Arbeidslivskriminalitet
Stortingspolitikere vil se nærmere på lovverket om økonomisk kriminalitet
Stortingspolitikere vil se nærmere på lovverket for å sørge for at loven ikke hindrer politiet i å slå ned på arbeidslivskriminalitet.
VIL SE PÅ LOVVERKET: Erlend Wiborg (Frp)
Sissel M. Rasmussen
– Hvis det er slik at loven er til hinder for å ta arbeidslivskriminalitet, bør vi vurdere om loven bør endres, sier Erlend Wiborg (Frp), som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité́, til Klassekampen.
I interne dokumenter avisen har fått tilgang til, heter det at Oslo-politiet ikke får lov til å anmelde økonomisk kriminalitet som avdekkes på inspeksjoner i et tverretatlig samarbeid mellom politiet, Nav, skatteetaten, tollvesenet og Arbeidstilsynet. Wiborg sier han synes denne praksisen «høres veldig underlig ut».
• Fagforeningsveteran: – Hvorfor drive med heroin og sprit, når du kan begynne i byggebransjen?
– Jeg kommer til å ta dette opp med rette instans, sannsynligvis justisministeren, sier han.
I et notat skriver en politioverbetjent som arbeider med disse sakene at «føring er at man ikke skal anmelde økonomiske straffesaker». Denne føringen er gitt til politifolkene som jobber på det såkalte a-krimsenteret i Oslo.
Også Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge har stilt spørsmål til justisminister Sylvi Listhaug (Frp) om saken.
– Da må̊ vi spørre om det er regler som hindrer at man forfølger saker, eller om det er forskjellige føringer i forskjellige distrikter. Om det er det siste, er det ikke bra, sier hun.
• Lundteigen (Sp) kaller bemanningsbyråene «ugress» og vil fjerne dem med rota
• Arild Grande (Ap) mener det er hårreisende at Arbeidstilsynet ikke kan stoppe ulovlig innleie
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside