God ledelse reduserer sykefravær, ifølge ny rapport
Mer makt og innflytelse til de ansatte kan få ned det skyhøye sykefraværet i kommunene, viser ny rapport fra KS.
Illustrasjonsfoto.
Colourbox.com
– Kortversjonen er at god ledelse reduserer fravær. Det spennende som framkommer av undersøkelsen er at vi i helse- og omsorgssektoren kan påvise en sammenheng mellom mestringsorientert ledelse, mestringsklima på arbeidsplassen og sykefravær.
Det sier avdelingsdirektør for arbeidsgiverpolitikk i KS, Anne-Cathrine Hjertaas, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
• Erna Solberg sier nei til kutt i sykelønna
Skyhøyt fravær
I årevis har kommunene klødd seg i hodet over det skyhøye sykefraværet. Da avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått i 2001 var ambisjonen å få redusert det samlede sykefraværet i Norge med 20 prosent. Siden da har NHO-bedriftene og industribedriftene fått til nettopp dette. Kommunene har på sin side nærmest ikke fått ned sykefraværet i det hele tatt.
Siden 2016 har kommunenes organisasjon KS hatt prosjekt NED gående, et forskningsprosjekt for å se om bedre ledelse i kommunene kan bidra til å få ned sykefraværet i helsesektoren og i barnehagene. Resultatene legges fram under Arendalsuka.
Den korte fasiten er at det KS kaller «mestringsorientert ledelse» viser seg å ha en effekt på sykefraværet i helse- og omsorgssektoren.
– I begrepet «mestringsorientert ledelse» ligger det at ledere gir de ansatte autonomi. De anerkjenner de ansattes kompetanse, og gir dem tillit og trygghet til at de kan utføre en jobb på en god måte. De ansatte får gode og riktige tilbakemeldinger, samtidig som lederen faktisk anerkjenner jobben som er gjort. Når mennesker opplever mestring blir vi tryggere og tar større ansvar. Dette fører igjen til større tilknytning til jobben, og lavere fravær, sier Hjertaas.
• Svensker og dansker får stadig mindre i sykelønn og ledighetstrygd
Magre resultater
Samtidig er ikke tallene fantastiske. Av de 28 kommunene som er evaluert som en del av prosjektet, har 17 fått en nedgang i sykefraværet. Samlet sett har de fått en innsparelse på omtrent 14 millioner kroner i året.
Til tross for litt magre resulater er KS fornøyde.
– 17 av 28 kommuner som er følgeevaluert i dette prosjektet, har hatt en nedgang i sykefraværet. Store kommuner er blant Norges største arbeidsgivere, og dette er bare et bidrag til alt det andre som allerede er gjort. Vi tror ikke innsatser som dette vil ha umiddelbare effekter på så store og komplekse organisasjoner, men det er et bidrag, sier Hjertaas.
Hun peker på flere årsaker til at kommunene sliter med å få ned sykefraværet i samme grad som industrien. En av grunnene er det vanskelig å gjøre så mye med på kort sikt – det er flest kvinner som jobber i kommunene.
– Uansett hvor i arbeidslivet vi leter har kvinner høyere sykefravær enn menn. Og i kommunal sektor jobber det nesten 80 prosent kvinner. Mye av forklaringen ligger der. Samtidig skal vi være redelige nok til å si at vi har høyere sykefravær i kommunene. Det har nok både noe å gjøre med karakteren på arbeidet og kjønn, sier hun.
Ny IA-avtale
Avtalen om inkluderende arbeidsliv går ut ved nyttår, og skal snart reforhandles. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har allerede varslet at en ny avtale må gi resultater, hvis ikke er hun ikke interessert i å betale for gildet.
Hjertaas vil nå ta med seg følgeforskningen fra NED-prosjektet når avtalen skal forhandles.
– Dette er selvfølgelig kunnskap vi vil ta med oss inn i forhandlingene om en ny IA-avtale, sier hun. (ANB)
Bildetekst: Mestringsorientert ledelse viser seg å ha en effekt på sykefraværet i helse- og omsorgssektoren. Det kommer fram i en ny rapport fra KS. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix