE FLERE MIDLERTIDIGE: LO jobbet hardt for å gjøre den nye regelen om midlertidig ansettelse vanskelig å bruke for virksomhetene. Det er en av grunnene til at tallene ikke øker, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.

IKKE FLERE MIDLERTIDIGE: LO jobbet hardt for å gjøre den nye regelen om midlertidig ansettelse vanskelig å bruke for virksomhetene. Det er en av grunnene til at tallene ikke øker, mener LO-sekretær Trude Tinnlund.

Leif Martin Kirknes

Også fagsjef i Unio, Henrik Dahle, mener det er for tidlig å konludere.

– Generalparagrafen (som gir adgang til å ansette midlertidig uten særskilt begrunnelse, red.anm.) er en veldig liberal bestemmelse. Liberale regler har vi hatt innenfor staten i mange år. Der har midlertidigheten vært mye høyere enn i privat sektor. Når dette setter seg litt, tror jeg vil se økt bruk, påpeker han.

At andelen midlertidige ikke har økt, setter arbeidstakerorganisasjonene i sammenheng med det lobbyarbeidet de gjorde i forkant av lovendringen, som førte til at flere kommuner gjorde vedtak på at de ikke ville bruke den nye bestemmelsen. Stortinget vedtok også noen begrensninger i lovverket, blant annet at antallet midlertidige ikke skal overstige 15 prosent av virksomhetens ansatte.

«All time high» for bemanningsbransjen

Unntaket fra hovedbildet om at «alt er som før», er bemanningsbransjen. Etter et kraftig fall i 2009 har bransjen vokst jevnt og trutt, viser Fafo-rapporten. Ifølge tall fra NHO Service og Handels medlemsbedrifter har bemanningsbransjen aldri fakturert flere timer enn i fjor.

Fortsatt kommer forskerne til at andelen utleie utgjør en liten del av sysselsettingen i Norge. Rapporten anslår mellom 1,5 og 2 prosent samlet sett. Men andelen er høyere i enkelte bransjer og i noen geografiske områder. Særlig har det skjedd store endringer i bygg og anlegg, påpeker Nergaard.

– Nesten all veksten i bemanningsbransjen fra 2006 til i dag, har kommet i bygg og anlegg, fastslår hun.

LOs Trude Tinnlund er bekymret og tror ikke statistikken fanger opp den reelle utviklingen. Hun viser blant annet til en undersøkelse fra Fellesforbundet, som viser at de største entreprenørene innen byggenæringen Oslo har halvert antallet faste ansatte i perioden 2009 til 2017.

– Arbeidsgiversiden tviholder på denne statistikken. Vi tror det er mørketall her, sier Tinnlund.

Warning
Annonse
Annonse