Arbeidstilsynets maktesløshet overfor ulovlig innleie vekker reaksjoner
Arild Grande (Ap) mener det er hårreisende at Arbeidstilsynet ikke kan stoppe ulovlig innleie
Både Arbeiderpartiet, Høyre og NHO Service og Handel mener at det er behov for å gi Arbeidstilsynet flere virkemidler for å stoppe ulovlig innleie.
Arild Grande synes det er hårreisende at Arbeidstilsynet mangler mulighet for å håndheve forbudet mot ulovlig innleie. Grande sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, .
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
– Dette er hårreisende, og dette skal vi gå tungt inn i og fremme sak i Stortinget, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Arild Grande. Grandes reaksjon kommer på bakgrunn av det FriFagbevegelse skrev onsdag om at Arbeidstilsynet ikke har anledning til å stoppe ulovlig innleie.
I midten av januar skrev vi om byggeplassen til Veidekke på Storo hvor elektroentreprenøren bruker opptil 90 prosent innleide elektrikere. EL og IT Forbundet henvendte seg til Arbeidstilsynet som svarte at de ikke hadde hjemmel til å gripe inn.
• Arbeidstilsynet er maktesløse mot ulovlig innleie, overlater til innleide polakker å rydde opp
Små ambisjoner
– Jeg ble svært overrasket da jeg så dette. Men dette viser hvor små ambisjoner den sittende regjeringa har når det gjelder bekjempelsen av arbeidslivskriminalitet.
– Vi har lenge vært opptatt av å styrke Arbeidstilsynet slik at de er i stand til å løse de oppgavene de har. Når du ser begrensningene er det naturlig å gjennomgå tilsynets virkemidler, sier administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel i en kommentar til begrensningene i Arbeidstilsynets muligheter for å gripe inn overfor ulovlig innleie.
• På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
Tiltaksplan mot arbeidslivskriminalitet
– Ulovlig innleie er et felles anliggende og et problem som bemanningsbransjen er veldig berørt av fordi det gir konkurranse på ulike vilkår, sier Kaltenborn og viser til NHOs tiltaksplan mot arbeidslivskriminalitet.
– Der mener vi at alle tilsyn må utarbeide en forpliktende strategi for sitt arbeid mot arbeidslivskriminalitet, og at tilsynene i langt større grad må utføre risikobaserte tilsyn, påpeker Kaltenborn.
Kaltenborn mener at, uten å kjenne denne saken spesifikt, man har et ansvar som innkjøper, og at det er et stort behov for den godkjenningsordningen som NHO Service og Handel har foreslått.
• Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
Behov for gode virkemidler
Eli Wathne er vararepresentant på Stortinget fra Høyre, og møter i arbeids- og sosialkomiteen. Hun mener at de forslagene som regjeringen la ut på høring for å regulere innleie vil hjelpe mot de useriøse innleieselskapene. Det er ventet at regjeringa vil legge fram et forslag for Stortinget i løpet av våren, og der vil nok spørsmålet om Arbeidstilsynets kompetanse, mulighet for å gripe, inn bli drøftet.
– Jeg ser at Arbeidstilsynet har behov for gode virkemidler. I regjeringens plattform varsles en styrking av Arbeidstilsynet. Om det er de som skal ha kompetanse på nettopp dette området eller om det er tiltak som treffer bedre, regner jeg med blir belyst i proposisjonen.
– Det er to måter å angripe situasjonen ved ulovlig innleie. En er å gi Arbeidstilsynet større rett til å gripe inn, det andre er å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett, gi fagforeningene rett til å gå til sak ved ulolvligheter. Hva synes du om det?
• Disse yrkene topper bemanningsbyråenes ønskeliste
Imot kollektiv søksmålsrett
– Jeg er imot kollektiv søksmålsrett. Det har blitt forsøkt. Da var det lite brukt. Dessuten er det noen juridiske problemer knyttet til det. Vi må finne andre effektive tiltak. Vi er opptatt av å støtte de seriøse aktørene og få bort de useriøse, sier Wathne.
• Dette er lønna i over 300 yrker
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside