10 kriminelle metoder i arbeidslivet
Dette er de kriminelles metoder i arbeidslivet
De kriminelle i arbeidslivet bruker mange metoder for å oppnå økt fortjeneste. A-krimsentrene avslører noen.
Lisa Turøy Christiansen (illustrasjonsbilde)
torgny@lomedia.no
Mange bransjer i Norge har allmenngjort lønn. Det er ulovlig å betale under den allmenngjorte tarifflønna. Men de kriminelle omgår bestemmelsene ved at de ansatte blir nødt til å tilbakebetale deler av lønna.
I årsrapporten fra a-krimsentrene har A-krimsenteret i Oslo sett på ulike metoder som blir brukt. A-krimsentrene er de tverretatlige sentrene som er opprettet for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
• Foreslår smilefjesordning for å stoppe arbeidskriminalitet i byggebransjen
Metode 1: Arbeidstakeren får lønna som er allmenngjort, og som dermed følger ansettelsesavtalen og tariffbestemmelser. Når lønna kommer inn på arbeidstakerens konto, tas hele eller deler av lønnen ut kontant og gis tilbake til arbeidsgiver. Tilbakebetalingen kan også være nedbetaling på gjeld som arbeidstakeren har pådratt seg i forbindelse med reise til og opphold i Norge.
Metode 2: Arbeidstakeren får lønna som er allmenngjort, og som dermed følger ansettelsesavtalen og tariffbestemmelser. Når lønna kommer inn på arbeidstakerens konto, tas hele eller deler av lønna ut kontant og gis tilbake til arbeidsgiver. Lønna fordeles så direkte til flere andre arbeidstakere. På den måten kan lønna til fire personer værer kamuflert som lønn til en person.
Metode 3: I noen tilfeller eksisterer det fiktive arbeidsforhold – at en person mottar lønn uten å utføre arbeid. Når lønna kommer inn på konto tas de ut igjen og gis til arbeidsgiveren. Arbeidsgiveren innberetter så lønna til Skatteetaten. Personen som i realiteten aldri har arbeidet, får dermed feilaktig lønnsgrunnlag til å kunne søke trygdeytelser fra Nav.
• Vidar rensker Trondheim for byggebanditter
Metode 4: A-krimsenteret i Haugesund har avslørt at det finnes «agenter» som mottar en fast månedsavgift fra utenlandske arbeidere som betaling for at de får lov til å komme til Norge å jobbe.
Metode 5: Utenlandske arbeidere jobber gratis i en «prøveperiode», for å vise at de er flinke nok til å jobbe. Den norske oppdragsgiveren er uvitende om «prøveperioden» og betaler full pris for alle timer som det er utført arbeid for.
Metode 6: Utenlandske arbeidere blir lurt til å opprette enkeltpersonforetak uten å forstå hva det innebærer. Konsekvensen er at de kan bli ansvarlige for skattekrav og andre krav uten å være klar over det på forhånd. Dette er også en tendens det meldes om fra A-krimsenteret i Trondheim.
• Ny rapport: De kriminelle i arbeidslivet har fått nye vaner
Metode 7: Blant utenlandske arbeidstakere er det ofte svært korte kontrakter, ansettelser ved behov eller en blir sagt opp etter oppdraget. Imellom kontraktene er det vanlig å jobbe svart. Det er utenlandske firmaer som har vært mange år i Norge og som kjenner systemet, som jobber slik. De henter arbeidskraft fra hjemlandet og respekterer ikke det norske systemet med faste ansettelser.
Metode 8: A-krimsenteret i Kristiansand har observert at utenlandske aktører som blir avslørt, velger å avvikle sin virksomhet for å dukke opp som ordinære arbeidstakere i nye virksomheter opprettet av sine tidligere ansatte. De nye firmaene viderefører virksomheten fra firmaet som er nedlagt.
Metode 9: A-krimsamarbeidet i Østfold og Akershus har avslørt at det spesielt innen overnatting og servering og bilpleie, er bedrifter som utnytter ulike arbeidsmarkedstiltak i regi av Nav eller kommunen, for å skaffe seg gratis arbeidskraft som erstatter ordinære arbeidstakere.
• Fagforeningsansatte og tillitsvalgte trues på livet
Metode 10: A-krimsenteret i Stavanger kommer sjeldnere over helsvarte virksomheter. Oftere har de en hvit fasade med registrerte arbeidstakere, HMS-kort og tilsynelatende riktig lønnstrekk. Dette gjør det vanskeligere for myndighetene å avsløre den svarte delen av virksomheten.
• Skattedirektøren ikke fornøyd med politiets innsats
• Regjeringen vil lempe på taushetsplikt for å avsløre arbeidslivskriminalitet
• Hvorfor er politiet sein med å anmelde og etterforske kriminalitet i arbeidslivet?
• Stortingspolitikere vil se nærmere på lovverket om økonomisk kriminalitet
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.