Arbeidstilsynet er maktesløse mot ulovlig innleie, overlater til innleide polakker å rydde opp
EL og IT Forbundet mener 90 prosent av elektrikerne på Storo er ulovlig innleid. Imens står Arbeidstilsynet på utsiden av gjerdet og har ingen hjemmel for å gripe inn.
Arbeidstilsynet kan ikke komme på innsiden av gjerdet på Veidekkes anlegg på Storo for å undersøke bruken av innleide.
Tormod Ytrehus
torgny@lomedia.no
På Veidekkes prosjekt for Thon på Storo i Oslo foregår det ifølge EL og IT Forbundet ulovlig innleie, og forbundet krevde i forrige uke at Arbeidstilsynet griper inn.
Nå har Arbeidstilsynet svart EL og IT. Tilsynet svarer at de ikke kan gripe inn.
På denne byggeplassen er 90 prosent av elektrikerne innleide fra bemanningsbyråer
Har ikke håndhevingskompetanse
«Arbeidstilsynet har ikke myndighet til å avgjøre om det foreligger lovlig eller ulovlig innleie. Når EL og IT Forbundet ber om å stoppe en eventuell ulovlig innleie fra bemanningsforetak, er dette med andre ord et forhold der Arbeidstilsynet ikke har håndhevingskompetanse», heter det i svaret til forbundet.
Men Arbeidstilsynet peker på hvem som kan gjøre noe med det. Det er den innleide personen fra bemanningsforetaket. Tilsynet forklarer det slik: «Dersom innleid arbeidstaker fra bemanningsforetak mener at vilkårene for lovlig innleie ikke er oppfylt, er det eventuelt innleid arbeidstaker som må reise søksmål med påstand om fast ansettelse hos innleier og/eller erstatning.»
Over halvparten av nye jobber på norske byggeplasser blir utlyst av bemanningsbyråene
Den svakeste part
– Dette er en helt uholdbar situasjon og viser det vi har hatt mistanke om lenge, at Arbeidstilsynet ikke har virkemidler for å stoppe ulovlig innleie, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.
– Det går ikke an at den svakeste part, en utenlandsk arbeidstaker som er innleid til en norsk bedrift å rydde opp, slår forbundslederen fast.
17. januar skrev FriFagbevegelse om byggeplassen på Storo. Siste uke i november var 90 prosent av elektrikerne på jobben innleid fra et bemanningsbyrå. Det er firmaet AR Elektroprosjekt som har jobben. Dette firmaet har mellom seks og ti ansatte. Da FriFagbevegelse og Elektromontørenes forening i Oslo besøkte plassen var 64 av 72 elektrikere innleid fra firmaet Elektropersonell. Dette var i hovedsak utfra navnene polske elektrikere.
Disse yrkene topper bemanningsbyråenes ønskeliste
Behov for kollektiv søksmålsrett
– Situasjonen på Storo og Arbeidstilsynets svar viser med all tydelighet at det er behov for å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett, og i tillegg gi Arbeidstilsynet flere virkemidler, sier Andersen.
Med kollektiv søksmålsrett menes at en fagforening har anledning til å gå til søksmål mot de som bryter loven, selv om den som blir utsatt for ulovlig innleie ikke vil gå til sak. Kollektiv søksmålsrett ble innført av den rødgrønne regjeringa 1. juli 2013. To år etter fjernet daværende arbeidsminister Robert Eriksson ordningen.
Alle er enige om at noe må gjøres med innleie i byggebransjen
Forslag i Stortinget
Akkurat nå arbeider Stortingets arbeids- og sosialkomité med et forslag fra Arbeiderpartiet om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett. Dette er typisk en sak der Kristelig Folkeparti avgjør stortingsflertallet. Da Stortinget behandlet et tilsvarende spørsmål før sommeren var Kristelig Folkeparti med i flertallet som stemte ned forslaget.
På spørsmål fra FriFagbevegelse svarer AR Elektroprosjekt at de ikke driver med ulovlig innleie, uten å ville utdype hvilken hjemmel de har for slik innleievirksomhet.
Elektrofirma vil ikkje svare på om dei har lærlingar på Storo-byggeplassen