Norse-arbeiderne møter Bård Sekkingstad i retten:
Fanemarkering for Norse-ansatte da rettsmøtet startet i Bergen mandag morgen
60 personer og en mengde faner viste støtte til Norse-arbeidernes kamp mot Sund laksepakkeri og laksebaron Bård Sekkingstad.
Da rettssaken mot Sunds laksepakkeri startet den andre uken i retten ble partene møtt med fagforeningsfaner. 60 personer stilte opp for å støtte de polske arbeiderne.
Kari Bernardini
torgny@lomedia.no
Da den andre uken av rettssaken mot Sund laksepakkeri startet ble aktørene møtt med en rekke fagforeningsfaner. Rundt 60 personer hadde møtt opp i god tid før rettsmøtet startet for å støtte laksepakkerne i kampen mot laksepakkeriet.
p
Ifølge Kari Bernardini, organisasjonsmedarbeider i LO i Bergen og Omland ble de polske arbeiderne møtt med rungende applaus når de kom til rettsmøtet.
Det var LO i Bergen og Omland som hadde tatt initiativ til demonstrasjonen.
– Det var et kjempeflott oppmøte, og våre polske medlemmer er utrolig glad for denne støtten, sier organisasjonsarbeider i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Vigdis Vestvik til FriFagbevegelse.
Konkurs i fjor
Det er 46 polske arbeidere som var ansatt i tidligere Norse Production, som har gått til sak mot Sund Laksepakkeri. De får hjelp av Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund til å føre saken.
Da Norse gikk konkurs i april i fjor ble ingen av de fagorganiserte tilbudt jobb hos laksepakkeriet. Sund laksepakkeri fortsatte med samme virksomhet, med samme leverandør og kunde i de samme lokalene som Norse. Ingen av dem som ble tilbudt jobb i den nye virksomheten var fagorganiserte.
Fire ukers strek
Høsten 2017 streiket de i hovedsak polsk ansatte ved Norse, med krav om tariffavtale. I oktober 2017 ble det opprettet tariffavtale på bedriften, men etter et halvt år gikk altså Norse konkurs. Den nye bedriften, Sund Laksepakkeri, startet opp uten fagorganiserte.
LO-advokatene Edvard Bakke og Fredrik Wildhagen som fører saken for de fagorganiserte, mener at virksomheten er den samme og den virkelige grunnen til at de 46 ikke får arbeid, er at Sund laksepakkeri ikke vil ansette fagorganiserte. Arbeidsmiljøloven har forbud mot å diskriminere en person på grunn av medlemskap i fagbevegelsen.
Uinteresserte
Sund Laksepakkeris advokat, Dag Nødtvedt, hevder at det er andre grunner til at arbeiderne som hadde vært i streik ikke fikk jobb i det nye firmaet. «NNN-ledere og medlemmer (fremsto) som negative til/uinteressert i det nye firmaet», skriver advokaten i sitt sluttinnlegg til Bergen tingrett.
p
Den første uka gikk med til innledningsforedrag og vitnemål fra saksøkerne. Denne uka blir tidligere ansatte i Norse intervjuet over telefon fra Polen om hvordan de opplevde å jobbe i Norse. 21 av 46 saksøkere er innkalt som vitne. I tillegg vil LO-advokatene innkalle tre som opprinnelig var med i søksmålet, men som nå har fått arbeid hos Sund Laksepakkeri. I uka etter pinse blir det prosedyrer.
«Sleip fisk»
Utenfor rettslokalet hadde NNN med seg plakater med teksten «Bård Sekkingstad, verdens sleipeste fisk». Bård Sekkingstad blir beskyldt av fagbevegelsen for å ha stått bak konkursen og driver med fagforeningsknusing. Sekkingstad eier Sekkingstad sammen med sin bror. Sekkingstad AS hadde en omsetning på over 3,1 milliarder kroner i 2017 og er en av Norges største bedrifter innen fiskeforedling.
FriFagbevegelse har sendt plakaten til Sekkingstad for å få en kommentar, men har ikke fått noen melding tilbake om hva han syns om karikaturen.
Organisasjonsarbeider i NNN, Vigdis Vestvik, legger ikke fingerne i mellom når hun skal karakterisere Bård Sekkingstad.
Kari Bernardini
Ikke over streken
Vigdis Vestvik bar plakaten under demonstrasjonen.
– Går ikke denne plakaten over streken?
– Nei, det synes jeg ikke, sier Vestvik i NNN. Plakaten ble laget til 1. mai i fjor av en gruppe unge fagforeningsaktivister.
– Er dere sikre på at det er Sekkingstad som står bak det som har skjedd med Norse og Sund Laksepakkeri?
– Ja det er vi. Helt siden det ble ulovlig å betale norske og polske arbeidere forskjellig, har han vært svært kreativ for å unngå lover og regler, sier Vestvik.
Også politikere fra Arbeiderpartiet, SV og Rødt stilte opp på fanemarkeringen for å vise sin støtte.