JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ett år med president Donald Trump

Disse 13 punktene oppsummerer Trumps første år på godt og vondt

Hvor ille har president Trumps første år vært for amerikansk fagbevegelse og arbeidsliv?
ENDRER: President Donald Trump signerer flittig ordrer som berører amerikanske arbeidsfolk. denne gangen gjelder det rettighetene til amerikanske krigsveteraner.

ENDRER: President Donald Trump signerer flittig ordrer som berører amerikanske arbeidsfolk. denne gangen gjelder det rettighetene til amerikanske krigsveteraner.

White House/ Shealah Craighead

sym@lomedia.no

I ett år har Donald Trump vært president i USA. På mange områder har det vært et godt år for amerikanske arbeidsfolk og fagbevegelse. Trump overtok et land som økonomisk var i framgang. Under Barack Obamas åtte år som president ble arbeidsløsheten mer enn halvert. Baksiden var at 14 millioner mennesker ikke lenger var en del av arbeidsmarkedet.

Trump kan nå skryte av at ledigheten fortsetter å synke. På en rekke andre områder kan han også twitre suksesshistorier.

Samtidig har han fjernet lover og reguleringer som både rammer miljø og arbeidsmiljø. Det har blitt farlige å være amerikansk arbeider under Donald Trump, mener amerikansk LO.

12 ting du bør vite om det amerikanske arbeidslivet

På godt og vondt, dette bør du vite om Trumps første år:

1. Antall fagorganiserte øker

I 1954 var nesten 35 prosent av alle amerikanske arbeidstakere organisert. Siden har det bare gått nedover. De siste årene har derimot organisasjonsgraden holdt seg rimelig stabil på dagens 10,7 prosent. Antallet fagorganiserte økte derimot med 262 000 i 2017 til 14,8 millioner.

De siste tallene fra U.S Bureau of Labor Statistics som ble publisert 19. januar, viser også at:

• 34,4 prosent av ansatte i offentlig sektor er fagorganisert.

• 6,5 prosent er organisert i privat sektor.

• Flere menn enn kvinner er organisert, 11,4 prosent menn og 10 prosent kvinner.

• New York er den staten med høyest grad av fagorganiserte med 23,8 prosent. Lavest er South Carolina med 2,6 prosent.

2. Vanskeligere å organisere seg

Donald Trump lovet å kjempe for den amerikanske arbeideren. I valgkampen fridde han også til fagbevegelsen. 2017 har derimot vært preget av forsøk på å reversere Obamas politikk som har bidratt til å styrke fagbevegelsen og det organiserte arbeidslivet. The National Labor Relations Board, NLRB, er i utgangspunktet et nøytralt statlig organ som skal ivareta rettighetene til ansatte i privat sektor. Under Obama ble det av arbeidsgivere og næringsliv kritisert for å prioritere de fagorganisertes rettigheter på bekostning av de uorganiserte. Sammensetningen av styret er nå politisk endret og det har i det siste blitt fattet flere vedtak som svekker fagbevegelsens innflytelse og interesser. Trumps støttespillere mener at NLRB nå ivaretar interessen til alle amerikanske arbeidere, og ikke bare de fagorganiserte og pampene. Trumps kritikere mener det politiske skiftet endrer spillereglene for å ramme arbeidsfolks kollektive rettigheter.

3. Farligere å jobbe

På en rekke områder har Trumps politikk ført til en kraftig svekkelse av lover og regler som skal beskytte arbeidernes helse og sikkerhet. Begrunnelsene for endringer er i hovedsak at det skal bli enklere å skape og opprettholde arbeidsplasser. Den amerikanske hovedorganisasjonen AFL-CIO, har utarbeidet en omfattende oversikt over de endringene som allerede er gjort eller som er på trappende.

– Arbeidernes sikkerhet og helse, inntekt og økonomisk trygghet er truet. Disse reguleringene dreper ikke arbeidsplasser. Men det er ingen tvil om at det å svekke disse vernereguleringene vil ramme arbeidsfolk, uttaler Peg Seminario, ansvarlig for helse og sikkerhet i AFL-CIO.

Ett eksempel er at man har fjernet mer enn tolv forskjelligere reguleringer som berører gruvearbeidernes sikkerhet og arbeidsmiljø. Også miljø og klima, arbeidstid, tiltak mot sosial dumping, lønnsreguleringer og fagbevegelsens innflytelse ute på arbeidsplassene er berørt av disse endringene.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

4. Vil kutte lønn og goder til statsansatte

I mange år har republikanske politikere ment at de statsansattes lønn og arbeidsbetingelser er for gode. Etter åtte år med Obama har de nå en president som kan gjennomføre en slik politikk. Ifølge Washington Post ønsker Trump-rådgivere å gjøre noe med dette. Lønningene skal fryses, pensjonen blir dyrere for den enkelte og antallet betalte fridager kan også bli redusert. I forslaget til 2018-budsjett var det blant annet en post hvor arbeidsgivers bidrag til de ansattes pensjon ble redusert.

5. Fjerner lover og reguleringer

Siden januar 2017 har statlige organer stoppet eller fjernet rundt 1600 planlagte reguleringer. Ifølge Trump fjerner han 22 reguleringer for hver ny som innføres. Denne politikken berører de fleste områder som arbeidslivet, miljø, investeringer, bank og finans.

6. Økte investeringer

Dereguleringer kombinert med skattekutt bidrar til økte investeringer. Ett eksempel er gruveindustrien som ikke lenger behøver å bekymre seg over at gruvedriften kan skade elver og vannkilder; den reguleringen er fjernet. New York Times skriver at det i liten grad kan dokumenteres en sammenheng mellom reguleringer og økonomisk vekst. Men næringslivet føler seg nå trygge på at de i tiden som kommer ikke vil bli rammet av nye reguleringer og påfølgende økte kostander og velger derfor å investere, ifølge avisa.

7. Lavere arbeidsløshet

Den registrerte ledigheten i USA er den laveste på 17 år med 4,1 prosent i desember 2017. Selv om man også inkluderer alle de som har sluttet å lete etter arbeid, er utviklingen positiv.

8. Men færre i arbeid

Baksiden av ledighetsmedaljen er at andelen av arbeidsstyrken som er i jobb har holdt seg stabilt på 62,7 prosent gjennom hele året, ifølge Bureau of Labor Statistics. Rundt årtusenskiftet var toppnivået med 67,3 prosent i arbeid.

Og veksten i antall nye jobber var hundre tusen lavere i 2017 enn i 2016.

9. Rekordlav ledighet blant afroamerikanere

Aldri tidligere siden målingene begynte i 1972, har arbeidsløsheten blant afroamerikanere vært så lav som i desember 2017. I 2010 var rekordmange 16,8 prosent i denne gruppen arbeidsløse, nå er tallet 6,8 prosent. Forskjellene mellom hvite og svarte har også blitt noe redusert de siste årene, skriver Washington Post. Blant de hvite er ledigheten 3,7 prosent.

FEIRER: President Donald Trump markerer at skatterformen er på plass. Fagbevegelsen raser, mens andre gleder seg over enorme skattekutt.

FEIRER: President Donald Trump markerer at skatterformen er på plass. Fagbevegelsen raser, mens andre gleder seg over enorme skattekutt.

White House/ Shealah Craighead

10. Liten lønnsvekst

Tross lav ledighet sliter amerikanske arbeidere med kjøpekraften. Tallene for fjerde kvartal 2017 viser en lønnsvekst på 0,9 prosent fra samme kvartal i 2016, mens prisene i den samme perioden økte med 2,1 prosent.

Det er derimot mange tegn som tyder på at et strammere arbeidsmarked nå også fører til lønnsvekst i forskjellige sektorer og byer hvor kampen om arbeidskraften øker.

11. Spanderer bonus på de ansatte

Rett før jul signerte Donald Trump en lov som reduserer skattene med i alt 1,5 milliarder dollar. Kritikerne mener at dette er en gave til rike amerikanere og næringslivet. Selskapsskatten kuttes fra 35 til 21 prosent. Mange store virksomheter benyttet anledningen til å gi de ansatte bonuser, skriver New York Times. En engangsbonus på 1000 dollar er det mest vanlige, ifølge avisa. Og noen hever også minstelønna i bedriften til 15 dollar timen.

12. Provosert til faglig og politisk engasjement

Motstanden mot president Donald Trump har det siste året utløst bredt politisk engasjement. Flere mennesker fagorganiserte seg i 2017.

– Og det til tross for angrepene fra rike særinteresser, påpeker lederen av storforbundet AFSCME som organiserer offentlig ansatte.

Aftenposten skrev nylig om rekordmange kandidater til politiske verv i det Demokratiske partiet. Og New Jersey Opinion dokumenterer at kvinner nå kaster seg inn i politikken med historisk styrke. I 2018 er det 439 mulige kandidater til den amerikanske Kongressen, mens det i 2016 var 223 kvinner som stilte opp. 79 kvinner vil bli guvernører, mens det i 2014 var 27 kandidater.

13. Økt frihet til å reservere seg

Donald Trump gjør det nå lettere for leger, sykepleiere og andre helsearbeidere å reservere seg mot å utføre aborter og andre oppgaver som strider mot deres religiøse oppfatning. Det er konservative religiøse krefter i det republikanske partiet som har jobbet for dette, skriver The New York Times.

Lahlum: Trump er gal mann til rett tid

Trump legger bånd på offentlig ansatte

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse