JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VIL TILBAKE: Frode Negård ønsker å få tilbake jobben som om brannmester i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR). Han hevder han ble degradert etter å ha varslet om kritikkverdige forhold ved arbeidsplassen.

VIL TILBAKE: Frode Negård ønsker å få tilbake jobben som om brannmester i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR). Han hevder han ble degradert etter å ha varslet om kritikkverdige forhold ved arbeidsplassen.

Cathrine Loraas Møystad, Østlendingen

Vil tilbake som brannmester

Må møte i retten etter å ha gjort jobben sin som tillitsvalgt

– Jeg gjorde bare jobben min som hovedtillitsvalgt. Nå sitter jeg her i rettssalen, sier Frode Negård04.01.2018
14:22
05.01.2018 10:01

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Frode Negård er brannmann, og har stevnet Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) for retten fordi han hevder han ble skviset etter å ha varslet om det han mener er sjefens dårlige lederstil. Han er medlem i Fagforbundet, og representeres av forbundsadvokat Kjetil Edvardsen under rettssaken. Det er Dagbladet som har fulgt saken.

I løpet av den åtte dager lange rettssaken skal retten ta stilling til to forhold: Ble Frode Negård utsatt for en ulovlig gjengjeldelse og degradert fra brannmester til brannkonstabel fordi han varslet om kritikkverdige forhold? Og sa han selv fra seg stillingen sin som brannmester i et såkalt 15-1 møte? (se faktaboks).

Midlertidig-ikke permanent løsning

– På 15-1 møtet, hvor jeg stilte sammen med en fra Fagforbundets kompetansesenter i Østfold, fikk jeg 32 beskyldninger mot meg. Jeg datt helt i kjelleren, forteller Negård.

Han mener at han i løpet av dette møtet gikk med på å møte på jobb på dagtid i tre uker, og at dette ikke var en endelig løsning, men midlertidig.

Det var etter dette møtet han gikk fra å være brannmester til å montere alarmer, skriver Dagbladet.

Sto fram

I mars i fjor sto Negård sammen med en kollega fram i Dagbladet fordi de mente arbeidskonflikten mellom brannmester Frode Negård og brannsjef Nils Erik Haagenrud i MHBR hadde forsinket røykdykkerne da det brant i en bolig på Elverum i. En mann i 60-åra omkom i brannen.

Negård fikk ikke være med på røykdykkingen fordi han var satt til såkalt dagtidsarbeide, ifølge han selv som følge av at han hadde varslet om brannsjefens lederstil.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gransket dødsbrannen, og fant at ingen regler var brutt.

– Angrer ikke

Negård ble tillitsvalgt i Midt-Hedmark brann og redning (MHBR) i 2006 og hovedtillitsvalgt i 2007 fram til mars 2017.

– I kraft av dette vervet kom jeg med en bekymringsmelding på adferden til brannsjef Nils Erik Haagenrud og helse- miljø- og sikkerhetstiltak. Det var kommet et varsel om en trakasseringssak fra et mannskap til meg som hovedtillitsvalgt.

Negård varslet styret i MHBR i desember 2016 om kritikkverdige forhold og ble innkalt til drøftingsmøtet 10. januar 2017.

– Jeg hadde ikke sittet i denne rettssalen hadde jeg ikke hatt vervet som hovedtillitsvalgt. Jeg gjorde bare jobben min som tillitsvalgt, og det utløste hele greia. Jeg angrer ikke. Det er viktig å si fra om kritikkverdige forhold. Mange har sluttet i MHBR, og mange ønsker ikke å stå fram, sier Negård til Fagbladet.

Stevnet arbeidsgiver

Negård har stevnet arbeidsgiveren sin for retten. Han krever jobben som brannmester tilbake, samt 500 000 kroner i oppreisningserstatning. Han har vært sykemeldt siden førsommeren 2017.

På bakgrunn av dette har brannsjefens advokat etterspurt detaljer om Negårds eierskap til hus og hytter, og detaljer om han har andre verv enn dem i MHBR, skriver Dagbladet.

KS bedrift ser ikke på Frode Negårds bekymringsmeldinger som varsler, ifølge prosesskrivet til retten, og vil argumentere for at MHBR hele tida har forsøkt å løse situasjonen.

Kollegastøtten er avgjørende

– Jeg har en god følelse etter første dag i rettssalen, sier Negård.

Nå vil han tilbake til jobben som brannmester.

Tiden etter at han ble innkalt til drøftingsmøtet og fram til nå har vært beintøff.

– Jeg ønskes tilbake av de fleste av mine kollegaer. Og kollegastøtten jeg har opplevd denne tøffe tiden har vært drivkraften min.

Ringte motpartens vitner

Brannsjefens advokat, Suleman Kanwal, skal ha ringt Frode Negårds vitner i forkant av rettssaken.

Til Dagbladet sier Kjetil Edvardsen fra juridisk avdeling i Fagforbundet, som representerer Negård, at vitnene har kontaktet han. De har vært fortvilte, og gitt uttrykk for ubehag i etterkant av telefonsamtalene.

Edvardsen vil ikke kommentere det advokatetiske, men mener det er nødvendig at retten blir kjent med at MHBR sin advokat driver en aktiv, pågående prosess opp mot Negårds vitner.

Fagbladet forsøkte onsdag å komme i kontakt med advokat Kanwal Suleman. Vi spurte om hun ville kommentere reaksjoner på at hun i forkant har ringt Frode Negårds vitner. I tillegg spurte vi om Haagenrud har kommentar til beskyldningene fra Negård.

Kanwal Suleman svarer på sms at at rettsak pågår, og ber om å bli ringt opp etter klokken 16. Hun har tidligere uttalt til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere påstandene, og sier at hun ikke kommenterer personalsaker i media.

Hver femte tillitsvalgt har blitt mobbet eller trakassert

Tre av ti tillitsvalgte snakker ikke med sjefen

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Arbeidsmiljøloven pålegger arbeidsgiver plikt til drøftelser ved oppsigelse

Arbeidsmiljøloven § 15-1 sier følgende om plikten til å gjennomføre drøftelsesmøte:

Før arbeidsgiver fatter beslutning om oppsigelse, skal spørsmålet så langt det er praktisk mulig drøftes med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det.

Både grunnlaget for oppsigelsen og eventuell utvelgelse mellom flere ansatte av hvem som skal sies opp, skal drøftes.

Kilde: juridiskabc.no

Dette er saken:

•I mars i fjor sto Negård sammen med en kollega fram i Dagbladet fordi de mente arbeidskonflikten mellom brannmester Frode Negård og brannsjef Nils Erik Haagenrud i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) hadde forsinket røykdykkerne da det brant i en bolig i Elverum.

•En mann i 60-åra omkom i brannen.

•Negård fikk ikke delta i røykdykkingen fordi han var satt til såkalt dagtidsarbeide, ifølge ham selv som følge av av at han hadde varslet mot Haagenruds lederstil i 2013 og 2016. Han monterte derfor trygghetsalarmer i eldres boliger rundt om i kommunen.

•Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gransket dødsbrannen, og fant at ingen regler var brutt.

•Arbeidsgiver og Negård har siden forsøkt å komme til enighet, uten hell, fordi Negård hevder seg usaklig degradert.

•Negård har stevnet arbeidsgiveren sin for retten. Frode Negård ber om at MHBR dømmes til å betale erstatning og oppreisning til ham på 500 000 kroner, i tillegg forsinkelsesrenter. Han ønsker også å stå i stillingen til rettssaken er avgjort, og at MHBR skal betale sakens omkostninger. Han mener han er utsatt for en ulovlig gjengjeldelse etter varsling. MHBR mener de har gitt ham en saklig oppsigelse. Saksøker mener en slik avtale ikke foreligger. Negård nsatt som brannmester fram til saken er rettsskraftig.

•KS bedrift ser ikke på Frode Negårds bekymringsmeldinger som varsler, ifølge prosesskrivet til retten, og vil argumentere for at MHBR hele tida har forsøkt å løse situasjonen.

•Den sivile rettssaken starter i Sør-Østerdal tingrett onsdag 3. januar og holder på i åtte dager.

Kilde: dagbladet.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
04.01.2018
14:22
05.01.2018 10:01Mest lest

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Håvard Sæbø

– Jeg mener Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

SAMISK SPRÅKUKE: I den samiske språkuka blir kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ønsket velkommen her i den samiske barnehagen i Oslo. Til høyre pedagogisk leder i barnehagen Mari Brinis.

SAMISK SPRÅKUKE: I den samiske språkuka blir kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) ønsket velkommen her i den samiske barnehagen i Oslo. Til høyre pedagogisk leder i barnehagen Mari Brinis.

Martin Guttormsen Slørdal

Kunnskapsministeren lover lavere barnehagepriser: – Bare å glede seg til budsjettet kommer

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

Stein Inge Stølen

Selskapet stjal lønn fra de ansatte, men kjører fortsatt for Postnord: – Vi beklager på det sterkeste

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

TARIFF: NTL-nestleder Ellen Dalen mener tariffavtalen LO Stat, YS og Unio er på dekker behovene deres best.

Eivind Olai Kristiansen

Forskerforbundet vil sikre høytlønte i staten: Vurderer Akademikernes tariffavtale

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

ANKER IKKE: Den spanske ambassaden i Oslo anker ikke dommen som gir de ansatte rett på feriepenger etter norsk lov.

ANKER IKKE: Den spanske ambassaden i Oslo anker ikke dommen som gir de ansatte rett på feriepenger etter norsk lov.

Kai Hovden

Ambassaden anker ikke dommen: Nå får ansatte endelig utestående feriepenger utbetalt


Flere saker