Hardanger Bestikk legger ned produksjonen i Norge og flytter til Asia
De har produsert folkekjært bestikk i 60 år i lille Kinsarvik i Hardanger. Nå flyttes produksjonen østover. – Det siste vi ønsket, sier eier Rune Leikvoll.
Klubbleder Jarle Midttun synes det er trist at produksjonen til Hardanger Bestikk forsvinner fra Kinsarvik.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
– Så lenge vi ikke begynner å spise med fingrene, og vi fortsatt gir hverandre gaver, så tror jeg vi skal klare oss, sa Rune Leikvoll da Magasinet for fagorganiserte besøkte fabrikken hans i 2017.
Den gang var det god stemning blant de stolte fabrikkarbeiderne. Nå er det mest tristhet å spore i fabrikklokalene i Kinsarvik.
– Vi skjønte jo at noe måtte skje, utifra de siste tallene. Men at det skulle bli så drastisk som dette kom nok som et sjokk for de fleste, sier klubbleder Jarle Midttun til Magasinet for fagorganiserte.
• Les mer fra vårt besøk her: Den folkekjære suksessbedriften har 48 ansatte i en bygd med 450 innbyggere
Nå går de ansatte en uviss framtid i møte. Hardanger Bestikk består, men all produksjon flyttes til utlandet. Trolig Kina eller Vietnam.
Av 38 ansatte, så er 21 av dem direkte tilknyttet produksjonen. De fleste har lang fartstid i Hardanger Bestikk.
– Jeg har jobba her i 21 år, og mange har jobbet lenger enn meg, sier Midttun.
(Se videosnutt fra produksjonen under. Teksten fortsetter under videoen.)
Mistet mange millioner i inntekt
– Min far og jeg har hele tiden sagt at vi skal være i Kinsarvik så lenge vi klarer å tjene penger. Nå har omsetningen gått så kraftig ned at produksjonen må flyttes ut, sier Rune Leikvoll til NRK Hordaland.
Han arvet bedriften av sin far, grunnlegger Odd Leikvoll. Den startet i låven til Leikvoll seniors svigerforeldre i 1958. Da med sølvplatter. Siden 1980-tallet har Hardanger Bestikk produsert kun i rustfritt stål – rundt 1,5 millioner bestikkdeler årlig.
Blandinga godt design og høy grad av automatisering i produksjonen har gjort at bedriften har kunnet holde seg i Norge.
I fjor feiret de 60-årsjubileum – men økonomisk var det lite å juble for. I 2017 endte det med 4,4 millioner i minus, og også 2018 vil vise et solid underskudd, ifølge Leikvoll.
160 forhandlere av hardangerbestikk ble lagt ned i fjor, ifølge Leikvoll.
Vet ikke hvor mange som blir igjen
Design- og produksjonsutvikling samt noe logistikk er det eneste som nå blir igjen i Kinsarvik.
– Mister ikke Hardanger Bestikk mye av sjarmen når det ikke lenger blir produsert i Hardanger?
– Jeg har sett mange kommentarer på det, det er mange som synes det er trist. Her setter vi jo kvaliteten veldig høyt, sier klubbleder Midttun.
Som etter hvert må ut på jobbjakt. Fortsatt har de stål til å produsere en del i Kinsarvik, men mot sommeren tror Midttun det er helt stopp.
– Det blir spennende tider. Det er jo mye turisme her ellers, men samtidig er det kommunesammenslåing på gang, så det kan bli flere som mister jobben i området. Vi får se, sier Midttun.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.