Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
Bemanningsbransjen dominerer når ledige jobber lyses ut i byggebransjen, viser tall fra Nav.
Leder i Oslo bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen, mener at frifagbevegelses undersøkelse understreker det bildet byggfagforeningene har tegnet av bemanningsbransjens innflytelse på norske byggeplasser.
Torgny Hasås
torgny@lomedia.no
Det blir stadig vanskeligere å finne fast jobb i byggebransjen. Nye tall viser at bemanningsbyråene er i ferd med ta over byggeplassene. Bemanningsbransjen sto for 60 prosent av alle utlyste stillinger i byggebransjen i fjor.
Oversikten er hentet fra Nav.
Det betyr at de tradisjonelle entreprenørene som Skanska, Veidekke og AF i liten grad søker etter folk. De velger heller å leie inn fra bemanningsbyråer.
Tallene fra Oslo er enda mer slående: Bemanningsbyråer lyste ut 79 prosent av alle nye stillinger for bygningsarbeidere.
• Må møte i retten etter å ha gjort jobben sin som tillitsvalgt
Streik mot bemanningsbyråer
Det er store forskjeller mellom de ulike bransjene.
Byggebransjen utmerker seg med flest utlysninger fra bemanningsbyråer.
Også i industrien har bemanningsbransjen en sterk innflytelse over hvem som blir ansatt. Hver tredje ledige jobb er annonsert fra et bemanningsbyrå.
Bakgrunnen for undersøkelsen er diskusjonen om hvor stor innflytelse bemanningsbransjen har. 15.november avholdt bygningsarbeiderne på Østlandet en politisk streik med krav om at bemanningsbransjen må forbys i byggebransjen på Østlandet.
I fjor var byggfagforeningene i Oslo og Akershus ute på byggeplassene og telte opp antall innleide.
Opptellingen viste at innleie på et utvalg av byggeplasser i Oslo og Akershus hadde økt fra 17 prosent i 2013 til 35 prosent i 2017. Fagforeningene mener det er helt nødvendig å stoppe denne utviklingen.
NHO avviser tallene
I forbindelse med den politiske streiken sa direktør i NHO Handel og Service, Anne-Cecilie Kaltenborn, til frifagbevegelse.no at det var helt feil at bemanningsbransjen har eksplodert.
Hun sa at den metodikken som fagforeningene brukte for å kartlegge omfanget av innleie, «ikke holder vann».
– Bemanningsbransjen har utgjort mellom 1 og 2 prosent av arbeidsstyrkene i mange år, sa hun, men medga at tallene for byggebransjen i Oslo er høyere, kanskje så høyt som 15 prosent, sa hun.
• NHO og Fellesforbundet uenige om virkelighetsbeskrivelsen i byggebransjen
Samme konklusjoner
Leder i Oslo Bygningsarbeiderforening, Petter Vellesen, mener frifagbevegelses undersøkelse er «kjempeinteressant». Han mener den bekrefter de funnene fagforeningene selv har gjort tidligere.
– Ved siden av å vise omfanget av innleie, viser undersøkelsen også at entreprenørene i liten grad søker etter folk. Når de overlater til bemanningsforetak å skaffe arbeidskraft, begrunner de det med at «det ikke finnes folk», sier Vellesen.
Slik undersøkte vi
Frifagbevegelses undersøkelse er gjennomført ved å undersøke Navs database over stillinger som blir lyst ledig. Nav samler inn utlyste stillinger fra aviser og tidsskrifter.
Nettsteder som finn.no og noen bedrifters HR-avdelinger sender også inn oversikt til Nav over ledige stillinger.
Databasen er et viktig verktøy for arbeidsledige og saksbehandlerne som skal hjelpe arbeidsledige tilbake til jobb.
Frifagbevegelse har fått innsyn i denne databasen og sortert ut de stillingsannonsene som kommer fra bedrifter med bransjekoden for bemanningsbedrifter og funnet deres andel av det totale antallet ledige stillinger.
Flere bransjer
– Dette viser at det største problemet er i bygg og anlegg og industrien, men vi kan også legge merke til at bruk av bemanningsbyråer brer om seg til andre bransjer og utover landet. Det sier Arild Grande, medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomité for Arbeiderpartiet.
Stortinget har nå til behandling fire forskjellige forslag om bemanningsbransjen. Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og Rødt har fremmet hvert sitt forslag. Torsdag 18. januar blir det høring i Stortinget om forslagene.
• Arbeiderpartiet, SV og Rødt fremmer forslag om å stoppe bemanningsbyråene
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.