JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Finsk fagbevegelse kjemper for å bli kvitt 24 timer med ubetalt arbeid

I Finland er vinterens mange tariffoppgjør preget av streiker og aksjoner. Og flere kan det bli.
ISKALDT: Forholdet mellom partene i Finland har i vinter vært konfliktfylt med en rekke streiker og aksjoner. Elektrikerförbundet er blant dem som streiker ved flere kraftverk som leverer strøm til industrien.

ISKALDT: Forholdet mellom partene i Finland har i vinter vært konfliktfylt med en rekke streiker og aksjoner. Elektrikerförbundet er blant dem som streiker ved flere kraftverk som leverer strøm til industrien.

Colourbox, Roman Babakin

sym@lomedia.no

Den tidligere høyreregjeringen i Finland preger fortsatt arbeidslivet og skaper store utfordringer for fagbevegelsen.

I kriseåret 2016 truet den borgerlige regjeringen med å innføre store kutt i rettigheter og avtaler dersom fagbevegelsen ikke aksepterte 24 timer ekstra og ubetalt arbeid per år.

Denne treårige konkurransekraftavtalen skulle bidra til økte investeringer og styrke konkurranseevnen til finsk eksportrettet industri.

Rammer kvinnene

Vurderinger av avtalen fra blant annet finsk LO, SAK, og statistisk sentralbyrå, viser at den har hatt liten eller ingen effekt.

Det har riktig nok vært en sterk vekst i overskuddene, men investeringen sank i perioden, skriver Trade Union News from Finland.

Avtalen har i liten grad ført til økt arbeidstid i industrien. Kvinner i offentlig sektor er derimot rammet og jobber nå rundt en halv time mer i uken, ifølge finsk SSB.

Kutter fridager

SAKs undersøkelse avdekker at bare 64 prosent av virksomhetene har gjennomført den økte ubetalte arbeidstida i en eller annen form.

Hos noen virksomheter har det skjedd gjennom å fjerne fridager. Andre steder har arbeidsdagen økt med 6 minutter eller den ukentlige arbeidstida ble økt med 30 minutter.

Det er også eksempler på at lønna har blitt kuttet med to timer i måneden uten at antallet arbeidstimer har økt.

Nekter å fjerne

Til tross for at perioden for konkurransekraftavtalen er over og resultatene er små, nekter nå arbeidsgiverne å kutte ordningen. De frykter at resultatet blir svekket konkurranseevne. Ett unntak er den teknologiske industrien som 4. januar godttok en avtale med 3,3 prosent lønnsvekst over to år og fjerning av de 24 timene med gratisarbeid.

På de fleste andre avtaleområdene møter fagbevegelsen en motpart som er lite villig til å innfri krav.

Den finske LO-lederen Jarkko Eloranta, mener at arbeidsgiverene har malt seg inn i et ideologisk hjørne og er i ferd med å påføre arbeidslivet store problemer.

– Suksessen til finsk arbeidsliv har vært evnen til å være pragmatisk, påpeker Eloranta og etterlyser denne evnen hos dagens arbeidsgivermotpart, ifølge en pressemelding fra SAK.

Nye streiker

Det pågår for tiden flere faglige aksjoner i Finland. Elektrikerförbundet innledet streik ved 12 virksomheter 5. desember i fjor. Den 2. januar ble konflikten utvidet til fire kraftverk som produserer elektrisitet til industrien.

I likhet med enkelte andre forbund har de også innført overtidsnekt. Nå har en rekke LO-forbund varslet nye streiker i tillegg til dem som pågår.

Ifølge Papirforbundet har de hatt over 30 møter med motparten uten å nå noe resultat. Nå er de blant forbundene som varsler streik fra 27. januar, ifølge oversikten til SAK om status for tariffoppgjørene som startet høsten 2019.

Annonse

Flere saker

Annonse