Dette er verst med åpne kontorlandskap
Hva er verre enn å få med seg alt en kollega sier i telefonen? Å kun få med seg halvparten.
Arkivfoto.
Eirik Dahl Viggen
– Om man kun hører den ene parten i en telefonsamtale blir man nysgjerrig, man lurer på hva den andre sa, og trigges til å fylle i hullene i samtalen. Vi reagerer også når personen vi hører enten slutter eller begynner å prate igjen. Plutselige endring i stillheten tiltrekker seg oppmerksomhet, sier John Marsh til forskningssidene ved Högskolen i Gävle (HiG).
p
John Marsh er forsker i miljøpsykologi, og har sammen med svenske forskere fra HiG studert hvordan vi påvirkes av å jobbe i åpne kontorlandskaper.
8 av 10 forstyrret
Ifølge Marsh oppgir åtte av ti arbeidstakere at de blir forstyrret av bråket i slike felles arbeidsrom. Ifølge en studie fra 2015 oppga folk i åpne kontorlandskap at produktiviteten deres sank med opptil 66 prosent som følge av bråk.
– Likevel er åpne kontorlandskap blitt normen, sier Marsh.
– Bruk høyttaler
Til arbeidstakere som tvinges å jobbe i åpne kontorlandskap selv om de hadde foretrukket stillere enerom, anbefaler han å bruke øreklokker med musikk, eller vanskeligere arbeidsoppgaver – siden økt konsentrasjon filtrerer ut en del lyd.
p
– Ellers kan det, ironisk nok, være lurt å be kollegaene dine skru på høyttalerfunksjonen på telefonen så man hører hva samtalepartneren svarer.
– Folk blir syke
Men aller helst ønsker forskeren at arbeidsgivere skal ta på alvor hvor slitne folk blir av åpne kontorlandskap, og i framtida planlegge flere stillesoner eller separate kontorer.
– Denne lyden gjør mennesker syke, og påvirker produktiviteten svært negativt, sier Marsh til HiGs nettsider.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.